Προ των πυλών η πρώτη συνάντηση των “ΔΗΜΙΩΝ” της Καστοριάς

Καθώς η εθελοντική μας ομάδα μεγαλώνει καθημερινά και τα “μηνύματα” είναι αν μη τι άλλο πολύ ενθαρρυντικά η πρώτη μας συνάντηση είναι προ των πυλών. Κρίνεται όμως επίσης αναγκαίο να ΞΑΝΑ – ξεκαθαρίσουμε το σκοπό της ίδρυσης και το σκεπτικό των ΔΗΜΙΩΝ καθώς από ότι μας λέτε υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν καταλάβει ακριβώς το στόχο μας.

Ξεκινάμε λοιπόν …

Το όνομα μας είναι μεταφορικό. Έχουμε ήδη εκφράσει την επιθυμία να αλλάξουμε το νόημα της λέξης Δήμιος. Ο μεσαίωνας έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Δεν είμαστε βάρβαροι και σίγουρα δεν θα αποκεφαλίσουμε κανένα. Δεν είμαστε δικαστές και ούτε τα κατηγορητήρια μας αρέσουν. Δεν θα τονίζουμε λάθη κανενός. Σίγουρα θα κάνουμε και εμείς, αφού μόνο όποιος δεν προσπαθεί είναι αλάνθαστος. Θέλουμε να αποκεφαλίσουμε την ΑΔΡΑΝΕΙΑ.

Επί προσθέτως πολλοί θα ήθελαν να μάθουν τα πρόσωπα και την ιδιότητα αυτών που ξεκίνησαν την προσπάθεια. Για εμάς αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Εξ άλλου ο εθελοντισμός υπάρχει πάρα πολλά χρόνια και δεν διεκδικούμε την πατρότητα της ιδέας. Οι ΔΗΜΙΟΙ είναι το παιδί της πόλης. Είτε το λένε Λευτέρη είτε Μαρία είναι το ίδιο. Δεν έχει μεγάλη σημασία αν είναι πρύτανης η απλός εργάτης αυτός που ξεκινάει κάτι. Ακολουθούμε το σκοπό, και κανένα πρόσωπο.

Είναι ώρα λοιπόν να περιγράψουμε εν ολίγοις τα θέματα με τα οποία θέλουμε να ασχοληθούμε.

1 ) Ευαισθητοποίηση προς το περιβάλλον και την ιδέα της ανακύκλωσης.
2 ) Σχεδιασμός δράσεων καθαριότητας σε καίρια σημεία της πόλης. Καθαρισμό μονοπατιών της πόλης προς διευκόλυνση αθλουμένων και πεζοπόρων.
3) Προαγωγή του αθλητισμού με σχεδιασμό αθλητικών γεγονότων και στελέχωση-υποστήριξη ήδη υπαρχόντων διοργανώσεων συλλόγων και της Δημοτικής αρχής.
5 ) Καθιέρωση Ημέρας Αιμοδοσίας αλλά και συμμετοχή σε αιμοδοσίες των υπολοίπων συλλόγων της πόλης
6) Ορισμό Ημέρας Δωρεάς και Προσφοράς με συλλογή ρουχισμού, υποδημάτων και γενικά οποιουδήποτε είδους πραγμάτων θα ήταν χρήσιμα σε συνανθρώπους μας.
7 ) Μίνι φεστιβάλ με εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και bazaar βιβλίων.
8 ) Υποστήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων και διοργανώσεων του Δήμου μας
(πχ ραγκουτσάρια),της περιφέρειας και γενικά οποιουδήποτε φορέα.
9) Βελτίωση, διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας.
10 ) Υιοθέτηση μιας θετικής στάσης απέναντι στον συνάνθρωπο και κοινωνική αλληλεγγύη.

Η λίστα αυτή θέλουμε να εμπλουτιστεί με τις δικές σας ιδέες – προτάσεις τις οποίες περιμένουμε με αγωνιά. Στείλτε μας μηνύματα. Μη διστάζετε. Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικές δεξιότητες και δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει τα πάντα.

Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε για ένα καλό διαχρονικά αποτέλεσμα. Χωρίς ημερομηνία λήξης. Να γίνουν οι Δήμιοι κληρονομιά της πόλης με τα παιδιά μας συνεχιστές της προσπάθειας.

Ο σκοπός μας είναι αγνός και ρομαντικός. Ονειρευόμαστε και αυτό είναι η κινητήριος δύναμη μας. Δεν αποσκοπούμε κάπου. Δεν υπάρχει κάποιο συμφέρον που θα εξυπηρετήσουμε. Δεν θέλουμε να παραμερίσουμε κανέναν.Θα είμαστε εδώ για όσο περισσότερο μπορούμε υποστηρίζοντας κάθε υγιή προσπάθεια.

Ευχαριστούμε πολύ, σας περιμένουμε στην πρώτη μας συνάντηση στις αρχές Σεπτεμβρίου για να “μεγαλώσουμε” ακόμη περισσότερο.