Γιατί τα κατοικίδια μας κάνουν πιο ευτυχισμένους;

Ένα γλυκό βλέμμα, μια ουρά που κουνιέται πέρα-δώθε χαρούμενα, μια ροζ πατουσίτσα, είναι μικρά πράγματα με τα οποία τα αγαπημένα μας κατοικίδια μπορούν να φέρουν χαρά στη ζωή μας. Τα κατοικίδια έχουν τόσο θετικό αντίκτυπο στη ζωή μας, μας χαρίζουν τόσα συναισθήματα που, χωρίς καμία αμφιβολία, αποτελούν πηγή ευτυχίας.

  1. Τα κατοικίδια μας μαθαίνουν να αγαπάμε άνευ όρων

Μπορεί να ανεβαίνουν στον καναπέ, να λερώνουν, να μαδάνε, να μας τρελαίνουν με τις αταξίες τους, αλλά παρόλα αυτά, εμείς συνεχίζουμε να τα λατρεύουμε. Από τη στιγμή που θα δημιουργήσουμε έναν δεσμό με ένα ζώο, το συγχωρούμε ό,τι κι αν έχει κάνει. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουμε να είμαστε πιο ανεκτικοί με τους άλλους, να κατανοούμε τα συναισθήματά τους, να δίνουμε και να δεχόμαστε αγάπη.

  1. Μας μαθαίνουν να εκτιμάμε τον εαυτό μας

Δεν έχει σημασία πώς είμαστε εξωτερικά, αν έχουμε ελαττώματα, αν είμαστε χάλια ψυχολογικά, αν έχουμε νεύρα, πάντα θα είμαστε για αυτά μέλος της ομάδας. Πάντα θα είναι εκεί να μας περιμένουν, χωρίς να μας κρίνουν και δίνοντάς μας την προσοχή που μας αξίζει.

  1. Μας βοηθούν να κάνουμε νέες κοινωνικές επαφές

Είτε πάμε μαζί με το κατοικίδιό μας στον κτηνίατρο, είτε για ψώνια στο pet shop της γειτονιάς, είτε βγαίνουμε για βόλτα στο πάρκο, όλοι γίνονται αυτομάτως πιο φιλικοί. Σκύβουν να το χαϊδέψουν, σου πιάνουν την κουβέντα και έτσι έχει την ευκαιρία να μιλήσεις και να γνωρίσεις ανθρώπους που αλλιώς δεν θα είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις ποτέ.

  1. Μας κάνουν να κινούμαστε περισσότερο και άρα να είμαστε πιο υγιείς

Υπάρχουν αμέτρητες έρευνες που αποδεικνύουν ότι ένα κατοικίδιο μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας. Οι σκύλοι μας προτρέπουν να βγούμε για βόλτα ή να παίξουμε μαζί τους. Οι γάτες μας βάζουν να μαζέψουμε όλες τις ζημιές που κάνουν. Τα άλογα πρέπει να τα ιππεύσουμε και να καθαρίσουμε το στάβλο τους. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι τα κατοικίδια μας κάνουν να κινούμαστε περισσότερο και κάνουμε περισσότερα πράγματα.

  1. Μας φτιάχνουν τη διάθεση

Μόνο μια ματιά στο αγαπημένο μας κατοικίδιο αρκεί για να γεμίζουμε από ορμόνες που μας φτιάχνουν τη διάθεση, σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Μισούρι. Το ηδονικό γουργούρισμα της γάτας μας, μπορεί άμεσα να μας χαλαρώσει. Ένα χάδι στη γούνα του αγαπημένου μας κατοικίδιου, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνης του στρες) στον οργανισμό μας.

Τα κατοικίδια, λοιπόν, επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής μας και έχουν θετική επίδραση στην καθημερινότητά μας. Και μπορεί ένα κατοικίδιο να απαιτεί δεσμεύσεις και δουλειά, όμως μπορεί να μας κάνει πολύ πιο ευτυχισμένους.

tsemperlidou.gr