Ιδέες για πεντανόστιμα, ελαφριά και υγιεινά καλοκαιρινά γεύματα

Ετοιμάζουμε δροσερά, ενυδατικά και νόστιμα γεύματα που παραμένουν υγιεινά και δεν μας βαραίνουν τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες που αναζητάμε κάτι ελαφρύ για φαγητό. Πάρτε ιδέες και πειραματιστείτε!

Γκρανόλα με γιαούρτι και φρούτα σε σχήμα πίτσας
Όπως γνωρίζουμε όλοι, η γκρανόλα είναι μια θρεπτική επιλογή πρωινού με βάση την βρόμη, που συνδυάζεται με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και σπόρους για προσθήκη επιπλέον θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών. Για να υπάρξει συνοχή και να μπορούν όλα τα υλικά να δέσουν προστίθεται κάποιο έλαιο, συνήθως ηλιέλαιο ή σπορέλαιο και κάποια γλυκαντική ύλη, όπως μελάσα, ζάχαρη, μαύρη ζάχαρη, μέλι. Αφού, λοιπόν, «δέσετε» τη γκρανόλα σας, μπορείτε να την απλώσετε σαν βάση πίτσας και επάνω της να απλώσετε γιαούρτι και φρούτα της αρεσκείας σας σε μια παραλλαγή του γιαουρτιού με φρούτα και γκρανόλα, που σίγουρα χορταίνει το μάτι.

Σουβλάκια λαχανικών
Τα ψητά λαχανικά είναι πάντα μια υγιεινή λύση έναντι του κρέατος. Εν προκειμένω, όμως, μπορείτε να τους αλλάξετε μορφή και να τα καταναλώσετε ως σουβλάκι περνώντας τα σε ξυλάκι. Επιλέξτε λαχανικά που σας αρέσουν όπως κρεμμύδι, κολοκυθάκι, ντοματίνι, καλαμπόκι, καρότο, κόψτε τα σε ροδέλες, ψήστε τα στον φούρνο με ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και μυρωδικά μέχρι να ροδίσουν και περάστε τα σε ένα ξυλάκι.

Σαλάτα ζυμαρικών
Είναι δροσερή, ελαφριά, αλλά ταυτόχρονα πιο χορταστική από μια απλή σαλάτα λαχανικών, καθώς περιέχει βραστά ζυμαρικά, σπανάκι, αβοκάντο, σολομό και αρακά. Ο σολομός και το αβοκάντο χαρίζουν καλά λιπαρά στο πιάτο όπως και πρωτεΐνη, ενώ το σπανάκι και ο αρακάς ενισχύουν τις φυτικές ίνες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βράσετε τα ζυμαρικά σας και τον αρακά, ώστε να τα προσθέσετε στη σαλάτα σας, ενώ μπορείτε να τα περιχύσετε με μια βινεγκρέτ εσπεριδοειδών, πλούσια σε βιταμίνη C. Αναμείξτε 30ml χυμό πορτοκαλιού και 40ml χυμό λεμονιού με 2 κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. μουστάρδα, 80ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και αν επιθυμείτε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο. Ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και απολαύστε το στη σαλάτα σας!

Μπρουσκέτες με ντομάτα, φέτα και πέστο βασιλικού
Οι μπρουσκέτες είναι πάντα ένα εύκολο, ελαφρύ, νόστιμο και εκλεπτυσμένο σνακ, που ταιριάζει στο καλοκαίρι. Φρυγανίστε μερικές φέτες ψωμιού, περιχύστε τες με ελαιόλαδο και προσθέστε ως τόπινγκ ντοματίνι, φέτα και λίγο πέστο βασιλικού. Για να φτιάξετε το πέστο βασιλικού, χτυπάτε στο μούλτι περίπου 40-50 γρ. βασιλικού, 1 σκελίδα σκόρδο, 5.κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 20 γρ. κουκουνάρι και λίγο λεμόνι. Στο τέλος, προσθέστε λίγη παρμεζάνα και χτυπήστε ξανά.

Κεμπάπ καρπουζιού με μοτσαρέλα, βασιλικό και καυτερή σάλτσα
Παρομοίως με τα σουβλάκια λαχανικών, μπορείτε να κόψετε μικρά κομμάτια καρπουζιού και να θυμηθείτε το καρπούζι με φέτα που τρώγατε μικροί στις διακοπές. Μόνο που αντί για φέτα, εδώ μπορείτε να το συνδυάσετε με μοτσαρέλα, βασιλικό για άρωμα και να περιχύσετε λίγη καυτερή σάλτσα της αρεσκείας σας για ένταση. Περάστε το καρπούζι και τη μοτσαρέλα στα ξυλάκια και απολαύστε.