Τι φτιάχνουμε με τα περισσεύματα του πασχαλινού τραπεζιού;

Όσα απέμειναν από το τραπέζι της Λαμπρής μπορεί κάλλιστα να αποτελέσουν τη βάση για τα μαγειρέματα της επομένης. Αυγά, αρνί, μαγειρίτσα, τσουρέκι, κουλουράκια, όλα μπορούν να αξιοποιηθούν. Με ένα καλό μαγειρικό «μοντάζ», επιστρέφουν… καινούργια.

Πάντα την επομένη μιας γιορτής, όσο συνετά κι αν έχουμε υπολογίσει τις μερίδες, καλούμαστε να διαχειριστούμε το φαγητό που περισσεύει. Πόσω μάλλον το Πάσχα, που, όταν ο καιρός το ευνοεί, το τραπέζι στήνεται έξω και οι οικοδεσπότες δεν μπορούν να προβλέψουν τον αστάθμητο παράγοντα του τσιμπολογήματος, που ξεκινάει από την ώρα που το αρνί «ανεβαίνει» στη φωτιά και τελειώνει πολύ αργότερα από ό,τι στα συνηθισμένα γεύματα – πολλές φορές λόγω του γλεντιού που στήνεται. Ακολουθώντας τη σοφία των γιαγιάδων μας, που έφτιαχναν με το αρνί πίτες και σάλτσες για μακαρονάδες και με το τσουρέκι πρωινές αυγοφέτες και πουτίγκες, αλλά κι ολόκληρο το κίνημα που αναπτύσσεται πλέον ενάντια στη σπατάλη τροφίμων, ας δούμε μερικούς ακόμα τρόπους για να αξιοποιήσουμε το φαγητό που περίσσεψε.

Το αρνί

Δεν θυμάμαι ούτε μια φορά που να μην περίσσεψε αρνί, ακόμη κι όταν δεν ήταν σούβλας, αλλά ψητό στον φούρνο. Και ο λόγος δεν είναι ότι πέφτουμε έξω στην απαιτούμενη ποσότητα. Είναι κυρίως ότι το τσιμπολόγημα αρχίζει από νωρίς, με αποτέλεσμα, όταν το αρνί φτάσει εντέλει στο τραπέζι, να είναι όλοι μισοφαγωμένοι. Για να το διατηρήσουμε στο ψυγείο, θα πρέπει καταρχήν να το τυλίξουμε με μια μεμβράνη για να μην ξεραθεί. Οι προτάσεις για να το αξιοποιήσουμε είναι πολλές, από ένα απλό σάντουιτς με αρνί, λαχανικά και μουστάρδα ή τσάτνεϊ, που είναι μια πολύ νόστιμη αλλά και γνωστή σε όλους λύση, μέχρι να το μαγειρέψουμε και πάλι, δημιουργώντας ένα εντελώς διαφορετικό φαγητό. Μια παραλλαγή της χανιώτικης τούρτας ή της κεφαλονίτικης κρεατόπιτας είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα του πώς αξιοποιείται το πασχαλινό αρνί, χωρίς να δίνει την εντύπωση του ξαναζεσταμένου φαγητού. Το βέβαιο είναι ότι το ψητό αρνί φρεσκάρεται στην εντέλεια με λίγο μαγείρεμα σε σάλτσα. Έτσι μας δίνει τη δυνατότητα να το κάνουμε κοκκινιστό, αν το κόψουμε σε κομμάτια και το βάλουμε να βράσει για 5-10 λεπτά σε σάλτσα ντομάτας με μυρωδικά, ή να φτιάξουμε ένα πιο γρήγορο φρικασέ. Μια άλλη ωραία πρόταση είναι να το βάλουμε σε ένα ταψί με νερό, ρύζι, σταφίδες, κανέλα και γαρίφαλο και να το ψήσουμε στον φούρνο όσο χρόνο χρειαστεί για να μαγειρευτεί το ρύζι.

Η μαγειρίτσα

Με τη μαγειρίτσα τα πράγματα είναι απλά. Έχουμε έτοιμη τη βάση για να φτιάξουμε τζιγεροσαρμάδες ή τρίγωνα πιτάκια με φύλλο κρούστας, αρκεί να την στραγγίσουμε από τα υγρά της, που έτσι κι αλλιώς την επόμενη μέρα είναι πάντα λιγότερα.

Οι ψητές πατάτες

Στη μάλλον απίθανη περίπτωση που περίσσεψαν ψητές πατάτες, η εύκολη λύση είναι να τις μετατρέψουμε σε έναν πασχαλινό πουρέ προσθέτοντας γάλα, βούτυρο, σκόρδο και μαϊντανό ή ρίγανη. Αν έχει απομείνει και ζουμί στο ταψί, είναι καλοδεχούμενο. Αν έχουν μαγειρευτεί με ελαιόλαδο, μπορούμε απλώς να τις πολτοποιήσουμε συμπληρώνοντας βούτυρο ή ελαιόλαδο.

Γλυκές αυγόφετες με τσουρέκι και φρέσκιες φράουλες

Το τσουρέκι

Το τσουρέκι που περίσσεψε προσφέρεται για πολλές μαγειρικές μεταμορφώσεις. Εκτός από τις νοστιμότατες αυγοφέτες, αξιοποιείται σε μια πουτίγκα, σε ένα εκμέκ ή σε ένα γλυκό ψυγείου και, αν έχουμε χρόνο και διάθεση, σε μια τούρτα, όπου θα αντικαταστήσει το παντεσπάνι. Θα πρέπει πρώτα να ραντίσουμε τις φέτες του τσουρεκιού με σιρόπι. Αν δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα από όλα αυτά, μπορούμε απλώς να το κόψουμε σε φέτες και να φτιάξουμε γλυκές φρυγανιές, που διατηρούνται για πολύ καιρό και είναι μια ωραία λύση για πρωινό.

Τα κουλουράκια

Με τα πασχαλινά κουλουράκια φτιάχνουμε βάση για cheesecake, κορμό σοκολάτας ή ένα γρήγορο γλυκό σε ποτήρι (τύπου βρετανικού trifle), συνδυάζοντάς τα, χοντροσπασμένα, με κρέμα βανίλιας (custard cream), φρέσκα φρούτα ή μαρμελάδα φρούτου.

eggs.jpg

Tα αυγά

Η επόμενη μέρα μάς βρίσκει με πολλά βαμμένα αυγά, αρκετά από αυτά, μάλιστα, είναι και σπασμένα. Αν και διατηρούνται στο ψυγείο για κάποιες ημέρες, καλό είναι να σκεφτούμε μήπως φτιάξουμε κάτι διαφορετικό. Οι λύσεις εδώ είναι πραγματικά πολλές. Μπορούμε να θυμηθούμε το ρολό φούρνου με κιμά, που συνηθιζόταν τόσο πολύ κάποια χρόνια πριν. Μπορούμε ακόμα και να τα μετατρέψουμε σε «μοντέρνα» Scotch eggs (σκοτσέζικα αυγά), πανάροντάς τα με φρυγανιά και μυριστικά –χωρίς τον κιμά του λουκάνικου– και τηγανίζοντάς τα. Τα σφιχτά αυγά ταιριάζουν στη γέμιση της πίτας· σε μια σπανακόπιτα ή σε μια κρεατόπιτα μαζί με φρέσκο κρεμμυδάκι κι άνηθο. Μπαίνουν άνετα σε πράσινες σαλάτες και σε σαλάτες με ζυμαρικά και ρύζι. Τα ντιπ με τόνο ή πέστροφα αγαπάνε τα αυγά, το ίδιο και τα σάντουιτς, όπου μπορεί εύκολα να προστεθεί ένα αυγό ή να πρωταγωνιστήσει, όπως στην περίπτωση του αγγλικού egg sandwich, όπου δύο φέτες ψωμιού αγκαλιάζουν τη γέμιση της μαγιονέζας και των βραστών αυγών μαζί με νεροκάρδαμο ή ρόκα. Και μια που λέμε για μαγιονέζα, μπορούμε πάντα να επιστρέψουμε στα αυγά αλά ρους, δηλαδή αυγά με ρώσικη σαλάτα, αλλά και να τα κόψουμε στη μέση για να φτιάξουμε deviled eggs (γεμιστά αυγά), αναμειγνύοντας τον λιωμένο κρόκο μαζί με μαγιονέζα (ή γιαούρτι), μουστάρδα και κοκκινοπίπερο ή κάρι και γεμίζοντας ξανά το ασπράδι. Αλλά κι αν υποθέσουμε ότι δεν θέλουμε να καταναλώσουμε τόσα αυγά μαζεμένα, υπάρχει μια πολύ νόστιμη λύση που μας επιτρέπει να τα φάμε τρεις, τέσσερις ή και έξι μήνες αργότερα. Φτιάχνουμε αρωματικά αυγά τουρσί, τα φυλάμε σε γυάλινο βάζο και τα χρησιμοποιούμε όποτε θελήσουμε.

Αυγά τουρσί

Αυγά τουρσί, ένας πολύ νόστιμος μεζές

Υλικά (για 6 αυγά βραστά σφιχτά, καθαρισμένα)

1 παντζάρι και 1 κρεμμύδι, κομμένα σε λεπτές φέτες, 300 ml νερό, 240 ml ξίδι λευκό, 120 γρ. ζάχαρη, 1 φύλλο δάφνη, 1 κ.γ. αλάτι, 1 κ.σ. πιπέρι σε κόκκους, 1 κ.σ. ξερό κόλιανδρο, 1/4 κ.γ. κανέλα, 1/4 κ.γ. κύμινο, 1/4 κ.γ. γκάραμ μασάλα (μείγμα μυρωδικών της ινδικής κουζίνας)

Παρασκευή

Σιγοβράζουμε το κρεμμύδι και το παντζάρι, σε μικρή κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτουμε το ξίδι, τη ζάχαρη, τη δάφνη, τους κόκκους του πιπεριού, το αλάτι, την κανέλα, το κύμινο και το γκάραμ μασάλα. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για άλλα 10 λεπτά. Βάζουμε τα αυγά σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο βάζο των 750 ml. Ρίχνουμε το υγρό της κατσαρόλας και από πάνω τα λαχανικά. Τα αυγά πρέπει να καλύπτονται εντελώς από το υγρό. Μετά από μία εβδομάδα θα είναι έτοιμα. Διατηρούνται στο βάζο για πολλούς μήνες και, όσο παραμένουν, αυξάνεται η γεύση και σκουραίνει το χρώμα τους.

Μπορούμε να παραλλάξουμε τα μυρωδικά και να χρησιμοποιήσουμε όποια μας αρέσουν, π.χ. δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, μάραθο, σκόρδο.

Άρτεμη Χάλαρη