Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2018 – Δύσκολα και με παγίδες μαθήματα

Αυλαία την Τρίτη έπεσε για τους υποψήφιους στις Πανελλήνιες 2018 των Γενικών Λυκείων με τελευταίο μάθημα την Βιολογία.

Ωστόσο, το μάθημα αυτό δεν ήταν και το πιο δύσκολο από όσα έδωσαν οι μαθητές, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2018 δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα στα μαθήματα με συντελεστή βαρύτητας και συγκεκριμένα στην Ιστορία, τα Αρχαία και τα Μαθηματικά.

Σύμφωνα με τα βαθμολογικά κέντρα, τα Αρχαία και η Ιστορία μπέρδεψαν του υποψήφιους στις Πανελλήνιες 2018, ενώ τα Μαθηματικά τους δυσκόλεψαν.

Δυσκολία αντιμετώπισαν και οι ίδιοι οι βαθμολογητές που αξιολογούν τα γραπτά από τις Πανελλήνιες 2018, στους οποίους στάλθηκαν μάλιστα και οδηγίες από του υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων για τα μαθήματα Αρχαίων και Ιστορίας.

Οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι τα Αρχαία και η Ιστορία στις Πανελλήνιες 2018 έκρυβαν δυσκολίες, ενώ το γεγονός ότι απαιτούσαν εκτενείς απαντήσεις, δυσκόλεψε τους υποψηφίους στη διαχείριση του χρόνου τους (δείτε πώς γίνεται ο υπολογισμός των μονάδων κάθε μαθήματος).

Τι θα γίνει με τις Βάσεις 2018

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, όσον αφορά στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται πτώση στις Βάσεις 2018 λόγω της μείωσης του αριθμού των εισακτέων αφενός και της δυσκολίας που είχαν πολλά μαθήματα με συντελεστή βαρύτητας στις Πανελλήνιες 2018 (Αρχαία, Μαθηματικά, Χημεία). Εξαίρεση αποτελούν οι Ιατρικές Σχολές για τις οποίες δεν αναμένονται αυξομειώσεις στις Βάσεις 2018.

Σε ότι αφορά στα Παιδαγωγικά οι Βάσεις 2018 είναι πολύ πιθανόν να ανέβουν, καθώς οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2018 δεν χρειάστηκε να δώσουν Μαθηματικά και Ιστορία Γενικής Παιδείας, στα οποία οι επιδόσεις τις περασμένες χρονιές ήταν ιδιαίτερα χαμηλές.

Μικρή μείωση στις Βάσεις 2018 πολύ πιθανόν να σημειώσουν και οι Πολυτεχνικές σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα, σε αντίθεση με αυτές των περιφερειακών ιδρυμάτων που εξαιτίας μειωμένης ζήτησης λόγω κρίσης θα καταγράψουν χαμηλές βάσεις.

Τέλος, πτώσεις στις Βάσεις 2018 θα υπάρχει και για τις Οικονομικές σχολές, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι υποψήφιοι του Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με καλές επιδόσεις στις εξετάσεις των Μαθηματικών.

iefimerida.gr