Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου σήμερα!

Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα πιο λυτρωτικό κι απελευθερωτικό από το γέλιο. Αυτό που σε κάνει να κλαις, να μην μπορείς να πάρεις ανάσα, να κοκκινίζεις, αυτό που το θυμάσαι για πάντα.

Το γέλιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθεις πιο κοντά με το διπλανό σου, για να «σπάσει ο πάγος» με έναν άγνωστο, ακόμα και για να βελτιώσεις την υγεία ή την εμφάνιση σου, αφού όπως έχει πει και ο Αμερικανός συγγραφέας κι ηθοποιός, Tom Wilson, «το χαμόγελο είναι ένα λίφτινγκ προσώπου που είναι προσιτό σε όλους».

Τα οφέλη του γέλιου μελετούσε εδώ και χρόνια ο Ινδός γιατρός Δόκτωρ Μαντάν Καντάρια, με αποτέλεσμα να καθιερώσει το 1998 μια ημέρα αποκλειστικά αφιερωμένη στο γέλιο. Ο ιδρυτής του διεθνούς κινήματος «Γιόγκα Γέλιου» δημιούργησε ένα θετικό μανιφέστο που υπηρετεί την παγκόσμια ειρήνη κι έχει ως στόχο να προωθήσει μέσα από το γέλιο την αδελφοσύνη και τη φιλία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου γιορτάζεται συνήθως την πρώτη Κυριακή του Μαΐου κι όλα τα Κλαμπ Γέλιου προσπαθούν να ενώσουν ολόκληρη την ανθρωπότητα μέσω της άνευ όρων αγάπης και του γέλιου. Η επαναστατική αυτή ιδέα έχει ήδη αλλάξει τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων και τους έχει βοηθήσει να επιτύχουν μια κατάσταση πλήρους ευεξίας.

Η ύπαρξη του γέλιου στην καθημερινότητά μας είναι ζωτικής σημασίας, αφού το γέλιο είναι κάτι παραπάνω από πειράγματα και αστειάκια. Το γέλιο αποτελεί μορφή έκφρασης κι ελευθερίας, ενώ παράλληλα μας βοηθάει να νιώσουμε καλύτερα χάρη στις ενδορφίνες που απελευθερώνονται, αλλά και να κάψουμε θερμίδες. Τα οφέλη τού στην υγεία μας είναι αμέτρητα, αφού θεωρείται κι αυτό μια μορφή άσκησης.  Βοηθάει στη μείωση του άγχους και της αρτηριακής πίεσης, στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και στη μείωση των ρυτίδων, αφού όταν γελάμε γυμνάζονται οι μύες του προσώπου.

Το γέλιο μοιάζει σαν κάτι δεδομένο, αλλά για πολλούς ανθρώπους δεν είναι. Η «Γιόγκα Γέλιου» αποτελεί μία καλή λύση για να μάθεις να γελάς και να εντάξεις το γέλιο στη ζωή σου. Παρόλο που δεν πρόκειται για κανονική γυμναστική, διατηρεί μερικές από τις αναπνοές της γιόγκα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα περάσεις από αρκετά στάδια προσποιητού γέλιου,μέχρι να φτάσεις στο σημείο να γελάσεις αυθόρμητα. Στο τέλος της συνάντησηςθα έχεις αποφορτιστεί πλήρως, θα έχεις ξυπνήσει περίπου 300 μύες στο σώμα σου – τόσοι χρησιμοποιούνται όταν γελάμε – θα έχεις καθαρίσει σε βάθος τις αναπνευστικές σου οδούς και θα έχεις απελευθερωθεί από όλα όσα σε βαραίνουν.

Αν πάλι δεν σε ξετρελαίνει η ιδέα να βρεθείς σ’ ένα χώρο με αγνώστους και να αρχίσεις να γελάς χωρίς να έχει συμβεί κάτι αστείο, μπορείς να κυνηγήσεις και μόνος σου το γέλιο. Για μένα η συνταγή είναι απλή: αγαπημένοι φίλοι, flashback συζητήσεις των πιο αστείων γεγονότωνκαι φυσικά αγαπημένες κωμωδίες.