Το καλοκαίρι να μην ξεχνάς τα ζώα που διψούν

Σε μία εποχή που η βία ενάντια στα ζώα βρίσκεται σε άνθιση, σε μία περίοδο που ακούμε και διαβάζουμε διαρκώς ειδήσεις για βάναυση κακοποίηση ζώων, είναι λυπηρό αυτός που μπορεί και θέλει να βοηθήσει, να μην το κάνει.

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι μεν μία ωραία εποχή που ανοίγει τη διάθεση για διακοπές και μπάνια, όμως υπάρχουν δίπλα μας, κοντά μας, μικρά πλάσματα που η ζέστη τα ταλαιπωρεί αφάνταστα.

Για αυτό λοιπόν, αν μπορούμε να κάνουμε μία καλή πράξη, ας μην την αφήνουμε. Ας μην περιμένουμε από κανέναν άλλον, ας το πράξουμε εμείς.

Βασιζόμενοι απόλυτα στις καλές προθέσεις των άλλων, θα βρισκόμαστε πάντοτε προ εκπλήξεως. Να βάζουμε εμείς λίγο νερό για τα ζώα, τις γάτες, τους σκύλους, ακόμα και τα διάφορα πουλιά (πετροχελίδονα) που διψούν αφάνταστα.

Η φροντίδα των ζώων υπερασπίζεται και επιβάλλεται από το Σύνταγμα της χώρας, όταν τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής. Για αυτό να μην αποθαρρύνεσαι από το να φροντίζεις μία ή περισσότερες ψυχές που έχουν ανάγκη. Αν γίνεις μάρτυρας κακοποίησης ζώου, να βρίσκεις το θάρρος και να το καταγγέλλεις.

Και όμως, η ζέστη για τα περισσότερα αδέσποτα είναι αφόρητη. Το δείχνουν, ακόμα και αν δεν έχουν φωνή για να το πουν ανοιχτά και καθαρά.

Για αυτό και χρέος τόσο δικό μας όσο και της Πολιτείας, είναι να τα φροντίζει, ειδικότερα αυτή την εποχή που η έλλειψη μπορεί να τα οδηγήσει να πάθουν θερμοπληξία. Ειδικότερα οι σκύλοι, υποφέρουν από την αφόρητη ζέστη και ψάχνουν έστω και λίγες σταγόνες για παρηγοριά.

Το καλοκαίρι λοιπόν, να μην ξεχνάς –να μην ξεχνάμε- τα ζώα που διψούν. Εμείς έχουμε φωνή. Αυτά;

Μαρία Σκαμπαρδώνη