Διατροφικοί συνδυασμοί που κάνουν καλό στην υγεία

Δείτε 7 διατροφικούς συνδυασμούς που μας οφελούν και αξιοποιούν στο μέγιστο τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων.

Πράσινη σαλάτα και βραστό αυγό

Η επιλογή του αυγού για να συνοδεύσετε τα πράσινα σαλατικά σας είναι ιδανική μιας και ο κρόκος του βοηθά το σώμα να απορροφήσει καλύτερα τα καροτενοειδή, μια ομάδα αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στα φύλλα των σαλατικών και βοηθούν στην πρόληψη σειράς ασθενειών.

Μπριζόλα και μαρινάδα

Το ψήσιμο είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε μια μπριζόλα, όμως το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνει πιθανές καρκινογόνες ενώσεις γνωστές ως ετεροκυκλικές. Η νόστιμη λύση είναι να μαρινάρετε το κρέας σας με μπαχαρικά, ιδιαίτερα με δενδρολίβανο, το οποίο μπορεί να μειώσει τις ενώσεις αυτές μέχρι και 88%.

Λαχανίδα και ελαιόλαδο

Το σούπερ αυτό φυλλώδες λαχανικό με την πληθώρα βιταμινών πρέπει να καταναλώνεται σε συνδυασμό με «καλό» λίπος – και τι καλύτερο από μια κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Οι βιταμίνες της λαχανίδας (kale) A, D, E και K είναι λιποδιαλυτές πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται λίπος για να αφομοιωθούν. Το ίδιο ισχύει και για τα καρότα, τις γλυκοπατάτες και το μπρόκολο.

Γιαούρτι και αμύγδαλα

Η βιταμίνη D βοηθά στην υγεία των οστών, στη διάθεση, και στο ανοσοποιητικό, όμως τα περισσότερα γιαούρτια περιλαμβάνουν μόλις το ένα τέταρτο από την ημερήσια συνιστώμενη δόση. Για να ενισχύσετε την ποσότητα που θα απορροφήσει το σώμα σας από το γιαούρτι, προσθέστε μερικά αμύγδαλα, ιδιαίτερα αν προτιμάτε το light. Το λίπος τους βοηθά στο να αυξηθούν τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα σας κατά 32% περισσότερο.

Σαρδέλες και σπανάκι

Λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες είναι πλούσια σε βιταμίνη D, ενώ το σπανάκι προσφέρει σημαντική ποσότητα μαγνησίου. Έρευνες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο άλληλεπιδρά με την βιταμίνη D στη διατροφή αυξάνοντας τα επίπεδά της στο σώμα. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Κουρκουμάς και μαύρο πιπέρι

Πιθανότατα θα έχετε ακούσει για τις αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης, του μορίου το οποίο δίνει στο μπαχαρικό το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του. Το θέμα είναι πώς είναι δύσκολο για το σώμα να απορροφήσει στο έπακρο τις ουσίες του. Ο συνδυασμός της λοιπόν με το μαύρο πιπέρι, κάτι το οποίο μπορεί εύκολα να γίνει στην κουζίνα σας, είναι ένας καλός τρόπος για να επωφεληθείτε.

Καστανό ρύζι και φακές

Αν είστε vegan γνωρίζετε συγκεκριμένους συνδυασμούς τροφών που έχουν ολοκληρωμένο πρωτεΐνικό προφίλ. Ένας από αυτούς είναι το ρύζι (καστανό ή μη) με τις φακές. Οι φακές, και τα όσπρια γενικά, είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στο ρύζι.