Γιατί το διάβασμα του καλοκαιριού μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή;

Το διάβασμα μέσα στο καλοκαίρι, δεν μας γαληνεύει όπως γίνεται το χειμώνα. Μας «ξυπνάει» και μας ζωντανεύει. Μπορεί από ένα βιβλίο να γυρίσουμε πολύ διαφορετικοί από τις διακοπές μας! Ειδικά για όσους δεν έχουν ακόμη την τύχη να δουν βιωματικά τα οφέλη του διαβάσματος, το καλοκαίρι, είναι μια πολύ καλή αρχή για να τους αλλάξει η ζωή!

  1. Το διάβασμα στην εξοχή.

Τον χειμώνα, το διάβασμα έχει αναγκαστικά τη μορφή του σπιτιού μας. Κλειστός και ζεστός χώρος, αναπαυόμαστε και απολαμβάνουμε σελίδες με τη θαλπωρή του πιο οικείου μέρους μας. Καλοκαίρι όμως; Βιβλίο στη θάλασσα, βιβλίο στο αυτοκίνητο, βιβλίο σε βουνό με θέα, βιβλίο ακούγοντας παφλασμούς κυμάτων και βλέποντας ηλιοβασίλεμμα…Έ όσο να ναι, το έδαφος για να αλλάξει κάτι μέσα μας, έχει ήδη προετοιμαστεί! Στην κυριολεξία, το μυαλό μας ζωγραφίζει ενώ διαβάζουμε!

  1. Ιδέες…τώρα που μπορούμε.

Αν κρατάτε ημερολόγιο ή λίστες υποχρεώσεων κτλ, θα δείτε πόσες όμορφες ιδέες αφήσατε ανολοκλήρωτες στη διάρκεια μιας σεζόν. Τόσο λόγω της έλλειψης χρόνου, όσο και για τη μάστιγα του άγχους που εξαπλώνεται σε  κάθε στιγμή της χρονιάς μας! Κάνουμε ατελείς σκέψεις και κάποιες από αυτές, θα μπορούσαν να είναι συστατικά ονείρων μας και ανακάλυψης του εαυτού μας! Μέσα στο καλοκαίρι που η θάλασσα, η καλή παρέα και οι ομορφιές που καταναλώνουν τα μάτια μας έχουν φτιάξει έναν άλλον εαυτό, είναι η ευκαιρία είτε να ολοκληρώσουμε ιδέες, είτε να φτιάξουμε νέες! Όλα αυτά…καθώς το διάβασμα ακονίζει τον εγκέφαλό μας!

  1. Ευκαιρία για διόρθωση λαθών.

Θα μπορούσατε να είστε στην παραλία μετά τις 6 το απόγευμα όπου συνήθως αδειάζει. Να έχετε στο χέρι σας το «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο» του Προύστ ή την «Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι». Αφού θα κάνουμε που θα κάνουμε σκέψεις που αφορούν το παρελθόν, αφού θα πέσουμε που θα πέσουμε σε κάποιας μορφής μελαγχολία και νοσταλγία, ας πέσουμε με στυλ και δημιουργικά! Θα δούμε μέσα από υπέροχες ιστορίες, τρόπους αλλαγής του εαυτού μας. Θα ταυτιστούμε με κάποιους ήρωες, με κάποια γραπτά. Θα μπορέσουμε να δώσουμε σάρκα και οστά σε όσα με κρατάνε πίσω. Η ηρεμία που μας προσφέρει το καλοκαίρι, είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να συγχωρέσουμε όλα όσα έγιναν στο παρελθόν και μας κράτησαν πίσω!

  1. Να ζούμε ό,τι όμορφο διαβάζουμε.

Αν δεν κάνουμε αλλαγές πάνω σε θετικές περιόδους, πότε θα τις κάνουμε; Πότε θα τα καταφέρουμε; Δεν είναι το καλοκαίρι ιδανικό για να κάνουμε δοκιμές και να δούμε πόσο καλύτερα μπορούμε να είμαστε; Το διάβασμα παραμένει σημαντικός αρωγός. Διαβάζοντας όμορφες ιστορίες όπως το «Στο δρόμο», μπορούμε να λάβουμε άμεσα δράση λέγοντας «στη βράση κολλάει στο σίδερο». Μπορεί μέσα σας να διστάσετε και να πείτε «μα εκεί είναι λογοτεχνία, εδώ είναι ζωή». Ποιό μεγάλο λογοτεχνικό αριστούργημα δεν περιέγραψε πραγματικές και ζωντανές ιστορίες; Γιατί να μην γίνουμε και εμείς, ένα μέρος από αυτές;

Katerina Tsemperlidou