Ανοίγουν τα διαγνωστικά κέντρα, αλλά όχι για ασφαλισμένους

Καταγγέλλονται με έμμεσο τρόπο οι συμβάσεις μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και οι ασθενείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους ολόκληρο το ποσό της εξέτασης

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν από αύριο, Πέμπτη, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ ολόκληρο το ποσό των εργαστηριακών εξετάσεων, δηλαδή αιματολογικές, αξονικές, υπέρηχους, γαστροσκοπήσεις κ.λπ., στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αφού γιατροί και υπουργείο Υγείας, αποφάσισαν σήμερα να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, αλλά να φορτώσουν το πρόβλημα στην πλάτη των ασθενών.

Οι 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του Ταμείου, μπορεί να είναι τυπικοί στις εισφορές τους, ωστόσο, το υπουργείο Υγείας δεν βρήκε λύση ώστε να τους παρέχει τις υπηρεσίες που έχουν προπληρώσει.

Ετσι, από αύριο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καλούνται να καταβάλουν εκτός από το 15% της συμμετοχής και το 85% που κάλυπτε μέχρι σήμερα το Ταμείο. Οι πληροφορίες ότι οι ασθενείς θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά στον Οργανισμό και θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους είναι αβάσιμες, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει αποζημίωση, αφού δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο για να ολοκληρωθεί.

Διαφορετικά θα πρέπει να περιμένουν σε λίστες αναμονής μηνών, για να κάνουν τις εξετάσεις σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας.

Από το καθεστώς αυτό, εξαιρούνται οι ευπαθείς ομάδες και τα περιστατικά με επικινδυνότητα, όπως οι καρκινοπαθείς.

«Βόμβα» στην επόμενη κυβέρνηση

Η απόφαση για μη κάλυψη των ασφαλισμένων από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αποτελεί «καυτή πατάτα» στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, καθώς η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν πρόκειται να προβεί σε καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Μάλιστα, η σημερινή κρίσιμη απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης ελήφθη απουσία του διοικητή του ΕΟΠΥΥ, καθώς βρίσκεται στο εξωτερικό.