H φυσικοθεραπεύτρια που βρέθηκε από την… Κοζάνη στο Γουέµπλεϊ

Οι επαναστατικές τεχνικές αποθεραπείας της νεαρής φυσικοθεραπεύτριας έχουν κερδίσει τη ∆ιεθνή Οµοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), όπου δίνει το «παρών» στα ετήσια συνέδριά της.

Η Σιάτιστα Κοζάνης, όπου ζει και δραστηριοποιείται επαγγελµατικά, είναι µικρή για να χωρέσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της νεαρής φυσικοθεραπεύτριας, Μαρίας Στεργίου. Η σύγχρονη µατιά της και το ερευνητικό της έργο πάνω στις τεχνικές αποθεραπείας από αθλητικούς τραυµατισµούς έχουν ήδη διεθνή απήχηση και έχουν «ξεκλειδώσει» για την ίδια τις πόρτες της ∆ιεθνούς Οµοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA). Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δίνει ανελλιπώς το «παρών» στο ετήσιο συνέδριο της Οµοσπονδίας και παρουσιάζει τα αποτελέσµατα της δουλειάς της. Το ίδιο έκανε και πρόσφατα, στο θρυλικό Γουέµπλεϊ του Λονδίνου, που φιλοξένησε το φετινό συνέδριο, ενώ λίγες µέρες µετά συµµετείχε ενεργά µε δική της εισήγηση και στο Παγκόσµιο Συνέδριο Φυσικοθεραπευτών που έγινε στη Γενεύη.

Στο Γουέµπλεϊ, δεκάδες γιατροί και φυσικοθεραπευτές παρακολούθησαν την εισήγηση της 30χρονης Κοζανίτισσας πάνω σε µια περίπτωση σοβαρού τραυµατισµού ποδοσφαιριστή επαρχιακής οµάδας στη ∆υτική Μακεδονία, που υπέστη ολική ρήξη τένοντα τετρακέφαλου στη διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου. Χάρη στο επιθετικό πρωτόκολλο φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης που εφαρµόστηκε στο τραυµατισµένο του πόδι, έναν µήνα µετά µπορούσε να τρέξει µε άνεση, να κάνει καθίσµατα, πλήρεις εκτάσεις και προβολές, παρουσιάζοντας την εικόνα που θα είχε σε διάστηµα έξι µηνών µε τις κλασικές µεθόδους αντιµετώπισης. Ηταν η τέταρτη συνεχόµενη χρονιά που η Μαρία Στεργίου συµµετείχε µε δική της εισήγηση στο ετήσιο συνέδριο της FIFA, το οποίο αποτελεί παγκόσµιο σηµείο αναφοράς για τους επαγγελµατίες που ασχολούνται µε την ιατρική και φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση στο ποδόσφαιρο.

Το 2015, η περίπτωση ενός άλλου ποδοσφαιριστή τοπικής οµάδας ήταν αυτή που της άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του διεθνούς «κλαµπ». Ο νεαρός και ταλαντούχος αθλητής πήγε στο θεραπευτήριό της µε διάγνωση από ορθοπεδικό γιατρό για θλάση οπίσθιου µηριαίου. «Ο µυς είχε όντως θέµα, αλλά όπως διαπίστωσα η θλάση ήταν δευτερεύον συµβάν. Κάναµε συνολική αξιολόγηση, λαµβάνοντας υπόψη και άλλα δεδοµένα, και βρήκαµε πως παρουσίαζε πρόσκρουση ισχίων. Υπήρχαν οστεόφυτα πάνω στο ισχίο και τρίβονταν τα οστά στη λεκάνη» είπε στο «Εθνος» η φυσικοθεραπεύτρια και πρόσθεσε: «Κάναµε αποκατάσταση µε ασκήσεις ισορροπίας λεκάνης και κορµού, και ο αθλητής είχε πολύ καλή αποκατάσταση αλλά και ανοδική πορεία στην καριέρα του, φτάνοντας µάλιστα να παίξει και σε µεγάλη οµάδα της Α’ Εθνικής».

Το 2016, η 27χρονη τότε φυσικοθεραπεύτρια έστειλε µια περίληψη της συγκεκριµένης περίπτωσης στο συνέδριο της FIFA και µε έκπληξή της είδε να γίνεται δεκτή για να την παρουσιάσει σε poster. Η συγκεκριµένη παρουσίαση επιλέχθηκε ως µία από τις 10 σηµαντικότερες του συνεδρίου. Εκτοτε συµµετέχει ανελλιπώς, και µάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζει τις εισηγήσεις της µε τη µορφή ανοικτής οµιλίας.

ethnos.gr