Στην Ελλάδα το κάπνισμα ζει και βασιλεύει, λέει διεθνές ρεπορτάζ

Σε δημοσίευμα του έγκριτου ενημερωτικού ιστότοπου για θέματα υγείας, Medical Xpress, η Ελλάδα αναφέρεται ως η χώρα όπου «το κάπνισμα ζει και βασιλεύει, παρά τις απαγορεύσεις»

Αντιμέτωπη με τη διεθνή κατακραυγή βρίσκεται για άλλη μια φορά η Ελλάδα, λόγω της απειθαρχίας των Ελλήνων να μην τηρούν τον αντικαπνιστικό νόμο συνεχίζοντας να καπνίζουν απερίσπαστοι με την ανοχή της Πολιτείας, φυσικά.

Σε δημοσίευμα του έγκριτου ενημερωτικού ιστότοπου για θέματα υγείας, Medical Xpress, η Ελλάδα αναφέρεται ως η χώρα όπου «το κάπνισμα ζει και βασιλεύει, παρά τις απαγορεύσεις».

Αφορμή για το άρθρο είναι ο 38χρονος Γιώργος Μπαλαφούτης που επιστρέφοντας στην Ελλάδα έπειτα από μακρά παραμονή στη Νέα Υόρκη, ο οποίος διαπίστωσε μετά λύπης ότι ο αντικαπνιστικός νόμος, παρόλο που έχει ψηφιστεί δέκα χρόνια πριν, στην χώρα μας έχει μικρή ή και καθόλου εφαρμογή. Αυτό ήταν και η αφορμή για να φτιάξει την ιστοσελίδα akapnos.gr. που απαριθμεί πάνω από 400 σημεία ελεύθερα καπνού.

Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, ο κ. Μπαλαφούτης εξηγεί ότι «μετά από τόσες επιστημονικές μελέτες για τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος, είναι απαράδεκτο οι καπνιστές να εξακολουθούν να αγνοούν επιδεικτικά την υγεία των εγκύων γυναικών και των παιδιών. Ιδιοκτήτες εστιατορίων και κλαμπ φοβούνται μην χάσουν τους πελάτες τους και οι πολιτικοί μη χάσουν ψηφοφόρους».

Και όπως σημειώνει με νόημα, «ενόψει δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στις 26 Μαΐου, είναι απίθανο οι αρμόδιοι φορείς να πιέσουν προς την κατεύθυνση της τήρησης της απαγόρευσης του καπνίσματος».

Το δημοσίευμα, συμπληρώνεται από δηλώσεις Αθηναίων καταστηματαρχών που δικαιολογούν την μη εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, υποστηρίζοντας ότι «έχει νόημα να απαγορεύεται το κάπνισμα σε ένα νοσοκομείο. Αλλά όταν βγαίνεις για να διασκεδάσεις θα πρέπει να έχεις την επιλογή να πας κάπου που μπορείς να καπνίσεις», λέει ο Νίκος Λούβρος, ιδιοκτήτης μπαρ και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των καπνιστών.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Λούβρος το 2009 που ψηφίστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος, ίδρυσε πολιτικό κόμμα καπνιστών!

Ελλάδα, η χώρα των καπνιστών

Η Ελλάδα παραμένει το «κακό παιδί» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το κάπνισμα, αφού στο 72% των αδειοδοτημένων χώρων εστίασης επιτρέπεται το κάπνισμα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2017. Εξάλλου, η χώρα μας έχει και από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών, 37%, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 26%.

ygeiamou.gr