Διάσημοι φάροι στην Ελλάδα: Πέτρινα κοσμήματα – φίλοι των ναυτικών

Η χώρα μας, ως παγκόσμια ναυτική δύναμη, μετράει στη γη της πολλούς φάρους που βοηθούν στην ασφαλή ναυσιπλοΐα. Το Eλληνικό Φαρικό δίκτυο αριθμεί σήμερα 120 παραδοσιακούς φάρους μέσης ηλικίας περίπου 2 αιώνων, από τους οποίους μόνο οι 20 βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Κάποιοι πλέον είναι εγκαταλελειμμένοι καθώς η τεχνολογία GPS έχει αντικαταστήσει το ρόλο τους, δεν παύουν όμως να αποτελούν όμορφα εκθέματα πέτρας και ιστορίας.

Ένας από τους εντυπωσιακότερους φάρους του κόσμου, ήταν ο Φάρος της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, που σχεδιάστηκε από το Μέγα Αλέξανδρο και σήμερα θεωρείται ένα από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και λειτούργησε κανονικά μέχρι το 14ο αιώνα μ.Χ., όπου και καταστράφηκε πλήρως από σεισμούς. Το βράδυ έκαιγε μία φλόγα για να προειδοποιεί τα πλοία για εμπόδια. Αναμφισβήτητα επρόκειτο για ένα οικοδόμημα – έργο τέχνης.

Ας δούμε μαζί διάσημους και γραφικούς φάρους της χώρας μας, που καθοδηγούν τα πλοιάρια της Ελλάδας με τους φωτεινούς τους χαιρετισμούς.

Ο Φάρος της Ρόδου

Δίπλα από το επιβλητικό φρούριο του Αγίου Νικολάου, χτισμένο στα 1464 από το Μεγάλο Μάγιστρο Πιερ Ζακόστα, ως προστατευτική ασπίδα των απειλών του Σουλτάνου Μωάμεθ, βρίσκεται ο εντυπωσιακός φάρος, που καλωσορίζει τον κόσμο από το λιμάνι. Κατασκευάστηκε στα 1863 από μια γαλλική εταιρεία και περιστοιχίζεται από δύο χαρακτηριστικά ελαφάκια που κερδίζουν την προσοχή του επισκέπτη. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, εκεί τοποθετείτο το γιγαντιαίο άγαλμα του Κολοσσού της Ρόδου, στις δυο άκρες του λιμανιού. Σήμερα, ο φάρος της Ρόδου εξακολουθεί να είναι σήμα κατατεθέν ευημερίας και τύχης.

Ο Φάρος Ταίναρου

Ο φάρος στέκεται στο διάσημο Κάβο Ματαπά κατά τους ναυτικούς, ή αλλιώς στο Ακρωτήριο Ταίναρο που παρατηρεί τη Μεσόγειο. Κατασκευάστηκε από τους Γάλλους στα 1882 και λειτούργησε για πρώτη φορά πέντε χρόνια αργότερα. Ο τετράγωνος πύργος του μετράει τα 16 μέτρα. Στα χρόνια της Κατοχής σταμάτησε να λειτουργεί και στα 1950 επαναλειτούργησε, φιλοξενώντας 3 φαροφύλακες. Από το 1984 τοποθετήθηκε αυτόματο φωτιστικό μηχάνημα, αντικαθιστώντας τον ανθρώπινο παράγοντα.

Ο Φάρος της Αγίας Γραμβούσας

Βορειοδυτικά της Κρήτης, πέφτουμε πάνω σε δύο νησάκια, τη Γραμβούσα και την Αγία Γραμβούσα. Οι δύο νησίδες έχουν τη φήμη των παλιών αγκυροβολιών πειρατών. Στην Αγία Γραμβούσα λοιπόν, εδώ και έναν αιώνα, στέκεται ο πετρόχτιστος φάρος που κατασκευάστηκε το 1874 και έχει ύψος 8 μέτρα, ενώ εστιακό ύψος 96 μέτρα. Τα μεγάλα πλοία που μπαίνουν στον κόλπο Κισσάμου, βλέπουν το γραφικό φάρο και καθοδηγούνται.

Ο Φάρος Φυκιότρυπας

Ο φάρος της Φυκιότρυπας βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Λέσβου. Χτίστηκε το 19ο αιώνα και σήμερα λειτουργεί με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αποτελεί έναν από τους τελευταίους φάρους πριν το πέρασμα προς τα παράλια της Μικράς Ασίας. Το οικοδόμημα στέκεται σε ένα χαρακτηριστικό βράχο, που μοιάζει με πετρωμένο σκάφος που έχει αγκυροβολήσει. Ο φάρος της Φυκιόπετρας είναι επίσης μνημείο εθνικής αντίστασης, για την περίοδο της γερμανικής κατοχής, αφού από εκεί ρίχνονταν οι σωροί των εκτελεσμένων. Σημείο ιδιαίτερο για το προσκοπικό σώμα και δη εκείνο των ναυτοπροσκόπων. Τέλος, δεν παύει να είναι φυλάκιο στρατιωτικών σκοπών για τις αμυντικές ανάγκες των ανατολικών, ελληνικών παραλίων.

Ο Φάρος της Μονεμβασιάς

Σε απόσταση 95 χιλιομέτρων από τη Σπάρτη, στέκει η όμορφη καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς. Εκεί συναντούμε έναν ξεχωριστό πετρόχτιστο φάρο, που κατασκευάστηκε το 1896, αλλά δε λειτούργησε ποτέ. Τα ερείπιά του φαίνονται σήμερα, γατζωμένα στα βράχια.  Λίγα μέτρα πιο δίπλα βρίσκεται ένας νεότερος,  μεταλλικός φάρος, που τοποθετήθηκε από τις τοπικές αρχές, για τις ανάγκες της ναυσιπλοΐας. Έχει ύψος επτά μέτρα και εστιακό βάθος 17. Τα απομεινάρια του παλιού φάρου, πλάι στο νέο φάρο, σχηματίζουν μια εικόνα παρελθόντος και μέλλοντος, που όμως αποδεικνύει τη συνέχιση της όμορφης παράδοσης.

Ο Φάρος του Άη Σώστη

Στο ηρωικό Μεσολόγγι, βρίσκουμε το φάρο του Άη Σώστη, που χτίστηκε το 1859 στο ομώνυμο νησάκι, δυτικά της λιμνοθάλασσας. Σήμερα είναι ερειπωμένος, εκεί όμως στο παρελθόν έγιναν μερικές από τις σπουδαιότερες ναυμαχίες του ελληνικού αγώνα, όπως ένα  Γενάρη του 1826 όταν ο Μιαούλης χτύπησε καταλυτικά τον τουρκικό στόλο. Το ύψος του μετρά τα 11 μέτρα, ενώ το εστιακό του βάθος είναι πάνω από  12 μέτρα. Για τους Μεσολογγίτες αλλά και όλους τους Έλληνες, ο φάρος του Άη Σώστη κουβαλά πολύτιμα σημάδια ιστορίας.

Ο Φάρος της Πάτρας

Πολλά εμπορικά πλοία προσαράζουν στον κεντρικό λιμένα της Πάτρας, τα οποία καλωσορίζονται από το διάσημο φάρο. Σήμερα, ο φάρος που στέκεται εκεί αποτελεί ακριβές αντίγραφο του παλιού, αντικαθιστώντας το κτίσμα των τεσσάρων τετραγωνικών – πλέον υπάρχει περισσότερος χώρος και ένα μικρό καφενείο που τραβά το τοπικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Στο παρελθόν, κάθε που εμπορικά ξένα πλοία εισέρχονταν στο λιμάνι, οι Πατρινοί με ορχήστρα εκτελούσαν τον εθνικό ύμνο.  Στις μέρες μας είναι ένα αξιοθέατο που φανερώνει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής.

tsemperlidou.gr