Τα καλύτερα καλοκαιρινά φεστιβάλ στη Βόρεια Ελλάδα

River Party Reborn

Από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ της χώρας, το River Party κλείνει τα 40 του χρόνια, ανανεώνεται (η φετινή παραγωγή άλλωστε έχει θεματική «Reborn» και μας καλεί 1 ως 5 Αυγούστου στο Νεστόριο της Καστοριάς, πλάι στις όχθες του Αλιάκμονα, με shows, DJ sets, νέους καλλιτέχνες και συγκροτήματα, αλλά και μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της εγχώριας μουσικής σκηνής.

Parthenώn Film Festival

Στον όμορφο παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα, ένα χωριουδάκι πάνω από τον Νέο Μαρμαρά της Χαλκιδικής, μια παρέα αποφάσισε να ξαναφέρει το σινεμά στη ζωή του δεύτερου ποδιού. Και μάλιστα το θερινό σινεμά: Η πέτρινη πλατεία του χωριού γεμίζει για τρία βράδια με ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, με δωρεάν ποπ κορν και μπύρες και με σινεφίλ συζητήσεις. Φέτος, οι προβολές έχουν προγραμματιστεί για το τριήμερο 6-8 Ιουλίου, με ταινίες όπως Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων, Donnie Darko, Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ, Ανδαλουσιανός Σκύλος και Νύχτα Αγωνίας. Με άλλα λόγια, το πρόγραμμα εδώ έχει Χίτσκοκ, Μπουνιουέλ, Μιγιαζάκι και Ρενέ τα βράδια, και βουτιές στα κρυστάλλινα νερά της Σιθωνίας τα μεσημέρια. Οι προβολές είναι εντελώς δωρεάν.

7ο Φεστιβάλ Πόζαρ

Ένα «νεαρό» μουσικό φεστιβάλ φιλοδοξεί να γίνει θεσμός στο φαράγγι της Αριδαίας, από όπου πηγάζουν οι θερμοπηγές Πόζαρ, στα «πόδια» του Καϊμακτσαλάν. Μέσα σε ένα υπέροχο, καταπράσινο φυσικό σκηνικό, από τις 20 ως τις 22 Ιουλίου φέτος, θα απολαύσουμε τους Μαρία Παπαγεωργίου, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Ματούλα Ζαμάνη, Γιάννη Χαρούλη, Παυλίνα Βουλγαράκη και Πυξ Λαξ, σε ένα μεγάλο reunion. Το εισιτήριο του τριημέρου ξεκινά από τα 25€ και το ημερήσιο εισιτήριο από τα 13€.

Φεστιβάλ Φιλίππων

Τα 61 χρόνια του κλείνει το Φεστιβάλ Φιλίππων και οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και κωμωδίες έχουν την τιμητική τους: Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα απολαύσουμε στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων μεταξύ άλλων τα αρχαία δράματα Ηλέκτρα, Χοηφόρες, Θεσμοφοριάζουσες, Πέρσες, Βάτραχοι, Αγαμέμνων, Αχαρνής, Αντιγόνη, Ορέστης κ.α., ενώ θα ακούσουμε ζωντανά καλλιτέχνες όπως οι Σταύρος Ξαρχάκος, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Κωστής Μαραβέγιας και άλλες χορευτικές, θεατρικές και κινηματογραφικές ομάδες, που θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις και προβολές στους Φιλίππους και την Καβάλα.