Πόσο θα μειωθούν οι φόροι για συνταξιούχους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες

Πάνω από 1 δισ. ευρώ θα είναι οι φοροελαφρύνσεις για το 2020 οι οποίες ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την τριήμερη επίσκεψή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», από το 2020 πάνω από 4 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις των αποδοχών τους ενώ αυξήσεις θα δουν και οι μισθωτοί τον Ιούλιο με την μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Επιπλέον, θα διατηρηθεί το αφορολόγητο στα σημερινά επίπεδα ενώ αισθητή θα είναι και η μείωση της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ.

Το κέρδος θα είναι μεγάλο καθώς ξεκινά από τα 177 ευρώ και φθάνει τα 477 ευρώ για τους μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και χωρίς παιδιά. Για τους φορολογούμενους με παιδιά, οι μειώσεις φόρων θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Τον Ιανουάριο του 2020, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πάρουν μια πρώτη «γεύση» των φοροελαφρύνσεων, καθώς θα διαπιστώσουν ότι ο φόρος που παρακρατείται στις μηνιαίες αποδοχές τους θα είναι μειωμένος.

Παράλληλα, από την 1η Ιουλίου θα ενεργοποιηθεί και η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Μπαίνοντας στο 2021, όπως ανακοινώθηκε, αναμένεται δεύτερο κύμα ελαφρύνσεων με τη σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που σήμερα επιβαρύνει όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Μάλιστα, μέχρι το 2023 η εισφορά αναμένεται να καταργηθεί.

Οι αλλαγές που θα φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα ωφελήσουν περισσότερο ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους -μάλιστα το όφελος αυτό αγγίζει τα 1.300 ευρώ το χρόνο.

Ωστόσο, αυτό θα το διαπιστώσουν το 2021 με την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων ενώ οι περίπου 250.000 επιχειρήσεις θα είναι οι μεγάλες κερδισμένες του 2020 καθώς τα φετινά κέρδη τους θα φορολογηθούν με συντελεστή 24% και ο φόρος στα μερίσματα θα προσγειωθεί στο 5% από 10%.

Από το 2021 θα ξεκινήσει το ξήλωμα και του τέλους επιτηδεύματος που κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ και επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τις επιχειρήσεις.