Κεράσι: Αυτή η κόκκινη δύναμη

Η εποχή τους μόλις ξεκίνησε και θα είναι στη διάθεσή μας τρεις ολόκληρους μήνες προκειμένου να πάρουμε όλες τις ευεργετικές ιδιότητές τους που θα θωρακίσουν τον οργανισμό μας για το υπόλοιπο της χρονιάς. Ο λόγος για τα κεράσια…

Θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές και αντοφλεγμονώδεις ιδιότητες, πολύτιμα μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το μαγγάνιο, το κάλιο και ο ψευδάργυρος, όλα αυτά μέσα σε ένα τόσο λαχταριστό φρούτο που αγαπούν όλοι. Οι καλές ιδιότητες των κερασιών είναι αναρίθμητες και είναι πολύ εύκολο να τα βρούμε και να τα καταναλώνουμε το καλοκαίρι σε καθημερινή βάση.

Η χώρα μας παρουσιάζει μεγάλη δραστηριότητα στην παραγωγή τους, αν και πρόκειται για έναν καρπό ιδιαίτερα ευπαθή στις κλιματικές συνθήκες. Τα κεράσια ευδοκιμούν κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην περιοχή του Βόλου.

Είναι γεμάτα βιταμίνη Α, βήτα καροτίνη, περιέχουν ακόμα πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, φολικό οξύ, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Περιέχουν επίσης μελατονίνη που βοηθά το ανοσοποιητικό και συμβάλλει σε έναν γαλήνιο ύπνο, ήρεμο νευρικό σύστημα και υγιή καρδιά. Το έντονο χρώμα τους το οφείλουν στις ανθοκυανίνες που είναι χρωστικές ουσίες που τις βρίσκουμε σε όλα τα κόκκινα, μωβ και μπλε φρούτα και λαχανικά και βρίσκονται στη φλούδα. Αυτές αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης στο πάγκρεας, με αποτέλεσμα να ελέγχεται καλύτερα η γλυκόζη στο αίμα και να μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.

Κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες έρευνες έχουν επίσης αποδείξει ότι η κατανάλωση του χυμού των κερασιών μείωσε τους δείκτες φλεγμονής περίπου κατά το ήμισυ σε παχύσαρκους ή υπέρβαρους, ενώ η τακτική κατανάλωση κερασιών σε μεγάλες ποσότητες συντελεί στο έλεγχο της παραγωγής ουρικού οξέος στο αίμα, αν και η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να έχει και υπακτική δράση (το κεράσι θεωρείται έτσι κι αλλιώς φυσικό υπακτικό).

Τι άλλο προσφέρουν

Ο χυμός τους (ιδιαίτερα αυτός των μαύρων κερασιών) καθαρίζει τη χολή και το συκώτι και συντελεί σε έναν ήρεμο ύπνο. Τα κεράσια είναι μυοτονωτικά και εξαιρετικά αποτελεσματικά αν καταναλωθούν μετά από έντονη σωματική άσκηση. καθώς αποκαθιστούν τις βλάβες στους μύες. Δε μειώνουν όμως μόνο τη σωματική κόπωση, αλλά και την πνευματική. Επίσης, εμποδίζουν το σχηματισμό πλάκας στα δόντια.

Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα και μειώνουν την αναιμία.

Ανακουφίζουν από ρευματικούς πόνους και παρατηρείται ότι όσοι τα καταναλώνουν παρουσιάζουν χαμηλό σωματικό βάρος, μειωμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς και χαμηλή χοληστερόλη.

Τέλος, ένα κοινό πλέον μυστικό είναι τα κοτσάνια τους. Μια χούφτα ξερά κοτσάνια κερασιών σε βραστό νερό δημιουργούν ένα τέλειο, αποτελεσματικό και φυσικό διουρητικό.