Ψήφισμα της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2019, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, εξήγγειλε ότι το σημαντικότερο μνημειακό σύνολο που αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη, κατά τις εργασίες κατασκευής του Μετρό το 2012 και συγκεκριμένα του Σταθμού Βενιζέλου, θα αποσπαστεί από τη θέση του.

Η εξαγγελία αντιβαίνει στη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (KAΣ) και στην επακόλουθη Υπουργική Απόφαση του 2017 για την κατά χώραν διατήρησή του και οδηγεί το μνημείο σε βέβαιο αφανισμό. Η εξαγγελία έγινε χωρίς ποτέ κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος να μεταβεί στον σταθμό και να ελέγξει την πορεία των έργων ή να ζητήσει στοιχεία από αρχαιολόγους και την Αττικό Μετρό.

Παράλληλα, προκαλεί αναίτια καθυστέρηση στην ομαλή πορεία του έργου, (ήδη 7 χρόνια εκτός αρχικού σχεδίου), τεράστια αύξηση του χρόνου και του κόστους υλοποίησής του και ακύρωση των μελετών και των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, προς την κατεύθυνση της κατά χώραν διατήρησης του μνημειακού συνόλου. Επιπλέον, εγείρει την ανάγκη εκπόνησης νέων μελετών και νέων ανασκαφικών εργασιών, με άγνωστο οικονομικό κόστος καθώς και αποζημιώσεις του εργολάβου για την ακύρωση της προηγούμενης λύσης.

Οι αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου, έκτασης 1500 τ.μ., ξεχωρίζουν για τη μοναδικότητά τους γιατί ανασυστήνουν την έννοια του αστικού χώρου της Βυζαντινής πόλης, αναδεικνύουν τη ρυμοτομία της Θεσσαλονίκης και αποτελούν το πλέον ευανάγνωστο και αυτούσιο κομμάτι του ιστορικού κέντρου της πόλης, το οποίο επιβίωσε έως σήμερα. Η ολοκληρωμένη αρχαιολογική μαρτυρία οφείλει να συνεχίσει να υπάρχει, επισκέψιμη, διδακτική και αλώβητη.

Καλούμε την ελληνική και διεθνή κοινότητα:
• να στηρίξει την προσπάθεια διάσωσης και κατά χώραν ανάδειξης των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη εφαρμόζοντας τις εγκεκριμένες αποφάσεις και μελέτες,
• να υποστηρίξει την απόλυτα συμβατή συνύπαρξη των Αρχαίων και του Μετρό και
• να στείλει μήνυμα στην πολιτική ηγεσία για την ανάδειξη του παρελθόντος μας μέσα από το μέλλον. Να σταματήσει το μεγαλύτερο έγκλημα που επιχειρείται να γίνει στην πόλη τις τελευταίες δεκαετίες.

Ψήφισμα της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας ΕΔΩ