Πανελλαδικές εξετάσεις: 55 χρόνια μεταρρυθμίσεις

Αν προσπαθήσει κάποιος να υπολογίζει πόσες φορές έχει αλλάξει  τις τελευταίες πέντε – και βάλε- δεκαετίες το εξεταστικό σύστημα  εισαγωγής στα ΑΕΙ , σίγουρα θα χάσει το μέτρημα!

Φυσικά με το πέρασμα των ετών το σύστημα εισαγωγής, οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι αναγκαίο  ν΄ αλλάζει  αφού συντελούνται σημαντικές αλλαγές στην εκπαίδευση  γενικότερα, στην επιστήμη, στις νέες τεχνολογίες , στην αγορά εργασίας  κλπ.  Όμως εκτός από αυτή την ανάγκη, υπήρχε και η σφοδρή  επιθυμία  σχεδόν όλων των υπουργών Παιδείας να συνδέσουν τη θητεία τους στο πολύπαθο αυτό υπουργείο με την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος ακόμη και εάν αυτό δεν ήταν αναγκαίο, για κάποια συγκεκριμένη περίοδο.

Συνήθως βέβαια τα έκαναν «θάλασσα» και πάρα πολλοί  για τον ίδιο λόγο έφευγαν κακήν κακώς από το υπουργείο, ενώ κάποιοι δεν μπορούσαν μετά να εκλεγούν ούτε βουλευτές!  Με εξαιρέσεις πάντα , αλλά  συνήθως οι περισσότεροι ξήλωναν το σύστημα του προηγούμενου, έκαναν ορισμένα  «μπαλώματα» και παρουσίαζαν τα φιλόδοξα σχέδιά τους τα οποία…πλήρωναν τα παιδιά και οι ελληνικές οικογένειες.

1963 — 1964

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου εκτός από τη δωρεάν παιδεία, θέσπισε τις εισιτήριες εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια και προσδιόρισε τέσσερις ομάδες σχολών. Οι απόφοιτοι του Λυκείου είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια και τις Παιδαγωγικές Ακαδημίες, αντίστοιχα, οι απόφοιτοι των τεχνικών Λυκείων διεκδικούσαν τις θέσεις στις σχολές των υπομηχανικών.

1966

Δύο χρόνια αργότερα εισάγεται και το λεγόμενο «Ακαδημαϊκό Απολυτήριο» (με δύο τύπους, Α και Β) και εισιτήριες εξετάσεις το Σεπτέμβριο. Ο Α΄τύπος προσδιόριζε τη θεωρητική κατεύθυνση και ο Β΄τύπος αναφερόταν στη θετική κατεύθυνση. Οι μαθητές επέλεγαν μεταξύ των δύο κατευθύνσεων και εξετάζονταν στον Α΄ ή στον Β΄ τύπο σύμφωνα με τις αιτήσεις τους, ανεξάρτητα από τον τύπο Λυκείου που είχαν φοιτήσει (κλασικό ή πρακτικό).

1976

H ΝΔ και ο Γεώργιος Ράλλης επαναφέρουν τη μεταρρύθμιση του 1963-64 με παραλλαγές. Θεσπίζονται εισαγωγικές εξετάσεις και στα Λύκεια ώστε ο αριθμός όσων θα εισάγονταν να μην είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που κατόπιν θα εισάγονταν στα ΑΕΙ

1980 — 1982

Oι σχολές των Πανεπιστημίων χωρίστηκαν στον τύπο Α΄ Θεωρητικής Κατεύθυνσης και στον τύπο Β΄ Θετικής Κατεύθυνσης. Οι υποψήφιοι εξετάζονταν σε τέσσερα μαθήματα στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, οι εξετάσεις ήταν ταυτόχρονα και προαγωγικές ή απολυτήριες.

1983

Tο ΠΑΣΟΚ και ο τότε υπουργός Παιδείας Απόστολος Κακλαμάνης δημιουργούν τις περίφημες Δέσμες οι οποίες καταργούν το διπλό Λύκειο. Ο μαθητής αλλά και ο απόφοιτος προηγούμενων ετών που επιθυμούσε να συμμετάσχει στις εξετάσεις, έπρεπε να υποβάλει τον Μάρτιο το μηχανογραφικό του δελτίο.

1988

O Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Παιδείας προχωρά σε αλλαγές ευρείας κλίμακας με αποτέλεσμα οι γενικές εξετάσεις να αποδεσμευτούν από το Λύκειο και να λάβουν χαρακτήρα αμιγώς εισαγωγικών εξετάσεων. Η συμμετοχή σε αυτές των τελειόφοιτων μαθητών δεν ήταν πλέον υποχρεωτική

1991

O Γιώργος Σουφλιάς προχωρά σε νέες αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης: Ορίζονται συντελεστές για τα μαθήματα, καταργούνται οι επί μέρους ομάδες και ο υποψήφιος επιλέγει μέχρι και 60 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καταργείται η βάση στο βασικό μάθημα, και διευρύνεται το χρονικό περιθώριο κατοχύρωσης της βαθμολογίας το πολύ τριών μαθημάτων μέχρι και για δύο έτη από το έτος της αρχικής συμμετοχής στις γενικές εξετάσεις.

1998

O Γεράσιμος Αρσένης φέρνει τα πάνω-κάτω στο εξεταστικό προκαλώντας γενικευμένη αναταραχή στην Παιδεία -τη μεγαλύτερη μετά απο την αναταραχή του ’91 επι Κοντογιαννόπουλου, η οποία όμως δεν αφορούσε το εξεταστικό. Θεσπίζει την εξέταση όλων των μαθημάτων σε πανελλαδικές εξετάσεις για Β’ και Γ’ Λυκείου!

2001

O υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου ξηλώνει σταδιακά το οικοδόμημα Αρσένη. Μείωσε τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα σε 9 για τη Β’ Λυκείου και 9 ή 10 (μάθημα επιλογής”Αρχές Οικονομικής Θεωρίας”) για τη Γ’ Λυκείου. Τα υπόλοιπα πέντε εξετάζονταν ενδοσχολικά.

2004 — 2007

H Μαριέττα Γιαννάκου καταργεί εντελώς τις πανελλαδικές εξετάσεις στη Β’ Λυκείου, ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα εξετάζονται σε έξι μαθήματα αντί των εννέα. Ταυτόχρονα εισάγει την περίφημη βάση του δέκα (με άριστα το 20) στον βαθμό πρόσβασης για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

2010

Eπι υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου καταργείται η βάση του δέκα με αποτέλεσμα να αρχίσουν να εισάγονται και πάλι χιλιάδες φοιτητές στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα με βαθμούς τρία και τέσσερα, αλλά δε μένουν πια κενές θέσεις.

2013

O υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θεσπίζει την Τράπεζα Θεμάτων για τις προαγωγικές εξετάσεις, αρχής γενομένης από τους μαθητές της Α’ Λυκείου. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται κατά 50% μέσω κλήρωσης από την Τράπεζα θεμάτων. Υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις.

2015

Η Τράπεζα Θεμάτων, που είχε μπει σε καραντίνα και απο τον διάδοχό του Ανδρέα Λοβέρδο, καταργείται τελικά το 2015 με απόφαση του Αριστείδη Μπαλτά.

2018

O υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αρχικά είχε εξαγγείλει ελεύθερη είσοδο στα ΑΕΙ αλλά το σχέδιο όπως ήταν φυσικό…ναυάγησε. Έτσι φέτος ανακοίνωσε ένα νέο σύστημα το οποίο είναι γνωστό σε όλους πιά αφού ψηφίστηκε και από τη Βουλή και το οποίο βέβαια απαιτεί και πάλι εξετάσεις για τους πολλούς. Και αυτό όμως το σύστημα βρίσκεται στον «αέρα», αφού στην περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης, ο νέος υπουργός θα θελήσει να βάλει τη δική του σφραγίδα.