Στο φως τάφος και σαρκοφάγοι ιερέων της αρχαίας Αιγύπτου

Στο φως ήρθε στην περιοχή των Πυραμίδων της Γκίζας ένας διπλός τάφος που χρονολογείται από το πρώτο μισό της πέμπτης δυναστείας (2563 – 2423 π.Χ.).   Τα νέα ευρήματα ανακοίνωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Khaled Anany το Σάββατο. Η Αίγυπτος έχει ανακοινώσει τους τελευταίους μήνες μια σειρά αρχαιολογικών ανακαλύψεων. Οι αρχές ελπίζουν ότι οι ανακαλύψεις θα συμβάλουν στην αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, μιας κύριας πηγής εθνικού εισοδήματος.

Ο τάφος ανακαλύφθηκε από αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων. Ο Anany πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε για να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες αυτής της μεγάλης ανακάλυψης, ότι ο τάφος επαναχρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εποχής της 26ης δυναστείας.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2018 και αφαιρέθηκαν 450 κυβικά μέτρα άμμου για να φτάσουν οι αρχαιολόγοι στον τάφο που είναι μέρος ενός νεκροταφείου αρχαίας δυναστείας. Ο ανασκαμμένος τάφος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιοχής των πυραμίδων.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε ο διάσημος αρχαιολόγος Zahi Hawass. «Ένας από τους δύο ένοικους του τάφου είναι ο ιερέας εξαγνιστής του βασιλιά Χεφρήνου. Όλος ο κόσμος παρακολουθεί αυτή τη μεγάλη ανακάλυψη που χρονολογείται από την πέμπτη δυναστεία», είπε. Όλη η περιοχή κρύβει ακόμη πολλά και μεγάλης σημασίας αρχαιολογικά μυστικά, τονίστηκε σήμερα από τους ερευνητές.

Ο δεύτερος ένοικος του τάφου ήταν επίσης ιερέας, σύμφωνα με τα αιγυπτιακά ΜΜΕ. Η αποστολή ανακάλυψε μέσα στους τάφους κάποια κλειστά φέρετρα, μαζί με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα από θησαυρούς που ανήκουν στους ιερείς. Ανάμεσά τους μερικές περίτεχνες μάσκες και γλυπτά. Ο τάφος είναι μέρος ενός αρχαίου νεκροταφείου, το οποίο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη νοτιοανατολική πλευρά της περιοχής των πυραμίδων.

lifo.gr