Άργος Ορεστικό: Για ποιον χτυπούν οι καμπάνες…

Για ποιον χτυπούν οι καμπάνες… τόσο, μα τόσο δυνατά, αναρωτιέται τόσα χρόνια, κάτοικος του Άργους Ορεστικού. Η αγανάκτηση του είναι τέτοια που έφτασε στο σημείο να αναρτήσει πανό έξω από το σπίτι του, ζητώντας “λίγη ανθρωπιά”.

Στη σημερινή εποχή δεν χρειάζεται κανείς να είναι πλούσιος για να αποκτήσει ένα ρολόι, όλοι δε σχεδόν έχουν ένα ρολόι χεριού και τα νοικοκυριά διαθέτουν ρολόι τοίχου στα σπίτια τους. Έτσι, το χτύπημα της ώρας από την καμπάνα της εκκλησίας ενώ δεν παρέχει ουσιαστική εξυπηρέτηση στον κόσμο γίνεται πρόξενος παραπόνων των περιοίκων, που ενοχλούνται σημαντικά.

Η λατρευτική αποστολή της καμπάνας είναι να καλεί τους πιστούς στη θεία λειτουργία και ο ήχος της καμπάνας θα πρέπει να αποτελεί ειρηνικό και γλυκό μήνυμα αγάπης.

Κατά καιρούς, οι κωδωνοκρουσίες και η ένταση των μεγαφώνων των ιερών ναών έχουν απασχολήσει και τις Αρχές της Ελλαδικής Εκκλησίας, κυρίως έπειτα από παράπονα πολιτών. Μάλιστα, το 2013 ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε εκδώσει εγκύκλιο συνιστώντας στις διοικήσεις των ναών να βάζουν σε λειτουργία τις καμπάνες με προσοχή και διάκριση, ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας.