Ζάχαρη καρύδας: Mια υγιεινή εναλλακτική που υπόσχεται να μας γλυκάνει

Αντί για την κλασική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και ζαχαρότευτλα και τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που αποτελούν αποτελέσματα επεξεργασίας, δώστε μια ευκαιρία στη ζάχαρη καρύδας. Πιστέψτε μας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το κάνετε.

Η ζάχαρη -δυστυχώς- έχει «εισβάλλει» για τα καλά στην καθημερινή διατροφή μας και βρίσκεται παντού, από τον καφέ, μέχρι τα γλυκά που καταναλώνουμε, το φαγητό κ.ά. Όση όμως γλύκα μάς χαρίζει, άλλο τόσο βλάπτει τον οργανισμό μας η καθημερινή κατανάλωσή της, προκαλώντας από υψηλό σάκχαρο μέχρι παχυσαρκία, ακόμη και καρκίνο. Να την «κόψουμε μαχαίρι» είναι σίγουρα μια λύση. Μήπως όμως υπάρχει εναλλακτική που δεν μας αφαιρεί το…δικαίωμα στη γλύκα;

Πράγματι, υπάρχει και μάλιστα απέχει πολύ από τις επεξεργασμένες, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, δίνοντας μας μια πιο φυσική επιλογή έναντι της κλασικής ζάχαρης. Γνωρίστε τη ζάχαρη καρύδας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά και τα οφέλη της
Η ζάχαρη καρύδας παράγεται από τα λουλούδια του δέντρου της καρύδας, υπόκειται σε μικρότερη επεξεργασία και αποτελεί μια φυσική, πλήρη τροφή, που δεν περιέχει πρόσθετα, φυτοφάρμακα, χημικά, συντηρητικά και τεχνητά αρώματα και χρώματα. Οι παραγωγοί μάλιστα συνήθως χρησιμοποιούν σάπιους φλοιούς και φύλλα καρύδας ως φυσικά λιπάσματα, γι’ αυτό και το νέκταρ και το φρούτο της καρύδας είναι φιλικά στο περιβάλλον.

Περιέχει μόνο ένα συστατικό κι, όπως είναι γνωστό, όσο λιγότερα συστατικά βρίσκουμε σε μια τροφή, τόσο το καλύτερο, αφού είναι πιο εύκολο να ξέρουμε ακριβώς τι τρώμε. Είναι λιγότερο γλυκιά από τη συνηθισμένη ζάχαρη και οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή της είναι οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία

Κάτι πολύ σημαντικό που αφορά την εν λόγω ζάχαρη είναι ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με την κλασική ζάχαρη (κλασική ζάχαρη=65, ζάχαρη καρύδας=35). Ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης δείχνει ότι, όταν καταναλώνουμε μια τέτοιου είδους τροφή, η ινσουλίνη που εκκρίνεται είναι υπερβολική και τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος πέφτουν χαμηλότερα τις επόμενες ώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε μεγαλύτερη πείνα πιο σύντομα απ’ όσο θα έπρεπε και με λιγότερο κορεσμό, κάτι που οδηγεί μελλοντικά σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη, η ζάχαρη καρύδας δεν προκαλεί κάτι τέτοιο, ενώ απεναντίας βοηθά στον έλεγχο ασθενειών, όπως διαβήτης και παχυσαρκία και προστατεύει από ασθένειες, όπως καρδιοπάθεια. Είναι μάλιστα κατάλληλη και για διαβητικούς, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.

Ακόμη, η ζάχαρη καρύδας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, η οποία μπορεί να αποδειχτεί επιζήμια για τον οργανισμό σε μεγάλες ποσότητες, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί πλούσια πηγή μετάλλων, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφορο κ.ά., αλλά και βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη, νικοτινικό οξύ, βιοτίνη και ινσιτόλη, που κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα, στον εγκέφαλο, στην καρδιά και στη γενικότερη λειτουργία του οργανισμού μας.

Αλλά και σε περιεκτικότητα σε αμινοξέα, η ζάχαρη καρύδας δεν υστερεί, αφού είναι ιδιαίτερα υψηλή σε γλουταμικό οξύ -μεταξύ άλλων-, το οποίο παράγει γλουταμίνη, θρεονίνη, ασπαρτικό οξύ και σερίνη. Η γλουταμίνη αποτελεί τη βάση για τη σύνθεση του RNA και του DNA, μειώνει την επιθυμία για γλυκά και ζάχαρη και βοηθάει στην ισορροπία οξέων και αλκαλικών στον οργανισμό, ενώ θεωρείται ένα εξαιρετικό καύσιμο του εγκεφάλου.

Τα αρνητικά της
Μπορεί η περιεκτικότητά της σε φρουκτόζη να είναι χαμηλή, η ζάχαρη καρύδας όμως έχει ένα άλλο αρνητικό: τη σουκρόζη. Η σουκρόζη αποτελείται από φρουκτόζη και γλυκόζη, η οποία, όταν καταναλώνεται, διασπάται στον οργανισμό, με τη γλυκόζη να χρησιμοποιείται άμεσα, οδηγώντας σε παραγωγή ινσουλίνης. Αν το σώμα χρειαστεί έξτρα ενέργεια, θα στραφεί προς τη φρουκτόζη -αν όχι, η ενέργεια θα αποθηκευτεί στο σώμα. Με άλλα λόγια, η σουκρόζη δεν είναι «αθώα», αλλά μάλλον το ίδιο ένοχη με τη φρουκτόζη.

Συν τοις άλλοις, η ζάχαρη καρύδας με τη λιγότερη επεξεργασία είναι αυτή που παράγεται με επεξεργασία χαμηλής θερμοκρασίας, η οποία κρατά ανέπαφα τα φυσικά ένζυμα της ζάχαρης. Αν δεν έχει παραχθεί έτσι, τότε η επεξεργασία στην οποία υπόκειται είναι μεγαλύτερη, αλλά και πάλι μικρότερη από την κλασική ζάχαρη.

Όπως και να’ χει πάντως, η ζάχαρη καρύδας αποτελεί μια από τις καλύτερες εναλλακτικές, με περισσότερα μέταλλα, φυτικές ίνες, είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και μπορεί να σας γλυκάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

clickAtLife