Δήμος Καστοριάς – από τον “Κλεισθένη” στον Καιάδα

γράφει ο Καταπέλτης

     H αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού την τελευταία 15ετια έχει μετατραπεί σε σύγχρονο πειραματόζωο, όπου οι “επίδοξοι” ερευνητές μάταια προσπαθούν  να βρουν την κατάλληλη θεραπεία για να του δώσουν ανάσα ζωής, μια ασπίδα σωτηρίας που τόσο αυτός ο καταπονημένος θεσμός έχει ανάγκη.

     Ο Καποδίστριας αντικαταστάθηκε από τον Καλλικράτη και οσονούπω οδεύουμε ταχέως προς τον Κλεισθένη με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι “νονοί” επιλέγουν ομολογουμένως άκρως πετυχημένα ονόματα για τα βαφτιστήρια τους, αλλά η θεία φώτιση και η πρόοδος των πνευματικών τους τέκνων αργεί να φανεί… Πολλές αστοχίες, πολλά προβλήματα, καμία εξέλιξη και κανένα όφελος για τους πολίτες, οι οποίοι μάταια περιμένουν  μέσω των συνεχόμενων αλλαγών κάποια ακτίνα φωτός, μια όποια βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης.

      Ιδιαιτέρως για την Δήμο Καστοριάς, ο Καλλικράτης αντί να δημιουργήσει ένα σύγχρονο, ισχυρό, οικονομικά ανεξάρτητο Δήμο, κατάφερε να φτιάξει ένα πραγματικό έκτρωμα, με τεράστιες γεωγραφικές εκτάσεις, ανισσόροπη ανάπτυξη, όπου η καθημερινότητα των δημοτών έγινε επώδυνη. Ο  συνδυασμός της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών  και της απόλυτης ανικανότητας των τοπικών μας αρχόντων μας έφτασε στο απόλυτο μηδέν. Ανεργία στα ύψη, έργα μηδέν,  καθαριότητα στα χειρότερα της και τα τελευταία χρόνια το χειρότερο  όλων, η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, η οποία μας έχει μετατρέψει σε μια πόλη γερόντων και καταθλιπτικών ανθρώπων.. Το μόνο ίσως ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η όποια τουριστική ανάπτυξη, η οποία δίνει  πραγματική ανάσα στην τοπική μας οικονομία και ιδιαίτερα στον τομέα της εστίασης και των καταλυμάτων.. Για την τουριστική αυτή ανάπτυξη, δεν έχει καμία συμμετοχή η αυτοδιοίκηση, αλλά το μεράκι των τοπικών επιχειρηματιών και το απίστευτο φυσικό κάλλος  αυτής της πόλης.. Αλλά και ο τουρισμός από μόνος του, όταν η σεζόν είναι περιορισμένη και οι υποδομές επιεικώς απαράδεκτες ,  δεν μπορεί να γιατρέψει τις πληγές της υπάρχουσας κατάστασης..

    Δεν θέλω να κρίνω άλλο τους σημερινούς διοικούντες, τόσο ξέρουν, τόσο θέλουν, τόσο μπορούν. Θέλω να αναφερθώ στους επόμενους – φερόμενους-περιπλανώμενους-υποψηφίους  Δημάρχους, οι οποίοι δειλά δειλά ξεπροβάλλουν σαν τα σαλιγκάρια μετά από την βροχή και αρχίζουν την βοσκή στο ψηφοθηρικό λιβάδι.. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ελέω Κλεισθένη, ευνοεί τους κάθε λογής υποψηφίους να ονειρεύονται την κάθοδο τους στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές. Με το προηγούμενο εκλογικό σύστημα, οι περισσότεροι  από αυτούς θα ήταν στα αζήτητα, χωρίς καμία πιθανότητα να καταφέρουν να πείσουν 180 τουλάχιστο συνδημότες μας να μετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Η  δημιουργία ενός ανταγωνιστικού ψηφοδελτίου , με στελέχη ικανά, καταρτισμένα και πρόθυμα για δουλειά και προσφορά θα ήταν για όλους αυτούς όνειρο απατηλό. Έλα όμως που το νέο εκλογικό σύστημα, αν αυτό τελικά ψηφιστεί και εφαρμοστεί από τις  εκλογές του 19, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες  για την κατάρτιση πολλών τέτοιων ψηφοδελτίων, τα όποια θα απαρτίζονται από ένα σαφέστατα μειωμένο αριθμό υποψήφιων, (40 θα είναι αρκετοί).

    Θα μου πει κάποιος και γιατί απαραίτητα είναι κακό αυτό; Γιατί η ύπαρξη περισσότερων επιλογών, περισσότερων συνδυασμών είναι λάθος; Όχι, δεν είναι λάθος η ποικιλία, η δυνατότητα επιλογών.. θα ήταν το ιδεατό η ύπαρξη πολλών σχημάτων , τα οποία θα λειτουργούσαν με γνώμονα, το κοινό καλό, την βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης,  τις ριζικές αλλαγές, την βελτίωση των υποδομών, την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας κτλ. Θα ήταν η επιτομή της Δημοκρατίας…

    Αλλά πολύ με τρομάζει πως όλοι αυτοί οι επίδοξοι μνηστήρες που έχουν μέχρι στιγμής εκφράσει το ενδιαφέρον τους έχουν ένα και μόνο στόχο..  Να εκμεταλλευτούν  όσο το δυνατό περισσότερο την τεράστια ευκαιρία που τους δίνεται με τον Κλεισθένη, και σαν σύγχρονοι «πειρατές» με τα σαράντα πρωτοπαλίκαρα τους να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους και μόνο φιλοδοξίες, οι οποίες θα εκφραστούν μέσα από την διεκδίκηση κάποιας έμμισθης θέσης, ικανοποιώντας το προσωπικό τους συμφέρον  και το εγώ τους.

  Δεν αναρωτιέστε για ποιο λόγο οι ικανοί, οι πραγματικά έντιμοι, οι καταλλήλως καταρτισμένοι συνδημότες μας που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας απέχουν συνειδητά από τον εκλογικό στίβο;; Γιατί το νέο δεν ξεπροβάλλει αλλά εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί το παλιό, το γκρίζο το στιγματισμένο;;; Εάν υπήρχε κάτι νέο, κάποιος επικεφαλής με περγαμηνές, κάποιος συνδημότης μας ο οποίος θα με έπειθε για τις προθέσεις του, για τις διοικητικές του ικανότητες, θα έκανα πάσο και θα ήλπιζα ότι κάτι καινούργιο ξεπροβάλλει και μέσα από αυτό δειλά – δειλά αχνοφαίνεται και η ελπίδα. Αλλά δυστυχώς, οι μόνοι που μέχρι στιγμής έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκφράσει  την πρόθεση τους για τις επερχόμενες εκλογές, είναι τρομερά ανεπαρκείς. Δοκιμασμένοι  επί σειρά ετών σε σημαντικά πόστα, ποτέ δεν κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους κάτι θετικό, κάτι που θα σε γεμίσει ασφάλεια και ελπίδα.

   Με τον  νέο εκλογικό νόμο, ο τελικός νικητής των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν θα έχει απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, δεν θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις  χωρίς την στήριξη του δεύτερου ίσως και του τρίτου σε ψήφους συνδυασμού. Είναι ξεκάθαρο, ότι θα χρειαστεί να προβεί σε συμμαχίες, να διαπραγματευτεί την στήριξη και άλλων σχημάτων για να εφαρμόσει το προεκλογικό του σχέδιο. Άρα  θα πέσει στην ανάγκη των προαναφερομένων, οι οποίοι θα δώσουν την απαιτούμενη στήριξη μόνο εάν πάρουν.. Το μεγάλο παζάρι λοιπόν τώρα ξεκινά. Ναι ο Κλεισθένης είναι επικίνδυνος, είναι δυσλειτουργικός πριν καν ξεκινήσει να εφαρμόζεται, γιατί η κάθε «καρυδιάς καρύδι», ο κάθε λογής  επιτήδειος, εκμεταλλευόμενος τη δυνατότητα που του δίνει ο νέος νόμος και των όποιων  ψήφων  θα του φέρουν οι υποψήφιοι σύμβουλοι του, θα θέσει σε ομηρία την ομαλή λειτουργία της νέας δημοτικής αρχής πριν καν αυτή ξεκινήσει και κατά συνέπεια ολόκληρου του Δήμου..

    Μια ελπίδα έχω για να μην πραγματοποιηθεί το παραπάνω σκεπτικό, ή να μην εφαρμοστεί ποτέ ο Κλεισθένης, ή αν αυτός τελικά εφαρμοστεί να θέσει ως απαράβατο  όρο την υποχρεωτική ακαδημαϊκή μόρφωση, το  λευκό ποινικό μητρώο,   και τον πρότερο έντιμο βίο των επικεφαλείς των δημοτικών συνδυασμών… Τελεία και παύλα.. Διαφορετικά ας αλλάξουν όνομα στο βαφτιστικό  και από Κλεισθένη ας το ονομάσουν Καιάδα.. Γιατί στο τέλος  όλοι μας κάπου εκεί θα καταλήξουμε…