Σε τρεις δόσεις η μείωση του ΕΝΦΙΑ – Τον Αύγουστο ξεκινά η ελάφρυνση

Από αυτόν τον Αύγουστο θα δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τις πρώτες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, με την προοπτική η μείωση να φτάσει το 30% ως το 2021.

Όπως επισημαίνουν τα «Νέα» τη Δευτέρα, στα εκκαθαριστικά που λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να δουν μια μείωση του φόρου κατά 10% μεσοσταθμικά, η οποία θα αγγίξει περισσότερο τους έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία.

Το 2020 ο φόρος θα μειωθεί κατά 20% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξάρτητα από το ύψος της ακίνητης περιουσίας τους. Αλλη μια μείωση της τάξης του 10% θα γίνει για όλους τους ιδιοκτήτες το 2021.

Η ρύθμιση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, η οποία περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ΝΔ, αναμένεται να συμπεριληφθεί στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα έρθει στη Βουλή έως τις αρχές Αυγούστου.

Τα «Νέα» σημειώνουν ακόμη η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ θα συνοδευτεί με ακόμα τρία μέτρα που αφορούν τον πολύπαθο κλάδο της οικοδομής. Πρόκειται για το πάγωμα για μια τριετία του ΦΠΑ κατά τις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων, την αναστολή (επίσης για τρία χρόνια) του φόρου υπεραξίας στις αγοροπωλησίες ακινήτων και έκπτωση φόρου ίση με το 40-50% της δαπάνης για ενεργειακή λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.