Πώς να γυρίσεις την Ευρώπη με Interrail

Τι είναι το Interrail, πόσο στοιχίζει και πώς μπορείς να γνωρίσεις όσο περισσότερες χώρες της Ευρώπης γίνεται, ταξιδεύοντας με τρένο.

Τι είναι το Interrail;
Πρόκειται για ταξιδιωτικό πάσο για οικονομικά ταξίδια με τρένο σε τριάντα χώρες της Ευρώπης. Αγοράζοντας το πάσο, δηλαδή, δικαιούται να επιβιβαστεί σε δρομολόγια των κρατών που προβλέπει η κάρτα του, για τον αριθμό ταξιδιών που επίσης προβλέπει η κάρτα. Επικρατεί η παρανόηση ότι τα πάσο Interrail δικαιούνται να αγοράσουν μόνο οι φοιτητές, κάτι που δεν ισχύει: Οποιοσδήποτε μπορεί να τα αποκτήσει, απλώς οι νέοι ως 27 ετών δικαιούνται έκπτωση.

Μόνο οι νέοι δικαιούνται έκπτωση;
Οι νέοι ως 27 ετών και οι ενήλικοι άνω των 60 δικαιούνται εκπτωτικά πάσο – το ποσοστό της έκπτωσης, ποικίλει ανάλογα το πάσο. Επίσης, τα παιδιά κάτω των 12 ετών ταξιδεύουν δωρεάν, αρκεί να συνοδεύονται από ενήλικο. Ο ενήλικας θα πρέπει, όταν κλείσει το δικό του Interrail πάσο, να επιλέξει «Οικογενειακό Πάσο» και να εκδώσει Child Pass για να έχει (δωρεάν) θέση για έως και δύο παιδιά.

Σε ποιες χώρες μπορώ να ταξιδέψω;
Οι χώρες που συμμετέχουν στο Interrail δίκτυο είναι οι εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, FYROM, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία και φυσικά η Ελλάδα.

Και πόσα διαφορετικά πακέτα υπάρχουν;
Κατ’ αρχάς, υπάρχουν τα Πάσα Μιας Χώρας, που επιτρέπουν συγκεκριμένο αριθμό δρομολογίων σε συγκεκριμένο αριθμό ημερών σε ένα ευρωπαϊκό κράτος. Οι τιμές αρχίζουν από τα 51€ για τα μικρότερα κράτη – δείτε τα πακέτα ανά χώρα εδώ. Υπάρχουν όμως και τα Global Passes, που επιτρέπουν ταξίδια σε οποιαδήποτε από τις 30 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ωστόσο, οι τιμές διαφέρουν, ανάλογα τον αριθμό ημερών που θα διαλέξετε να ταξιδέψετε. Το οικονομικότερο Global Pass ενηλίκου τιμάται 269€ και επιτρέπει να επιβιβαστείτε πέντε διαφορετικές ημέρες σε τρένο σε ένα συνολικό διάστημα ταξιδιού 15 ημερών. Το ακριβότερο πακέτο είναι το Πάσο Ενός Μήνα, που επιτρέπει σε έναν ενήλικα να ταξιδέψει στο διάστημα ενός μήνα όσες φορές θέλει με τρένο σε οποιαδήποτε από τις 30 χώρες και στοιχίζει 637€. Το αντίστοιχο νεανικό Μηνιαίο Πάσο στοιχίζει 510€. Οι τιμές αφορούν ταξίδια στη δεύτερη θέση (στην α’ θέση η τιμή αυξάνεται αντίστοιχα).

Μπορώ να γλιτώσω το κόστος;
Πρόσφατα ανακοινώθηκε η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει τη δυνατότητα σε 15.000 νέους από όλη την Ευρώπη να αποκτήσουν δωρεάν το Μηνιαίο Πάσο για να ταξιδέψουν ανά την Ευρώπη μόλις κλείσουν τα 18 τους χρόνια. Οι αιτήσεις είναι ανοικτές ως τέλη Ιουνίου για έναρξη ταξιδιού από Ιούλιο έως τέλος Σεπτεμβρίου – μάθετε περισσότερα εδώ.

Περιλαμβάνεται κάτι άλλο στο Interrail;
Με ένα πάσο Interrail μπορείτε παράλληλα να εκμεταλλευτείτε κι άλλες προσφορές. Οι κάτοχοι Interrail δικαιούνται έκπτωση σε συγκεκριμένα hostels, καθώς και δωρεάν οι εκπτωτικά εισιτήρια σε ακτοπλοϊκές γραμμές συγκεκριμένων χωρών – στην Μεσόγειο, την Αδριατική, τις Σκανδιναβικές χώρες κλπ. Για τα ελληνικά νησιά συγκεκριμένα, υπάρχουν ειδικά Interrail πάσο για έξι ακτοπλοϊκά ταξίδια με την Superfast Ferries και την Blue Star Ferries.

Πώς θα κλείσω Interrail;
Θα παραγγείλετε το πάσο σας και θα μάθετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες εδώ.

in2life.gr