Liberal: Ο τουρισμός βασικός πυλώνας ανάπτυξης για την Καστοριά

Ο Δήμαρχος Καστοριάς, Ανέστης Αγγελής, πιστεύει πως η Καστοριά δικαίως αποτελεί τουριστικό προορισμό που μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω όμως πρέπει: “αυτό που πρέπει να γίνει είναι η καθημερινή καθιέρωση πτήσης αεροσκαφών προς το αεροδρόμιο του νομού και η αξιοποίηση της λίμνης και η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που άφορα της αστικές λίμνες” όπως δηλώνει.

Επίσης, θεωρεί πως ο νόμος “Κλεισθένη” θα ενισχύσει την κομματική παρέμβαση στην τοπική αυτοδιοίκηση που επιβάλλεται να λειτουργεί ανεξάρτητα και ακηδεμόνευτα. Στη συνέντευξη του αναφέρεται στους λόγους που δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος αλλά και στο έργο που παρήγαγε στην θητεία του ως ανώτατη τοπική αρχή στη πόλη.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη

– Μεγάλη συζήτηση στο χώρο της αυτοδιοίκησης προκάλεσε ο νόμος “Κλεισθένη” που προβλέπει οι εκλογές να διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Θεωρείτε πως ο τρόπος εκλογής των δημοτικών αρχών θα δημιουργήσει νέα δεδομένα;

Η απλή αναλογική που καθιέρωσε ο Νόμος «Κλεισθένη» στη τοπική Αυτοδιοίκηση, αντί να διευκολύνει την έγκαιρη λήψη αποφάσεων, προς διευκόλυνση του κυβερνητικού έργου αλλά και την επίλυση τοπικού χαρακτήρα θεμάτων σαφέστατα δυσχεραίνει τα πράγματα.

Ήδη διαφαίνεται από την προσπάθεια κατάρτισης των ψηφοδελτίων, η προχειρότητα του, αλλά και η ενίσχυση της κομματικής παρέμβασης σε ένα χώρο που επιβάλλεται να λειτουργεί ανεξάρτητα και ακηδεμόνευτα.

– Η μείωση της θητείας από τα πέντε στα τέσσερα χρόνια βοηθάει το έργο ενός Δημάρχου;

Πρέπει να γίνει σαφές, ότι η τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνέχεια. Ο χρόνος είναι σχετικό μέγεθος. Αυτό που απαιτείται είναι η έννοια του πολιτικού-κοινωνικού πολιτισμού

– Για τον προϋπολογισμό του 2019 και όσα προβλέπει για την τοπική αυτοδιοίκηση ποια είναι η άποψη σας;

Αυτό που ξέρω είναι ότι, όλο και μειώνονται οι χρηματοδοτήσεις και αυξάνονται οι υποχρεώσεις των δήμων.

– Πως βίωσε η Καστοριά την παρατεταμένη οικονομική κρίση;

Είναι σαφές ότι η οικονομική κρίση επηρέασε όλη την κοινωνία και κατά συνέπεια και τους δήμους με την περικοπή των λειτουργικών δαπανών. Οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού αποτελούν πρώτη προτεραιότητα

– Τι κάνατε ως δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση της κρίσης;

Ιδρύσαμε και ήδη λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο- Επιδημιολογικό κέντρο. Ενισχύουμε με παραχώρηση κτιριακών υποδομών για την λειτουργία του κέντρου ημέρας, των ατόμων με αυτισμό. Μειώσαμε τα τέλη στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. 
Εξασφαλίσαμε  υποτροφία στη πρώτη φοιτήτρια με σύνδρομο Down

– Κάποτε στην Καστοριά κάποιος ταξίδευε για την περίφημη γουνοποιία. Πλέον ο τόπος σας είναι τουριστικός προορισμός γενικότερου ενδιαφέροντος.  Οι υποδομές της περιοχής ανταποκρίνονται στη ζήτηση;

Η Καστοριά προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες και έχει αναδειχθεί σε πόλο έλξης τουριστών. Ο τουρισμός, αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, ειδικότερα μετά την κρίση της γουνοποιίας. Οι υποδομές υπάρχουν τόσο σε ξενοδοχειακή επάρκεια όσο και σε χώρους επισκεψιμότητας με ιστορικό, φυσιολατρικό χαρακτήρα.

Ενδεικτικά αναφέρω τον Λιμναίο οικισμό, το Βυζαντινό μουσείο, το Λαογραφικό μουσείο, το Μακεδονικό μουσείο, τα αρχοντικά, τις βυζαντινές εκκλησιές, το ενυδρείο, την σπηλιά του δράκου κ.τ.λ. Σημειώνω ότι η Καστόρια είναι κόμβος να επισκεφθεί άμεσα τις Πρέσπες, το Νυμφαίο, την Κορυτσά. 
Υπογραμμίζω όμως το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον που στην κυριολεξία είναι μαγευτικό.

Η πρόσβαση πλέον στην Καστοριά με την κατασκευή και λειτουργία της Εγνατίας είναι άμεση και εύκολη αυτό που πρέπει να γίνει είναι η καθημερινή καθιέρωση πτήσης αεροσκαφών προς το αεροδρόμιο του νομού και η αξιοποίηση της λίμνης και η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που άφορα της αστικές λίμνες. Παράλληλα η αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Βιτσίου, ο συνεδριακός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσουν το τουριστικό προϊόν.

– Σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι επαγγελματίες της Καστοριάς κ. Αγγελή;

Η κατάσταση των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ειδικότερα αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, της μείωσης της κατανάλωσης, των φορολογικών συντελεστών.

– Με ποιο τρόπο θα επανέλθει η πόλη σας σε ρυθμούς ανάπτυξης;

Η Επανάκαμψη της γουνοποιίας, αποτελεί κύριο παράγοντα ανάπτυξης, με το δεδομένο ότι υπάρχει υποδομή στον κλάδο και έχει παγκόσμιο επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Η μεταποίηση των άριστων αγροτικών προϊόντων θα προσέδιδε προστιθέμενη άξια. Η ανάπτυξη του τουρισμού αποτελεί αναπτυξιακή πρόκληση. Η δε λειτουργιά σχολών Πανεπιστημιακού επίπεδου θα προσέδιδε ζωντάνια στην πόλη. Καινοτομία-Πληροφορική είναι οι προκλήσεις του μέλλοντος.

– Κάντε μας έναν απολογισμό του έργου σας;

Να σημειώσω ότι κληθήκαμε να ανταποκριθούμε στο θεσμικό ρόλο του Δημάρχου σε μια δύσκολη περίοδο. Με περικοπές λειτουργικών δαπανών, με περικοπή χρηματοδοτήσεων, μειωμένα ανταποδοτικά, έλλειψη προσωπικού κ.τ.λ. Πρώτη προτεραιότητα ήταν η ανταπόκριση στην καθημερινότητα του πολίτη. Σημειώνω ότι με ίδιους πόρους, ο Δήμος έκανε:

1)  Το κοινωνικό Ιατρείο-Επιδημιολογικό κέντρο.

2)  Το Μουσικό Σχολείο (εξασφαλίσαμε την λειτουργία του).

3)  Το ειδικό Γυμνάσιο.

4)  Το Αγρόκτημα.

Επίσης  ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες

1)  Για την ανέγερση του Αστυνομικού μεγάρου.

2)  Η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης της πόλης με το πόσο των 9.980.000 ΕΥΡΩ.  Ήδη έχει ορισθεί ανάδοχος.

3)  Η βιώσιμη Αστική ανάπτυξη προβλέπει έργα 15.000.000 ΕΥΡΩ που θα προσδώσουν αίγλη στην πόλη.

4)  Η ανέγερση του πολιτιστικού κέντρου από την διαθήκη του Παπαλάζαρου σε συνεργασία με την Εγνατία Α.Ε αναμένει στην υπογραφή του Γενικού Γραμματέα της αποκεντρωμένης για να υλοποιηθεί.

5)  Για το φυσικό αέριο έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και εντάθηκε στην Καστόρια κα το Μανιάκοι στον προγραμματισμό της ΔΕΔΑ Α.Ε.

6)  Δώσαμε περιεχόμενο στο κεφάλαιο του πολιτισμού-αθλητισμού με στοχευμένες εκδηλώσεις, όπως (φεστιβάλ αυλής – εκθέσεις – εβδομαδιαίες ομιλίες κοινωνικού – επιστημονικού χαρακτήρα, εβδομάδα αποδήμου Ελληνισμού κ.τ.λ. Run-Greece-Beach Volley κ.τ.λ.

– Θεωρούμε πολύ σημαντική την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων. Συμφωνείτε;

Είναι επιβεβλημένο να περάσουμε στην αυτοτέλεια των Δήμων. Απαιτείται νέο θεσμικό πλαίσιο, ευέλικτο, σύγχρονο που να δίνει άμεσα απαντήσεις στον πολίτη και στην επίλυση των προβλημάτων.

Η γραφειοκρατία, ο κρατισμός που επικρατεί στους Δήμους είναι παθογένεια του παρελθόντος.

Το στοίχημα είναι να αλλάξουμε τα περισσότερα εάν όχι ΟΛΑ.

– Μεγάλο θέμα είναι και η διαχείριση των απορριμάτων και σκοπός σημαντικός η Κυκλική Οικονομία.

Σαφέστατα ναι στην κυκλική οικονομία. Ο Δήμος Καστοριάς στην διαχείριση των απορριμμάτων είναι μέτοχος της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. η οποία αποτελεί πρότυπο ευρωπαϊκού επίπεδου Μονάδα στον εν λόγω τομέα.

– “Έξυπνες πόλεις”. Όλα να γίνονται ευκολότερα για τους δημότες και να μειώνεται το ενεργειακό αποτύπωμα. Είστε υπέρμαχος αυτής της τεχνολογικής ανάπτυξης; 

‘’Έξυπνη πόλη’’, ένας νέος όρος με πολλές προκλήσεις, για έξυπνους ανθρώπους ειδικότερα στην ηλεκτρονική εποχή μας. Σαφέστατα είναι ζητούμενο. Στο ηλεκτροφωτισμό, στην ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο στην κυκλοφορία, στα Parking κ.τ.λ.

– Πολιτική προστασία. Η εμπειρία έδειξε μετά από πρόσφατα γεγονότα ότι κάθε άλλο παρά προετοιμασμένοι είναι οι Δήμου να αντιμετωπίσουν επείγουσες καταστάσεις.

”Η πολιτική προστασία’’ αποτελεί σύγχρονο, ευέλικτο αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, σε κεντρικό επίπεδο. Οι Δήμοι δίχως μέσα και υποδομές επί της ουσίας, έχουν συντονιστικό ρόλο σε τοπικό επίπεδο και υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων, που πολλές φορές έχει την μεταφορά ευθυνών, σαν συνέπεια.

-Δημοσιονομική αποκέντρωση και μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στη δικαιοδοσία των δήμων. Πόσο θα ενισχύσει τα οικονομικά των δήμων ένα τέτοιο νομοθέτημα; Υπάρχει επαρκές σύστημα διαχείρισης της εργασίας αυτής στον δικό σας Δήμο;

Επιβάλλεται η Δημοσιονομική αποκέντρωση και η μεταφορά του φόρου Ακίνητης Περιουσίας στην δικαιοδοσία των δήμων. Όσο αφορά το σύστημα διαχείρισης στην εποχή μας εάν δεν υπάρχει άμεσα μπορεί να δημιουργηθεί και να έχει οριζόντια εφαρμογή. Καιρός είναι να απλοποιούμε τα πράγματα.

– Για ποιο λόγο δεν θα είστε και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος κ. Αγγελή;

Δεν θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος διότι έχω την αίσθηση, ότι η κοινωνία μας έχει ανάγκη από παραδείγματα συμπεριφοράς και ανανέωσης εξάλλου εάν σκεφθεί κανείς ότι διετέλεσα δύο τετραετίες βουλευτής και μια πενταετία δήμαρχος…Θα συμφωνούσε με την απόφαση μου.

Τέλος επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη και να σημειώσω ότι σε προσωπικό επίπεδο έχω ήσυχη την συνείδηση μου, έκανα ότι το δυνατόν καλύτερο για την Καστοριά, ευχόμενος η νέα δημοτική αρχή να κάνει το άριστο. Υπογραμμίζοντας ότι η αξία του κάθε ανθρώπου είναι ένα κλάσμα που για αριθμητή έχει την πραγματική του άξια και για παρανομαστή έχει την αξία που προσδίδει αυτός στον εαυτό του (εγωισμός) που όσο μεγαλύτερη είναι τόσο μικραίνει το κλάσμα.