5 ταινίες για να δεις απόψε στην τηλεόραση

Σινέ επιλογές στη μικρή σου οθόνη για το βράδυ της Δευτέρας:

«Ματωμένος Γάμος« (2015) σε σκηνοθεσία Πάουλα Ορτίθ – Επέτειος θανάτου του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Μου λες να φύγω, μα με σέρνεις σαν αχερόκλωνο του αγέρα…

Bασισμένη στο ομώνυμο έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που θεωρείται πλέον ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας και είναι μια ιστορία αγάπης, η ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου ανάμεσα σε δύο άντρες και μία γυναίκα. Οι δύο εραστές παρασύρονται από το πάθος τους και αψηφούν όλους τους ηθικούς και κοινωνικούς κανόνες, πέρα από κάθε λογική. Την ημέρα του γάμου της, η νύφη και ο εραστής της φεύγουν καβάλα σε άλογο για να ζήσουν τον έρωτά τους. Η πράξη τους αυτή θα έχει ολέθριες συνέπειες. Όλοι οι διάλογοι στην ταινία είναι πιστοί στο κείμενο του Λόρκα. Παίζουν: Ίμμα Κουέστα, Άλεξ Γκαρθία, Ασιέρ Ετσεάντια, Λετίθια Ντολέρα, Μανουέλα Βέλες.

Ο «Ματωμένος Γάμος» κέρδισε δύο Βραβεία Γκόγια (Β’ Γυναικείου Ρόλου και Καλύτερης Φωτογραφίας), ενώ είχε συνολικά 12 υποψηφιότητες.

Η ταινία απέσπασε δεκάδες Βραβεία σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως:

• Κύκλος Σεναριογράφων, Ισπανία, 2016

• Βραβεία Φερόζ, Ισπανία, 2016

• Βραβεία Γκόγια 2016

• Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Μαύρες Νύχτες Τάλιν, 2015

• Ένωση Ισπανών Ηθοποιών,2016

*ΕΡΤ2, Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ, Δευτέρα 19/8, στις 23.00

«Ο Ύποπτος» σε σκηνοθεσία Thomas Stuber

Η σύζυγος του Thomas Altmann εξαφανίζεται δύο ημέρες μετά το πάρτι γενεθλίων της. Ο Thomas αναφέρει την εξαφάνιση της. Λίγο αργότερα γίνεται ύποπτος για δολοφονία, καθώς φαίνεται να υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία. Ωστόσο, η δικηγόρος του Thomas, Lavinia Bertok, απορρίπτει τα επιχειρήματα των αστυνομικών επιθεωρητών καθώς έχουν λίγα μόνο αποδεικτικά στοιχεία. Η Λαβίνια είναι μια ελκυστική γυναίκα, διάσημη καθώς έχει κερδίσει όλες τις αγωγές. Πριν από 20 χρόνια ήταν στενή φίλη με τον Thomas και την Anja. Αν και πιστεύει στην αθωότητά του, δεν μπορεί να εμποδίσει την σύλληψη του Thomas. Ο 15χρονος γιος του Αντόνιο μετακομίζει στο σπίτι του στον πατέρα της Αnja ο οποίος κάνει σοβαρές καταγγελίες εναντίον του Thoma, ισχυριζόμενος ότι σκότωσε την Anja, η οποία δήθεν πάντα τον φοβόταν. Χρησιμοποιεί τις επαφές (γνωριμίες) του για να κάνει τη ζωή του Thomas δύσκολη και να τον εμποδίσει να απελευθερωθεί από την φυλακή. Ο Thomas, από την άλλη, κατηγορεί τον πατέρα της Anjas ότι την κακοποιούσε και την αντιμετώπιζε σαν ιδιοκτησία. Κατά τη διάρκεια της δίκης, αποδεικνύεται ότι η Anja είναι ζωντανή και ότι την είδαν στην Ισπανία. Δεν βρέθηκε κανένα πτώμα όπως και κανένα στοιχείο – δημιουργούνται νέες υποψίες καθώς προκύπτουν νέα και αντικρουόμενα στοιχεία. Υπάρχει επίσης μια θεωρία συνομωσίας ,σύμφωνα με την οποία η Anja και η Lavinia είχαν ένα κοινό σχέδιο για να συλληφθεί ο Thomas. Λίγο πριν από την ακροαματική διαδικασία και τα καταλυτικά συμπεράσματα της Lavinia, ο Thomas της κάνει μια ερώτηση που θέτει σε αμφισβήτηση τα πάντα. Παίζουν: Mark Waschke, Petra Schmidt-Schaller, Deborah Kaufmann.

*ΕΡΤ3, Δευτέρα 19/8, στις 23.00

«Στενά Περιθώρια» (2012) σε σκηνοθεσία Άσγκερ Λεθ

Ο Νικ Κάσιντι, ένας πρώην αστυνομικός, βλέπει τη ζωή του να ταλαντεύεται κυριολεκτικά στο περιθώριο. Βρίσκεται έξω από ένα παράθυρο ξενοδοχείου στο κέντρο του Μανχάταν και απειλεί να βουτήξει στο κενό. Οι κραυγές μίας γυναίκας φέρνουν στη σκηνή την αστυνομία, την πυροσβεστική αλλά και ειδικές μονάδες αντιμετώπισης τέτοιων περιπτώσεων. Η ψυχολόγος της αστυνομίας, που έχει αναλάβει να τον μεταπείσει, φαίνεται σιγά – σιγά να κερδίζει την εμπιστοσύνη του. Το παρελθόν του Νικ όμως είναι σκοτεινό και τα πράγματα δεν είναι πάντα, όπως φαίνονται. Είναι τελικά ο στόχος του να βάλει ένα τέλος στη ζωή του ή μήπως αποτελεί απλά έναν αντιπερισπασμό για να τραβήξει τα βλέμματα, αλλά και τις δυνάμεις της αστυνομίας από τον πραγματικό του στόχο; Παίζουν: Σαμ Γουόρθινγκτον, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Τζέιμι Μπελ, Τζένεσις Ροντρίγκεζ.

*STAR, Δευτέρα 19/8, στις 21.00

«Απόλυτος Κίνδυνος» (2002) σε σκηνοθεσία Φιλ Άλντερ Ρόμπινσον

Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του προέδρου της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η ηγεσία της χώρας περνά στα χέρια του Ρώσου πολιτικού Νεμέροβ, την εξέλιξη του οποίου παρακολουθεί στενά ο Τζακ Ράιαν, αναλυτής της CIA. Αντίθετα με τους ανώτερους αξιωματούχους της CIA, που είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά στις προθέσεις και τα σχέδια του καινούριου προέδρου της Ρωσίας, ο Ράιαν ισχυρίζεται πως ο Νεμέροβ δεν αποτελεί απειλή για τη διατάραξη των σχέσεων Ρωσίας – ΗΠΑ. Τα πράγματα δεν αργούν να πάρουν απρόβλεπτη τροπή, όταν η Βαλτιμόρη πλήγεται ξαφνικά από πυρηνική έκρηξη! Παίζουν: Μπεν Άφλεκ, Μόργκαν Φρίμαν, Τζέιμς Κρόμγουελ, Κεν Τζένκινς, Λιβ Σράιμπερ.

*ΣΚΑΙ, Δευτέρα 19/8, στις 21.50

«Η Συμμορία των Δώδεκα» (2004) σε σκηνοθεσία Στίβεν Σόντερμπεργκ 

Ο Όσεαν ξανασυγκεντρώνει τη συμμορία του για μια σειρά διαρρήξεων στην Ευρώπη, ώστε να μπορέσει να ξεχρεώσει τον Μπένεντικτ, τον οποίο λήστεψε στην προηγούμενη ταινία, αλλά και να κερδίσει το στοίχημα με έναν εκκεντρικό Γάλλο διαρρήκτη για το ποιος είναι ο καλύτερος ληστής του κόσμου. Παίζουν:  Τζορτζ Κλούνεϊ, Μπραντ Πιτ, Ματ Ντέιμον, Τζούλια Ρόμπερτς, Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς, Βενσάν Κασέλ.

*OPEN, Δευτέρα 19/8, στις 22.00

parallaximag.gr