Ο ΝΟΚ ένα μεγάλο αθλητικό σωματείο αγκαλιάζει το 1ο TRIMORE Multisports TOUR

H Καστοριά εισέρχεται με τον πιο δυναμικό τρόπο στο τρίαθλο και στα multisports events με το 1ο TRIMORE Multisports TOUR – Kastoria 2019 που συνδιοργανώνουν o Δήμος Καστοριάς, ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς και η TRIMORE – XTERRAGreece.

Στην Καστοριά δίνεται το μεγάλο τριαθλητικό ραντεβού σε μια από τις ομορφότερες ευρωπαϊκές λίμνες, στην Καστοριά που γοητεύει κάθε επισκέπτη και τον εθίζει στις ξεχωριστές ομορφιές της φύσης

Ταξιδεύοντας στην Καστοριά το runnfun.gr, περπάτησε στην άκρη της λίμνης με μια αθλητική προσωπικότητα της πόλης που ξέρει πολύ καλά  κάθε σημείο της. Ο Δημήτρης Φωτιάδης, γενικός γραμματέας του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς (ΝΟΚ) μας ξενάγησε σε πάνω από 60 χρονιά ιστορίας αθλητικών δράσεων. Η δυναμική του ΝΟΚ αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία του 1ου TRIMORE Multisports TOUR – Kastoria που φιλοδοξεί να γράψει ιστορία και να γίνει θεσμός.

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’50

«Ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς ιδρύθηκε το 1958. Περισσότερα από 60 χρόνια ζωής με μεγάλες στιγμές, σπουδαίους αθλητές, παγκόσμιας εμβέλειας. Και τα τελευταία χρόνια με μια μεγάλη προσπάθεια να συντελείται ώστε  να ξαναβρεθεί, σε πρώτη φάση, στα ψηλότερα σκαλοπάτια της ελληνικής κωπηλασίας.»

Η αρχή στη όμως στη λίμνη έχει θαλασσινή γεύση

« Η κωπηλασία στην Καστοριά οφείλει τα πρώτα της βήματα στο Πολεμικό Ναυτικό. Στον Πόρο, όπου  γινόντουσαν κωπηλατοδρομίες, κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν δωρεά  βάρκες στο ΝΟΚ. Ακολούθησε και άλλη δωρεά από το ΝΟ Θεσσαλονίκης και έτσι μπήκε το μικρόβιο της κωπηλασίας σε ένα τόπο όπου το υγρό στοιχείο υπήρχε στη ζωή των ανθρώπων. Ξεκίνησε ο Ναυτικό Όμιλος Καστοριάς  με ενθουσιασμό. Μάλιστα υπήρχε και τμήμα κολύμβησης, η οποία, είχε πρώτη τις μεγαλύτερες διακρίσεις σε εθνικό επίπεδο και ακολούθησε η κωπηλασία.»

Η σημερινή εικόνα του ΝΟΚ

« Σήμερα τα ενεργά μέλη του Ομίλου δεν ξεπερνούν τα 50. Έχουμε περίπου 40 αθλητές. Οι 15 είναι στο αγωνιστικό τμήμα και 25 παιδιά σε ακαδημία αγωνιστικού επιπέδου. Έχουμε φυσικά και τους μικρούς φίλους που μόλις τελειώνουν τα σχολεία έρχονται στο Όμιλο για να μάθουν τα βασικά του αθλήματος. Κάποια θα μείνουν. Είναι σημαντικό όμως πως έχουν αποκτήσει μια επαφή με την κωπηλασία.

Ο Όμιλος των Ολυμπιονικών

« Οι σημαίες του Ομίλου είναι οι Ολυμπιονίκες μας. Η Χριστίνα Γιαζιτζίδου, με χάλκινο μετάλλιο στο Λονδίνο και ο Γιάννης Χρήστου με 3 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμιες διακρίσεις. Βρίσκονται στην Καστοριά και στηρίζουν τις δράσεις μας . Οι επιτυχίες τους και η παρουσία τους είναι τεράστιο κίνητρο για τα νέα παιδιά.»

ΝΟΚ σημαίνει ιδέα

«Ο ΝΟΚ για την Καστοριά δεν είναι απλά ένα αθλητικό σωματείο. Είναι ιδέα, είναι τρόπος ζωής για την πόλη. Δεν υπάρχει οικογένεια, στην πόλη, που κάποιο μέλος της να μην είχε περάσει από το ΝΟΚ. Όλη πόλη περιστρεφόταν γύρω από την κωπηλασία.»

Παγκόσμια λίμνη

«Η λίμνη  της Καστοριάς χαρακτηρίζεται από τον εθνικό προπονητή  Τζιάνι Ποστιλιόνε, από τα σημαντικότερα μέλη της Παγκόσμιας Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, ως μια από τις καλύτερες λίμνες παγκοσμίως. Είναι η ποιότητα των νερών , είναι ο τρόπος που είναι διαμορφωμένο το φυσικό τοπίο, που καθιστούν την λίμνη της Καστοριάς ανάμεσα στους κορυφαίους κωπηλατικούς προορισμούς παγκοσμίως.»

Κωπηλασία και αθλητικός τουρισμός.

« Ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες του στο να γίνει η λίμνη προπονητικός προορισμός για ξένες αποστολές. Την χρησιμοποιεί ως προπονητικό κέντρο η Εθνική Ρωσίας. Πρόκειται για αθλητικό τουρισμό υψηλού επιπέδου.  Η λίμνη είναι ελκυστική για τους Κεντροευρωπαίους, γιατί είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο να παγώσει το χειμώνα. Σε αρκετές χώρες το Νοέμβριο διακόπτονται οι προπονήσεις. Το κομμάτι του αθλητικού τουρισμού είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Κάθε χρόνο διοργανώνουμε δύο διασυλλογικούς αγώνες με σωματεία από όλη την Ελλάδα.»

Συνδιοργανωτής στο 1ο TRIMORE Multisports TOUR – Kastoria.

«Ο ΝΟΚ προσπαθεί πάντα να δείχνει μια εξωστρέφεια. Να ανοίγεται στην προς την κοινωνία, όχι μόνο για να προσελκύσει το ενδιαφέρον προς την κωπηλασία, αλλά στον αθλητισμό γενικότερα. Δεν θα μπορούσαμε να μην υποστηρίξουμε μια διοργάνωση όπως της Trimore, η οποίο μόνο κέρδος θα φέρει στην Καστοριά. Σε έναν τόπο που είναι από τους πιο ταλαιπωρημένος στα χρόνια της κρίσης. Θα έχουμε το δικό μας κωπηλατικό μέρος στη διοργάνωση. Στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας το Σάββατο και την Κυριακή το μεσημέρι θα γίνει μια επίδειξη της βασικής τεχνικής της κωπηλασίας σε εργόμετρα. Θα ακολουθήσει και κάποιο αγωνιστικό σκέλος μέσα στη λίμνη.»

Η Καστοριά στους δρόμους  

«Καμιά διοργάνωση δεν μπορεί να πετύχει χωρίς εθελοντές. Η τοπική κοινωνία πρέπει να στηρίξει την διοργάνωση. Να έρθει ο κόσμος , να χειροκροτήσει, να εμψυχώσει όλους τους αθλητές. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Να συμμετέχει σε όλα τα δρώμενα. Ο κόσμος «αγκαλιάζοντας» τη διοργάνωση θα δώσει ένα ξεχωριστό μήνυμα και στα παιδιά που είναι το μέλλον. Για πρώτη φορά δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια διοργάνωση τέτοιου επιπέδου»

runnfun.gr