Πολύπλευρες δράσεις πραγματοποίησε η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς

Πολύπλευρες δράσεις πραγματοποίησε η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα:
Τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Δράση για την Άγρια Ζωή η επανένταξη ενός κύκνου από την Βουδαπέστη ( φορούσε δακτυλίδι μεταλλικό BUDAPEST 009) στην λίμνη της Καστοριάς. Το πουλί είχε βρεθεί εξουθενωμένο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και μετά από ανάρρωση στις εγκαταστάσεις της Δράσης για την Άγρια Ζωή απελευθερώθηκε στην λίμνη της Καστοριάς.

Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος συμμετείχε μαζί με τις οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΝΙΜΑ, Αρχέλων, Αλκυόνη, ΑΡΙΩΝ, Mom, Δράση για την Άγρια Ζωή σε σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου των Κέντρων Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας. Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη του γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, καθώς και στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με παρέμβασή του κατά την έναρξη της συνάντησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι γνωρίζει τα σημαντικά προβλήματα του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, το οποίο δημιουργεί εμπόδια στους ανθρώπους που ασχολούνται με την περίθαλψη τραυματισμένων ή άρρωστων άγριων ζώων.
Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του πως, με τη συνεργασία υπουργείου και οργανώσεων, «θα διαμορφωθεί άμεσα ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που θα βοηθήσει τα Κέντρα Περίθαλψης να αναπτυχθούν και να προσφέρουν το πολύτιμο έργο της προστασίας της άγριας ζωής της χώρας μας, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού μας πλούτου».
Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία στα οποία απαιτείται νομοθετική παρέμβαση και συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των Κέντρων Περίθαλψης Άγριων Ζώων.

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε απελευθέρωση δύο ορφανών Λευκοπελαργών οι οποίοι βρέθηκαν στην Ιτιά Φλώρινας και μεταφέρθηκαν στον σταθμό περίθαλψης στην Καστοριά από την Δασική Υπηρεσία Φλώρινας. Τα δύο πουλιά παρέμειναν στο σταθμό περίθαλψης μέχρι να δυναμώσουν και να μπορούν να πετάξουν και αφού δακτυλιώθηκαν απελευθερώθηκαν στην λίμνη της Καστοριάς ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν το πρώτο τους μεταναστευτικό ταξίδι.