Έπειτα από 9 χρόνια, τέλος το κάπνισμα στην Ελληνική Βουλή

Στην απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στη Βουλή από τους ίδιους τους Έλληνες βουλευτές, εννέα χρόνια μετά τον αντικαπνιστικό νόμο που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αναφέρεται σήμερα δημοσίευμα της Guardian.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόκειται για ένα μέτρο που ελήθφη πριν από εννέα χρόνια, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε, ούτε καν στην ελληνική Βουλή, ωστόσο, ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας αποφάσισε να βάλει τέλος σε αυτήν την ιστορία.

«Έως πολύ πρόσφατα, οι Έλληνες βουλευτές δεν το σκέφτονταν και και πολύ για να ανάψουν ένα τσιγάρο στους σεβαστούς χώρους του Κοινοβουλίου.

Τόσο συνηθισμένη ήταν η συνήθεια, ώστε μία πυκνή ομίχλη καπνού κάλυπτε το καφέ του κτηρίου, λίγα μέτρα από τον χώρο όπου οι βουλευτές είχαν ψηφίσει κάποτε για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους. Εννέα χρόνια, δέκα μήνες και 26 ημέρες μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης αυτής, οι βουλευτές υποχρεώνονται τελικά να την τηρήσουν», σημειώνει χαρακτηριστικά εφημερίδα.

«Μέχρι τη Δευτέρα ακόμη και τα μεταλλικά σταχτοδοχεία στο καφενείο της Βουλής θα έχουν αφαιρεθεί και θα έχουν  πεταχτεί στον ‘κάδο της ιστορίας’ καθώς το κτίριο γίνεται επίσημα πλέον αντικαπνιστική ζώνη», προστίθεται.

«Ούτε έναν μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο φανατικός αντικαπνιστής πρωθυπουργός της Ελλάδας, είναι αποφασισμένος να κάνει ό, τι δεν έχει επιτύχει μέχρι τώρα καμία άλλη κυβέρνηση: να επιβάλει την απαγόρευση που ο προκάτοχός του Γιώργος Παπανδρέου δεν κατάφερε να επιβάλει πριν από μια δεκαετία. Το 27% του πληθυσμού είναι καπνιστές.   Η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της λίστας της Eurostat, έστω και αν τα ποσοστά βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία», τονίζει η Guardian.

lifo.gr