Ο μεγάλος σεισμός που «πάγωσε» τους δείκτες του ρολογιού στη Στοά Μαλακοπή

Στην σημερινή πολύβουη περιοχή της Συγγρού και άλλοτε κέντρο του Φραγκομαχαλά, βρίσκεται η στοά Μαλακοπή. Στην πρόσοψή της, το ρολόι έχει σταματήσει στις 11.06, στην ώρα δηλαδή του μεγάλου σεισμού της Θεσσαλονίκης, το 1978.

Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1906, από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι για να στεγάσει την Τράπεζα της Θεσσαλονίκης. Σήμερα στους ισόγειους χώρους λειτουργούν καταστήματα εστίασης και αναψυχής, ενώ στον όροφο υπάρχουν ακόμα ορισμένα γραφεία. Κάποτε, το γραφείο του διευθυντή που ήταν στον πρώτο όροφο και ακριβώς κάτω από το ρολόι, έβλεπε από το παράθυρο θάλασσα, καθώς δεν υπήρχαν τα κτίρια της σημερινής πλατείας Χρηματιστηρίου!

Στο υπόγειο της στοάς, όπου βρισκόταν το «θησαυροφυλάκιο»,με την βαριά σιδερένια πόρτα που διατηρείται ακόμη και τους στενούς διαδρόμους που οδηγούσαν στην αίθουσα που κάποτε φυλάσσονταν πολύτιμα αντικείμενα. Εκεί υπάρχει ένα κουπόνι από ομόλογο της εποχής που αναγράφει «Banque de Salonique».

Στοά Μαλακοπή, η ιστορία

Η γνωστή σήμερα ως Στοά Μαλακοπή χτίστηκε το 1906 από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι για να στεγάσει την Τράπεζα Θεσσαλονίκης.

Χτίστηκε στον κήπο του αρχοντικού της οικογένειας Αλλατίνι και η περιοχή χαρακτηρίζονταν επί χρόνια από τις μεγάλες τράπεζες που ήκμασαν στην περιοχή χάρη στην εμπορική δραστηριότητα.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλάζει χαρακτήρα με εμπορικά καταστήματα, υφαντουργεία και βιοτεχνίες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε σημείο νυχτερινής διασκέδασης.

typosthes.gr