Κωνσταντίνου και Ελένης: Το μοναστήρι στην Καστοριά και οι θαυματουργές εικόνες

Κωνσταντίνου και Ελένης: Ιδιαίτερα όμως μεταβαίνουν εκεί πάμπολλοι προσκυνητές κατά τις δύο ημέρες που πανηγυρίζει η Μονή, την 21 Μαΐου και την Πέμπτη της Διακαινησίμου εκάστου έτους.

Η ιερά μονή Αγίου Κωνσταντίνου Βογατσικού είναι γνωστή σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, κυρίως για τη θαυματουργή εικόνα του προστάτη Αγίου της, που φυλάσσεται στο καθολικό της και που δέχεται την προσκύνηση μεγάλου πλήθους Χριστιανών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η εν λόγω σεβάσμια Μονή ιδρύθηκε το έτος 1882, στο μέρος που είναι και σήμερα, κατά θαυμαστό τρόπο. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε τότε ο Άγιος Κωνσταντίνος, κατ’ όναρ, στον ευσεβή κάτοικο του Βογατσικού Χρίστο Ζαμάνη και του υπέδειξε το ακριβές εδαφικό σημείο, όπου βρισκόταν θαμμένη η θαυματουργή εικόνα του.

Ταυτόχρονα ο Άγιος, ζήτησε απ’ τον Ζαμάνη ν’ ανασύρει απ’ το χώμα την αναφερόμενη εικόνα και με τη βοήθεια των συγχωριανών του, να κτίσει στο μέρος εκείνο ένα ναό προς τιμήν του ιδίου (του Αγίου Κωνσταντίνου) και της μητέρας του Αγίας Ελένης, όπως κι έγινε.

Βρίκεται στο Βογατσικό, στον Νομό Καστοριάς, ενώ εκκλησιαστικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης. Συγκεκριμένα η Ιερά Μονή Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, βρίσκεται 2 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βογατσικού και περίπου 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς.

Η 21η Μαΐου κάθε έτους είναι πανηγυρική ημέρα για την αναφερόμενη Ιερά Μονή, διότι εορτάζουν οι πάτρωνες Αγίοι της Κωνσταντίνος κι Ελένη. Οι θρησκευτικές τελετές κι εκδηλώσεις γι’ αυτήν τη μεγάλη εορτή αρχίζουν την προτεραία. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της 20ης Μαΐου τελείται στο Καθολικό του Μοναστηριού πανηγυρικός Εσπερινός, παρουσία όλων σχεδόν των κατοίκων κι αρκετών απόδημων του Βογατσικού, καθώς και πολλών πιστών της γύρω περιοχής.