H ”ροζ” πανσέληνος του Απριλίου ορατή σήμερα το βράδυ

Ενα ολόγιομο «ροζ» φεγγάρι θα ανατείλει απόψε στον ουρανό. Στην Ελλάδα, η ροζ πανσέληνος θα είναι ορατή στις 02:12 τα ξημερώματα.

Η ροζ πανσέληνος συμπίπτει με τη Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών ενώ σηματοδοτεί παραδοσιακά το τέλος του χειμώνα, την αρχή της Άνοιξης και το Πάσχα.

Ο χαρακτηρισμός “ροζ φεγγάρι” προέρχεται από το χρώμα του άνθους ενός λουλουδιού (Wild Ground Phlox) που ανθεί αυτή την εποχή στην Βόρεια Αμερική.

Το φεγγάρι θα φαντάζει μεγαλύτερο λόγω του ότι πριν από τρεις ημέρες είχε φθάσει στο περίγειο, δηλαδή η τροχιά του το έφερε πιο κοντά στη Γη. Σημειώνεται ότι η απόσταση του φεγγαριού από τη Γη κυμαίνεται ανάμεσα στα 356,410 και 406,740 χιλιόμετρα.

Το χρώμα του φεγγαριού θα είναι κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο. Το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα της διάχυσης του φωτός από το φεγγάρι στην σκονισμένη ατμόσφαιρα, όταν το φεγγάρι είναι πολύ κοντά στον ορίζοντα, «μεταφέροντας» τα χρώματα αυτά στα μάτια μας.

Αν και δεν θα δούμε απόψε ροζ φεγγάρι, ωστόσο, άλλες φορές, το φεγγάρι μπορεί να φαίνεται κίτρινο, πορτοκαλί ή ακόμα και κόκκινο, ανάλογα με τις συνθήκες.

Σημειώνεται ότι σε κάθε πανσέληνο δίνεται ένα ψευδώνυμο που συχνά οι ρίζες του εντοπίζονται εκατοντάδες χρόνια πριν, ανάμεσα στους ιθαγενείς ή στους πρώτους Ευρωπαίους που κατέκτησαν την Αμερική.