Εννέα καρποί και σπόροι γεμάτοι μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για σχεδόν 300 βιοχημικές αντιδράσεις και πολύ σημαντικό για τον εγκέφαλο, τα νεύρα, την καρδιά, τα μάτια, το ανοσοποιητικό και τους μυς. Όταν δεν λαμβάνουμε αρκετό, μπορεί να αντιμετωπίσουμε ημικρανίες, λιγούρες, μεταβολικό σύνδρομο, δυσκολία στον ύπνο, άγχος κ.ά. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι μπορούμε να το λάβουμε από πολλές τροφές.

Βραζιλιάνικα φιστίκια
Περίπου 6 φιστίκια μας παρέχουν το 26% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης μαγνησίου, αλλά πρέπει να δώσετε προσοχή στην κατανάλωσή τους. Ο λόγος είναι ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο κι αν τρώτε καθημερινά μια μερίδα, μπορεί να φτάσετε σε υπερκατανάλωση, που σε μεγάλες δόσεις είναι τοξικό για τον οργανισμό. Μείνετε σε ποσότητα 2 βραζιλιάνικων φιστικιών, ώστε να λαμβάνετε μαγνήσιο, χωρίς να υπερβάλλετε στο σελήνιο.

Σπόροι chia
Τα 30 γραμμάρια σπόρων chia μας παρέχουν το 23% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσηςμαγνησίου και πέραν αυτού, αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών (το 40% όσων χρειαζόμαστε την ημέρα), αλλά και ωμέγα-3 φυτικής προέλευσης. Προσθέστε τους στα smoothie σας και απολαύστε τους.

Κάσιους
Ο ιδιαίτερος αυτός ξηρός καρπός μας παρέχει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης μαγνησίου και το 10% του σιδήρου που χρειαζόμαστε καθημερινά, βοηθώντας μας να πολεμήσουμε την κόπωση και την τριχόπτωση.

Αμύγδαλα
Είτε τα καταναλώνετε σε μορφή φυτικού βουτύρου, είτε σκέτα, τα αμύγδαλα σας παρέχουν το απαραίτητο μαγνήσιο σε ποσοστό 19% ανά μερίδα και ταυτόχρονα είναι καλή πηγή πρωτεΐνης.Ακόμη, αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου φυτικής προέλευσης, για όσους απέχουν από τα ζωικά.

Κολοκυθόσπορος
Τα 30 γραμμάρια κολοκυθόσπορου μας χαρίζουν απλόχερα το 18% του μαγνησίου που χρειαζόμαστε καθημερινά, μαζί με το 20% των φυτικών ινών και το 11% του σιδήρου που απαιτεί ο οργανισμός μας, γι’ αυτό πασπαλίστε τους στη σαλάτα σας ή στο smoothie σας ή απλώς φάτε τους σκέτους.

Καρύδια
Συχνά αναφέρονται ως ένας από τους πιο θρεπτικούς, αλλά και οικονομικούς ξηρούς καρπούς στον πλανήτη, που μας παρέχει το 11% του μαγνησίου που χρειαζόμαστε ανά μερίδα 30 γραμμαρίων. Μπορεί να μην είναι η πιο πλούσια τροφή σε μαγνήσιο, αλλά ταυτόχρονα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 φυτικής προέλευσης και έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από άλλους ξηρούς καρπούς. Γεμίστε τη χούφτα σας και απολαύστε τα!

Φουντούκι
Η περιεκτικότητά τους σε μαγνήσιο είναι ίδια με το καρύδι, αλλά έχουν κι άλλο ένα πλεονέκτημα: μας χαρίζουν περίπου το 10% της βιταμίνης Β6 που χρειαζόμαστε καθημερινά, ώστε να παραμένει γερό το ανοσοποιητικό μας και το νευρικό μας σύστημα.

Ηλιόσπορος
Φτάνοντας το 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε μαγνήσιο, μαζί με το 14% του ψευδαργύρου που χρειαζόμαστε καθημερινά, ο ηλιόσπορος είναι ιδανικό σνακ που τονώνει το ανοσοποιητικό, βοηθά στην επούλωση πληγών και συμβάλλει στη σύνθεση του DNA μεταξύ άλλων.

Φιστίκια Αιγίνης
Παρ’ όλο που μας παρέχουν μόλις το 8% των αναγκών μας σε μαγνήσιο, τα φιστίκια Αιγίνης αποτελούν πολύ καλή πηγή των καροτενοειδών αντιοξειδωτικών, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, απαραίτητα για την υγεία των ματιών, που ειδικά αν περνάτε χρόνο στον υπολογιστή, τα χρειάζεστε.