Δημόσια πρόταση του Σ. Αναγνώστου με αφορμή τον εορτασμό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Καστοριά 6 Αυγούστου 2019

Προς
Δ.Σ. Συλλόγου Απόζαρι

αρ. εισερχόμενου εγγράφου 177/04-09-2019

Αξιότιμα μέλη του Δ. Σ.

Με αφορμή τον εορτασμό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος επιτρέψατέ μου να προχωρήσω σε μια πρόταση – προτροπή που αφορά το κοινό αίσθημα πολλών κατοίκων της περιοχής μας.

Μετά από προσωπική έρευνα και καταγραφή προφορικών μαρτυριών από τους αείμνηστους Ηρακλή Τόσκο και Πέτρο Σιώμκο καθώς της κυρίας Σάσας Γκολογκίνα απογόνου της οικογένειας της εκλιπούσας Σουλτάνας Παπαλάμπρου, επιβεβαιώθηκαν στοιχεία αναφορικά με το δρόμο που οδηγεί στον ομώνυμο ναό στη βόρεια πλευρά της πόλης και ο οποίος κατασκευάστηκε το 1932.

Η οικογένεια του αειμνήστου πατρός Χαράλαμπου Παπαλάμπρου ήρθε από το Τοιχιό όταν εκεί βρήκε τραγικό θάνατο από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες η σύζυγος, πρεσβυτέρα Σουλτάνα. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Απόζαρι και τα παιδιά του ιερέα, Δαμιανός και Κοσμάς, άμισθοι επιστήμονες (διδάσκαλος και ιατρός αντίστοιχα) χρηματοδότησαν εις μνήμην της μητέρας τους, την διάνοιξη του δρόμου και το σπάσιμο βράχων ώστε να γίνει εύκολη η πρόσβαση στην εκκλησία του Αγίου Σωτήρα, μαρτυρία η οποία και επιβεβαιώνεται από δημοσίευμα της εποχής το οποίο και έχω στην κατοχή μου. Το εγχείρημα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τα λιγοστά και ανεπαρκή μέσα της εποχής και η δαπάνη πολύ μεγάλη.

Ως ελάχιστη αναγνώριση γι’αυτούς τους ανθρώπους έστω και χρόνια μετά, προτείνω στο Σύλλογο όπως προχωρήσει σε εισήγηση προς το Δήμο Καστοριάς ώστε το κομμάτι του Ναυτικού Ομίλου έως τον Άγιο Σωτήρα να φέρει τιμητικά το όνομά τους. Η ονοματοδοσία δρόμων και πλατειών ανήκει στις αρμοδιότητες των Δήμων και ο Δήμος Καστοριάς έχει πραγματοποιήσει και στο παρελθόν αντίστοιχες ενέργειες, τιμώντας έτσι επιφανείς ευεργέτες και άοκνους συμπολίτες μας.

Εφόσον κάνετε δεκτή την πρότασή μου έχω στη διάθεσή σας όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία (αποκόμματα εφημερίδων καθώς και οπτικοακουστικό υλικό-μαρτυρία) και θα είμαι σε συνεργασία μαζί σας για ότι χρειαστείτε.

Με τιμή,
Σπυρίδων Λ. Αναγνώστου