Το 6ωρο καθισιό σκοτώνει

Μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αν μισή ώρα καθισιού αντικατασταθεί με οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα.

Στις ανεπτυγμένες χώρες, περίπου ένας στους τέσσερις ενήλικες περνάει καθιστός περισσότερες από οκτώ ώρες τη μέρα. Όμως όσο πιο παρατεταμένη είναι η διάρκεια του καθισιού, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που έρχεται να επιβεβαιώσει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών. Πόση προσπάθεια χρειάζεται όμως για να μειώσουμε τις πιθανότητες; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως δεν χρειάζεται να είναι πολλή αλλά επιβάλλεται να είναι συστηματική.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή συμπεριφορικής ιατρικής Keith Diaz του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν στοιχεία 8.000 ανθρώπων, 45 ετών και άνω. Ο χρόνος ακινησίας τους  μετρήθηκε επί μία εβδομάδα, με ειδική συσκευή που φορούσαν πάνω τους. Στη συνέχεια συσχετίσθηκε με τη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία σε βάθος τετραετίας. Στη διάρκεια της τετραετίας πέθαναν 340 συμμετέχοντες. Ο μέσος χρόνος σωματικής ακινησίας μέσα στη μέρα ήταν 12,3 ώρες, από τις περίπου 16 ώρες που ήταν ξύπνιος κανείς μέσα στο 24ωρο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως κάποιος που παραμένει ακίνητος 13,2 ώρες μέσα στη μέρα, έχει 2,6 φορές αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με κάποιον που περνά ακίνητος λιγότερες από 11,5 ώρες μέσα στο 24ωρο.

Τα ευρήματα δείχνουν πως αν ένας άνθρωπος μέσης ή τρίτης ηλικίας, αντικαταστήσει 30 λεπτά καθισιού με κάποια σωματική δραστηριότητα, τότε μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως και 35%. Συγκεκριμένα η αντικατάσταση μισής ώρας καθισιού με σωματική δραστηριότητα χαμηλής έντασης (περπάτημα ή δουλειές του σπιτιού) μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 17%. Ενώ με μισή ώρα δραστηριότητας μεσαίας ή μεγάλης έντασης (τρέξιμο ή γυμναστική), τότε η μείωση του κινδύνου φθάνει το 35%.

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι το καθισιό είναι βλαβερό ακόμα κι αν γυμναζόμαστε. Οπότε το να περνάμε ώρες σερί μπροστά στον υπολογιστή και μετά να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο, δεν είναι αρκετό. Για όσους εργάζονται σε δουλειές γραφείου, είναι σημαντικό να κινούνται κάθε μισή ώρα, έστω και για ένα μόνο λεπτό, αφού τον μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου παρουσιάζουν έχουν όσοι δεν παραμένουν καθισμένοι για πάνω από 30 συνεχόμενα λεπτά.

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ