Ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στον κόσμο της γούνας

Σε ελληνικούς ρυθμούς θα κινηθεί για πέμπτη συνεχή χρονιά ο κόσμος της γούνας με το θερινό σχολείο γούνας, που πραγματοποιείται σε Σιάτιστα και Καστοριά και διοργανώνουν από κοινού η Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Γούνας.

Το θερινό σχολείο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 26 νέοι από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, Δημήτρη Κοσμίδη, σκοπός του «Fur Summer School» είναι να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και η παράδοση της περιοχής, καθώς σε ακτίνα 30 χλμ. υπάρχει ένας καθετοποιημένος κλάδος που ξεκινά από τον πρωτογενή τομέα έως το έτοιμο προϊόν.

«Αυτό το πλεονέκτημα στην περιοχή μας, που είναι από τους παλαιότερους κόμβους γούνας στην Ευρώπη, δεν μπορεί να το βρει κανείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελεί κίνητρο για τους νέους που ενδιαφέρονται για τον κλάδο, οι οποίοι, συνδυάζοντας τόσο τις θεωρητικές, όσο και τις πρακτικές ασκήσεις, με επισκέψεις σε εγκαταστάσεις που σχετίζονται με τη γούνα, καλλιεργούν επιχειρηματικές δεξιότητες», αναφέρει ο κ. Κοσμίδης.

Αποτέλεσμα εικόνας για Fur Summer School

Φέτος, το θερινό σχολείο θα επικεντρωθεί στη φιλοσοφία ότι η γούνα είναι οικολογικό και ανακυκλώσιμο προϊόν, ενώ το βασικό πρόγραμμα θα είναι η προσομοίωση μιας γουνοποιητικής επιχείρησης, στην οποία οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βρουν επιχειρηματικές λύσεις όσον αφορά την οργάνωση, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τις πωλήσεις.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχετικές εγκαταστάσεις, όπως είναι οι φάρμες, τα εργοστάσια παραγωγής τροφής, τα ξηραντήρια, τα βυρσοδεψεία και τα εργαστήρια χονδρικής – λιανικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φάρμες γουνοφόρων ζώων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ανέρχονται σε 100. Ταυτόχρονα, υπάρχουν βυρσοδεψεία, φινιριστήρια, βαφεία, καθαριστήρια, εργαστήρια χονδρικής – λιανικής, μονάδα παραγωγής τροφής γουνοφόρων ζώων, αλλά και εργοστάσιο καύσης υπολειμμάτων προϊόντων και υποπροϊόντων. Στον κλάδο της γούνας και σε όλη την περιοχή απασχολούνται περίπου 10.000 άτομα.

ypaithros.gr