Πως μπορεί να βοηθήσει στις διακοπές σας η Τεχνητή Νοημοσύνη της Google

Παρόλο που η Τεχνητή Νοημοσύνη ακούγεται σαν μακρινό σχέδιο επιστημονικής φαντασίας, στην ουσία μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε πολλά πράγματα που συμβαίνουν στην καθημερινή μας ζωή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο στη διάρκεια των επόμενων καλοκαιρινών διακοπών μας!

Να, λοιπόν, πώς λειτουργούν η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και η Μηχανική Μάθηση (Machine Learning): οι μηχανικοί μας φορτώνουν ένα σύστημα λογισμικού με πολλά παραδείγματα, έτσι ώστε να αναγνωρίζει επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Αντί να ενημερώσουν τον υπολογιστή ότι όλα τα μηνύματα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (spam) περιέχουν τη φράση “νέο κόλπο για να χάσετε βάρος!”, τον «εκπαιδεύουν» σε εκατομμύρια παραδείγματα spam, κάνοντας μικρές διορθώσεις μέχρι να μπορέσει το μηχάνημα να αναγνωρίζει από μόνο του το κοινό μοτίβο. Αυτή η ικανότητα εκμάθησης μοτίβων, που ονομάζεται Μηχανική Μάθηση, κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη με πολλούς τρόπους. Δείτε παρακάτω 11 από αυτούς!

Βοηθώντας σας στον «έξω» κόσμο
1. Αν αποφασίσατε να περάσετε τις διακοπές σας στο εξωτερικό, το Google Translate είναι εκεί για να σας βοηθήσει. Μπορείτε, για παράδειγμα, να μεταφράσετε το κείμενο σε μια πινακίδα ή σε ένα μενού, κρατώντας απλώς μπροστά του την κάμερα. Το Google Translate χρησιμοποιεί οπτική αναγνώριση χαρακτήρων για να καταλάβει τις λέξεις, καθώς και ένα σύστημα μετάφρασης που έχει μάθει να αναγνωρίζει εκατομμύρια παραδείγματα μεταφράσεων που υπάρχουν ήδη στο Διαδίκτυο.

2. Βρείτε τη σωστή διεύθυνση στο Google Maps, χάρη σε ένα σύστημα που έχει μάθει να αναγνωρίζει ονόματα δρόμων και διευθύνσεις μέσα από δισεκατομμύρια εικόνες της υπηρεσίας Street View.

3. Επίσης, με το Google Maps μπορείτε να υπολογίσετε πόσο δύσκολο θα είναι να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας εκεί που πηγαίνετε. Η υπηρεσία αυτή λαμβάνει υπόψη τη διαθεσιμότητα χώρου στάθμευσης σε μια συγκεκριμένη περιοχή και αναγνωρίζει τις ώρες αιχμής στην αναζήτηση θέσεων στάθμευσης, σε διάφορα σημεία της πόλης.

4. Με το Google Lens μάθετε περισσότερα γι’ αυτά που βλέπετε γύρω σας -βιβλία, έργα τέχνης, ακόμη και για το… σκύλο του γείτονά σας! Χάρη στην εξέλιξη των οπτικών δυνατοτήτων των υπολογιστών, σε συνδυασμό με τη Μηχανική Εκμάθηση, είναι πια δυνατό να εντοπίζετε αντικείμενα και να περιηγείστε στον κόσμο γύρω σας.

5. Ένας έξυπνος αλγόριθμος στο Google Trips μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε το δρομολόγιο του επόμενου ταξιδιού σας. Πρόκειται για το κλασικό πρόβλημα του “περιοδεύοντος πωλητή“, εφαρμοσμένο στις ανάγκες των σύγχρονων μεταφορών και σε όλους τους πολύπλοκους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μετακινούνται σήμερα.

Ευκαιρία για διασκέδαση
6. Την ώρα που είστε ξαπλωμένοι κάτω από τον ήλιο, αφήστε το Google Play Music να γίνει ο προσωπικός σας DJ και να σας παρέχει εξατομικευμένες προτάσεις για να ακούτε τη μουσική που επιθυμείτε ανάλογα με την ώρα της ημέρας, τον καιρό ή τη διάθεσή σας.

7. Πάρτε όσες φωτογραφίες θέλετε και η εφαρμογή Google Photos θα φροντίσει τα πάντα: από την αυτόματη επισήμανση και αρχειοθέτηση, έως την αναλυτική επεξεργασία και το κολάζ με τη βοήθεια του Assistant! Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και για iOs και για Android.

8. Αν βαρεθείτε στην παραλία, γεμίστε το χρόνο σας, παρακολουθώντας περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο βίντεο στο YouTube, με αυτοματοποιημένους υπότιτλους, που τροφοδοτούνται από αλγόριθμους μηχανικής μάθησης οι οποίοι μετατρέπουν την ομιλία σε κείμενο, σε 10 διαφορετικές γλώσσες.

Παραγωγικότητα και ασφάλεια
9. Μήπως λάβατε ένα email στο οποίο πρέπει οπωσδήποτε να απαντήσετε για να κανονίσετε να βρεθείτε με τους φίλους σας το βράδυ; Απαντήστε άμεσα, χρησιμοποιώντας το Smart Reply στο Gmail. Πρόκειται για μια εφαρμογή εξοικονόμησης χρόνου που, μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα σας προτείνει τρεις απαντήσεις, σχετικές με το μήνυμα που λάβατε. Μπορείτε να επιλέξετε μία και να τη στείλετε αμέσως ή να επεξεργαστείτε την απάντησή σας.

10. Αντίστοιχα, με το Nudging, το Gmail χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για να σας υπενθυμίσει να ξαναδείτε ή να απαντήσετε σε μηνύματα που είχατε λάβει δύο-τρεις ημέρες πριν, φροντίζοντας να μη «χάσετε τη μπάλα.»

11. Κάθε μέρα, το Google Play Protect εξετάζει αυτόματα περισσότερες από 50 δισεκατομμύρια εφαρμογές, ακόμα και συσκευές, και, αν διαπιστώσει οτιδήποτε ύποπτο, αναλαμβάνει δράση.

 

techgear