Κλειστά επ’αόριστον τα διαγνωστικά κέντρα

Οι Ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών ιατρών διαμαρτύρονται για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους, εξαιτίας των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ.

Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων και διαγνωστικών κέντρων αποφασίστηκε η επ’ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους που θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα συνεχιστεί έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Τα διαγνωστικά κέντρα δεν θα εξυπηρετούν καμία κατηγορία ασφαλισμένων (ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση και ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ).

Θα δρομολογηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να ενημερωθούν για τα κρίσιμα ζητήματα, που «απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου».

Τα κύρια αιτήματα του κλάδου είναι η κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο και η αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μηδενιστεί το clawback.

Τέλος, ο κλάδος ζητά την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στήριξη της δημόσιας Υγείας.