Η Πανελλαδική Φιλοζωική Ομοσπονδία για το θαλάσσιο σκι στη λίμνη της Καστοριάς

Ανοιχτή επιστολή έστειλε η ΠΦΠΟ για το Θαλάσσιο σκι στην λίμνη της Καστοριάς και τους πιθανούς κινδύνους από αυτή την δραστηριότητα

Διαβάσαμε στον τοπικό τύπο της Καστοριάς δημοσιεύματα σχετικά με τις δραστηριότητες του Ομίλου Θαλάσσιου Σκι και για τις ποικίλες συνέπειές τους  τόσο για τους κατοίκους όσο και για τον υδροβιότοπο της πανέμορφης λίμνης.

Ενημερωθήκαμε επίσης μέσω του τύπου και για την απάντηση του Ομίλου στα δημοσιεύματα αυτά καθώς και στις αιτιάσεις και διαμαρτυρίες κατοίκων της πόλης.

Το θαλάσσιο σκι είναι ένα υπέροχο σπορ υπό την προϋπόθεση όμως, ότι δεν είναι επικίνδυνο για  άλλα έμβια, ανθρώπινα ή μη και δεν προκαλεί ζημιά στην θαλάσσια φύση.

Οι δραστηριότητες του Ομίλου λαμβάνουν χώρα πλησίον της μοναδικής πλαζ στη λίμνη της Καστοριάς η οποία θεωρούμε, ότι κατά κύριο λόγο θα πρέπει να αποδοθεί στους κατοίκους που θέλουν να κολυμπήσουν σ αυτήν χωρίς να ανησυχούν για την σωματική τους ακεραιότητα, δυστυχώς διαβάζουμε συχνά στον τύπο για τέτοια δυστυχήματα με ταχύπλοα – χωρίς να απειλείται η εξαιρετικού κάλλους ορνιθοπανίδα της λίμνης  και να μην μολύνεται η λίμνη από την αναμόχλευση του ιζήματος που έχει επικαθίσει στον πυθμένα της λίμνης λόγω των ισχυρών κινητήρων των σκαφών που χρησιμοποιούνται για το σκι.

Στην αναζήτησή μας σχετικά με το πρόβλημα, μάθαμε ότι υφίστανται σχέδια ζωνοποίησης των προστατευόμενων περιοχών και ότι πρόκειται με προεδρικό διάταγμα να γίνουν επίσημα σαφείς αυτές οι ζώνες κατά περιοχή. Θεωρούμε απαραίτητο εφόσον υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες για τις οριζόμενες ζώνες σε μια περιοχή, αυτά τα σχέδια να βγουν σε διαβούλευση πριν οριστικοποιηθούν.

Η απάντηση που μας εδόθη , ότι η λίμνη είναι χωρισμένη με σημαδούρες σε ζώνες θεωρούμε ότι ενώ τυπικά απαντάει στο πρόβλημα  όμως αφενός μεν ελάχιστοι το γνωρίζουν  αφετέρου δε η έλλειψη ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές επιτρέπει την παραβίαση των τιθεμένων κανόνων.

Σεβόμενοι όλες τις πλευρές θεωρούμε, ότι οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει με την προσήκουσα επιμέλεια να εξετάσουν και πάλι το ζήτημα πριν συμβεί κάποια ανεπανόρθωτη ίσως ζημιά ή βλάβη.

Υπάρχουν αρκετά σημεία στην λίμνη σε μερικά εκ των οποίων  εκτελούνται ήδη άλλες θαλάσσιες δραστηρίοτητες  και όπου θα μπορούσε ο λάτρης του σπορ του θαλάσσιου σκι να το απολαύσει εξ ίσου καλά αλλά και οι κάτοικοι της Καστοριάς να μπορούν να απολαύσουν χωρίς ανησυχία για την ζωή τους και των παιδιών τους   το κολύμπι αλλά και το θαλάσσιο περιβάλλον και ο, τι ζει μέσα σε αυτό να μην ενοχλείται και  κινδυνεύει.

Προτείνουμε οι αρμόδιες Αρχές, τις οποίες ως Ομοσπονδία έχουμε ενημερώσει, μέσα από τον διάλογο και την ανταλλαγή γνωμών να βρουν την χρυσή τομή .

Tέλος θεωρούμε χρήσιμο οι αρμόδιοι να λάβουν υπόψη τους –δείτε εδώ -ότι η Ε.Ε. αποφασίζει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο επειδή δεν προστατεύει επαρκώς τους φυσικούς οικότοπους και τα είδη.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία