Καστοριά του ΄60: Τα παλιά λεωφορεία της

φωτογραφία Παντελής Χατζής‎ - Η αφετηρία του ΚΤΕΛ Καστοριάς στην 10ετία του1960

Οι καιροί περνάνε και αυτό που κάποτε φάνταζε καινούργιο, τώρα το κοιτάμε με νοσταλγία. Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά και με τα λεωφορεία.
Τη δεκαετία του ’60 τα αυτοκίνητα στην Καστοριά ήταν πολύ λιγότερα, και το λεωφορείο ένα πολύ πιο διαδεδομένο μέσο μεταφοράς.

Στα παλιά λεωφορεία της Καστοριάς οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν όπως θυμούνται νοσταγλικά όσοι τα έζησαν. Ο κόσμος μιλούσε ελεύθερα στον διπλανό του σα να ήταν παλιοί γνώριμοι. Το μόνο που διέκοπτε τη συζήτηση ήταν η φωνή του εισπράκτορα που ζητούσε να δει τα εισιτήρια, μετρώντας παράλληλα κεφάλια. Δεν υπήρχε περίπτωση ούτε να ησυχάσεις ούτε να κοιμηθείς ούτε να αναπνεύσεις. Σχεδόν όλοι κάπνιζαν αρειμανίως και ήταν κανόνας ο οδηγός να έχει στη διαπασών τα λαϊκά που του αρέσουν.

Το ταξίδι με το ΚΤΕΛ τότε ήταν μια περιπέτεια, αν προσθέσεις το άθλιο οδικό δίκτυο που ανάγκαζε τους οδηγούς να πηγαίνουν αργά και να κάνουν συχνές στάσεις. Οι ταξιδιώτες έφταναν ξέπνοοι στον προορισμό τους και είχαν να λένε για καιρό τις εμπειρίες της διαδρομής.