Βάζουμε το λεμόνι στο μικροσκόπιο (και στο πιάτο)

Το λεμόνι έχει απίστευτα οφέλη για τον οργανισμό που πρέπει να ανακαλύψετε για να προσπεράσετε την.. ξινίλα του.

Νοστιμίζει το φαγητό μας, δίνει οξύτητα στα πιάτα μας και είναι γενναιόδωρο στο άρωμά του. Το λεμόνι, όμως, είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτά.

Καταρχάς, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, καθώς και σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6. Πέρα, όμως, από τις σημαντικές βιταμίνες που περιέχει, έχει περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

Κάποιοι «φανατικοί», το χρησιμοποιούν σχεδόν σε όλα τα φαγητά! Ο χυμός του συνοδεύει θαυμάσια κρεατικά, ψάρια, χορταρικά και σαλάτες ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που… τρώνε τις φέτες λεμονιού καθώς δηλώνουν οπαδοί της όξινης γεύσης του.

Πέρα από τη μαγειρική, το λεμόνι χρησιμοποιείται ευρύτατα και στη ζαχαροπλαστική καθώς αποτελεί απαραίτητο συστατικό πολλών γλυκισμάτων. Σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη του είναι πολλά και θαυμαστά.

Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, το καθιστούν πρωταγωνιστή στην καταπολέμηση διαφόρων ειδών καρκίνου αλλά και στην προστασία της καρδιάς. Έχει αντιπυρετική δράση ενώ θεωρείται και ένα από τα αποτελεσματικότερα φυσικά αντιμικροβιακά για την καταπολέμηση διαφόρων ιών, λοιμώξεων και φλεγμονών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, το γεγονός ότι οι παλιότερες γενιές, το χρησιμοποιούσαν, για να θεραπεύσουν τα τσιμπήματα από έντομα, τσούχτρες αλλά και να «ρίξουν» τον υψηλό πυρετό.

Ακόμη, συμβάλλει στην καλή διατήρηση των αγγείων, ωφελεί την όραση και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Κι επειδή έχει αποδειχθεί πως διαθέτει διουρητική και κυρίως λιποδιαλυτική δράση, πολλοί χρησιμοποιούν τον χυμό του και κατά τη διάρκεια της δίαιτας. Τέλος, ο χυμός λεμονιού δυναμώνει τα ούλα και ωφελεί το μυοσκελετικό σύστημα.

Προσοχή!
Οι μεγάλες ποσότητες λεμονιού μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία τερηδόνας και αποχρωματισμού των δοντιών, καθώς και σε ενοχλήσεις στο στομάχι και γαστρεντερικές διαταραχές. Ακόμη, ρίχνει την πίεση γι’ αυτό θέλε προσοχή από τους υποτασικούς.