Πράγματα που δεν κάνω στο facebook (και δεν θέλω να μου κάνουν)

Ένας στοιχειώδης οδηγός συμπεριφοράς στα social media δεν υπάρχει. Επαφίεται στην ευγένεια του καθενός. Και στις αρχές του.

Ιδού δέκα πράγματα που δεν θα έκανα ποτέ και που πραγματικά δεν μου αρέσουν καθόλου να μου κάνουν (αλλά μου κάνουν συχνά).

-Δεν πρέπει να εισβάλουμε στην προσωπική ζωή του άλλου, σχολιάζοντας ή ρωτώντας πράγματα αδιάκριτα μόνο και μόνο επειδή μας έκανε τη χάρη να μας εντάξει στον κύκλο των φίλων του. Πόσο μάλλον σε κοινή δημόσια θέα.

-Οφείλουμε να τηρούμε την διακριτικότητα και τον σεβασμό σε κάτι που επιθυμεί κάποιος να κρατήσει σε προσωπικό επίπεδο. Κάτι ερωτήσεις του τύπου: Καλά που χάθηκες, τι έπαθες, κλπ;

-Ακόμα και αν μια ανάρτηση μας εξοργίζει οφείλουμε να σεβαστούμε την άποψη αυτού που του εκφράζει πλην των περιπτώσεων ενός ρατσιστικού παραληρήματος, μιας έκρηξης μίσους ή ενός υβριστικού περιεχομένου έναντι ανθρώπων. Εκεί ίσως είναι λογικό να επαναφέρουμε στην τάξη τον φέροντα το λόγο, χωρίς όμως να να φτάνουμε στα ίδια άκρα.

-Η χρήση του messenger μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζονται είναι λογική. Το να καλεί όμως κάποιον σε αυτό το είδος τηλεφωνικής επικοινωνίας επίμονα κάποιον που δεν γνωρίζει μοιάζει τουλάχιστον περίεργο και ενοχλητικό.

-Ο σχολιασμός είναι δικαίωμα και μέρος του παιχνιδιού των social media. Οι ακρότητες όμως δεν πρέπει να γίνονται μέρος του παιχνιδιού.

-Η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων, φωτογραφιών από το παρελθόν κάποιου χωρίς την άδεια του είναι παράνομη και καθόλου αστεία.

-Το διαρκές tagάρισμα από διάφορους, ανθρώπων σε αναρτήσεις, και μάλιστα μαζικά, εσύ και άλλοι πενήντα, είναι εφιάλτης. Είναι ένας ενοχλητικός τρόπος να τραβήξει κάποιος την προσοχή που θα έπρεπε να αποφεύγεται. Όπως και να ευχηθεί κάποιος χρόνια πολλά σε μια ανάρτηση σε πενήντα Γιάννηδες.

-Το να κάνεις αναφορά σε δημόσια πρόσωπα σε αναρτήσεις με συπερίληψη των προφίλ τους μήπως και ενταχθείς έτσι σε ένα σύμπαν διασήμων είναι τουλάχιστον αστείο. Δεν στέλνουμε σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε στην πραγματική ζωή σύμβολα, εικονίτσες και βιντεάκια εξαιρετικής οικειότητας στα όρια της παρεξήγησης.

-Τα δημόσια ξεκατινιάσματα συνεταίρων, συγγενών, πρώην φίλων με ανταλλαγές υβριστικών ποστ δεν τιμούν κανένα.

parallaximag.gr