Να γιατί κάποιοι τρώνε και δεν παχαίνουν

Για ποιο λόγο κάποιοι τρώνε και δεν παχαίνουν, κάνοντας όσους παχαίνουν με το παραμικρό να τους θεωρούν «ευλογημένους»; Την απάντηση δίνει νέα έρευνα ελβετών επιστημόνων

Οι άνθρωποι που είναι αδύνατοι από φυσικού τους ίσως να μπορούν να κρατήσουν το βάρος τους σε χαμηλά επίπεδα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, επειδή τα λιπώδη κύτταρά τους είναι γενετικά πιο «αποτελεσματικά» σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη  ότι οι αδύνατοι άνθρωποι έχουν κάποια γενετικά πλεονεκτήματα, τουλάχιστον όσον αφορά στη διατήρηση της σιλουέτας τους, όπως αναφέρουν οι Ελβετοί επιστήμονες στη δημοσίευσή τους στο American Journal of Clinical Nutrition.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τη δράση των λιπωδών κυττάρων σε μια ομάδα ανδρών και γυναικών οι οποίοι έτρωγαν ελεύθερα χωρίς να παίρνουν κιλά. Όπως αποδείχθηκε, τα λιπώδη κύτταρα στο στομάχι αυτών των ατόμων είχαν περίπου το μισό μέγεθος (40% μικρότερα) και είχαν περισσότερη ενέργεια για να διασπάσουν το λίπος.

Δηλώνουν, μάλιστα, ότι τα ευρήματά τους συνιστούν παγκόσμια πρώτη: «Δείχνουμε για πρώτη φορά ότι το μόνιμα χαμηλό σωματικό βάρος στους ανθρώπους συνδέεται με χαρακτηριστικά του λευκού λιπώδους ιστού που είναι αντίθετα από εκείνα των παχύσαρκων ασθενών».

Για να καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα, η ομάδα εξέτασε τον λευκό λιπώδη ιστό 30 ανδρών και γυναικών, δηλαδή το βασικό είδος λίπους στο σώμα, το οποίο αποθηκεύει λιπίδια, τις λιπαρές ουσίες των τροφίμων. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 18,5 ή και χαμηλότερο, επίπεδο που τους κατατάσσει στους λιποβαρείς.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν κάποια διαταραχή στα διατροφικά τους μοτίβα και ότι έτρωγαν και ασκούνταν σε φυσιολογικές ποσότητες, ενώ κατά τη διάρκεια της έρευνας έκοψαν ένα μικρό κομμάτι λίπους από το στομάχι των συμμετεχόντων για να το αναλύσουν και έλαβαν, επίσης, δείγματα αίματος, ούρων και κοπράνων.

Οι ερευνητές, λοιπόν, βρήκαν ότι τα λιπώδη κύτταρα των αδύνατων ανθρώπων είχαν απρόσμενα υψηλές εκφράσεις των γονιδίων που εμπλέκονται τόσο στη διάσπαση όσο και στη δημιουργία του λίπους.

Επιπλέον, τα λιπώδη κύτταρα των αδύνατων ανθρώπων είχαν πιο ενεργά μιτοχόνδρια, ένα τμήμα των κυττάρων που χρησιμοποιεί την ενέργεια για τη διάσπαση και την ανανέωση του κυττάρου. Καθώς, λοιπόν, τα μιτοχόνδρια δουλεύουν σε υψηλότερο επίπεδο, τα λιπώδη κύτταρα διασπώνται και επαναδημιουργούν μόρια πολύ πιο αποτελεσματικά.

Οι ερευνητές ονόμασαν αυτή τη διαδικασία «φαύλο λιπιδικό κύκλο» και μπόρεσαν έτσι να εξηγήσουν γιατί οι αδύνατοι άνθρωποι είναι ανθεκτικοί στην αύξηση του βάρους τους. Με απλά λόγια, τα λιπώδη κύτταρά τους είναι γενετικά προδιατεθειμένα να καίνε τόσο λίπος για τη διάσπαση ενέργειας και την επαναδημιουργία άλλων λιπωδών κυττάρων που «δεν έχουν χρόνο» να συσσωρευτούν αρκετά για να αυξηθεί το βάρους του ατόμου.

ygeiamou