NY Times: H εικόνα της Καστοριάς από αεροπλάνο είναι εντυπωσιακή

Τον Φεβρουάριο του 1989 δημοσιεύτηκε στο Κυριακάτικο φύλλο των New York times, στο δημοφιλές ταξιδιωτικό ένθετο, ένα άρθρο του διάσημου συγγραφέα Robert Kaplan για την ευρύτερη περιοχής μας.

Ο συγγραφέας αυτός θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς στις ΗΠΑ και οι Νew York times είναι μια από τις σπουδαιότερες εφημερίδες παγκοσμίως. Τον χειμώνα οι αναγνώστες της που ανήκουν στα ανώτερα οικονομικά και μορφωτικά στρώματα των ΗΠΑ, σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Η πρόταση του Kaplan είναι η Καστοριά, το Μέτσοβο και τα Γιάννενα, που όπως λέει χαρακτηριστικά, το καλοκαίρι αυτά τα μέρη έχουν όλη τη χάρη της Ελλάδας που τα νησιά έχασαν από τη δεκαετία του 1960. Περιγράφει τα δάση μας ως ..”δάση που ξεπροβάλλουν σαν αυτά που βλέπαμε στα ξεχασμένα όνειρα της παιδικής μας ηλικίας”.

Για την Καστοριά κρατά μια περιγραφή πολύ κολακευτική. Γράφει πως η εικόνα της Καστοριάς από το αεροπλάνο είναι η πιο δραματική (εντυπωσιακή) πρώτη εικόνα που μπορεί να έχει κανείς από όλη την Ελλάδα, συγκρινόμενη μόνο με την προσέγγιση της Σαντορίνης με πλοίο το ηλιοβασίλεμα. Θαυμάσια διαφήμιση από το μακρινό 1989.

Φυσικά εδώ ακολουθεί η απορία… Το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης είναι αυτό που πουλάμε περισσότερο σαν χώρα, ΕΟΤ κλπ. Την εικόνα της Καστοριάς και τα μοναδικά μνημεία της, που και πως ακριβώς τα διαφημίζουμε και επίσης σε ποιους;

Στοιχεία για τον συγγραφέα ΕΔΩ και ολόκληρο το άρθρο δείτε ΕΔΩ

Ρωμύλος Μαντζούρας