Ένας παράδεισος για αδέσποτα σκυλιά στη Μεσσήνη

Πριν από 5 περίπου χρόνια η Κατερίνα Πεζώνη και ο Andreas Donnely, βλέποντας τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν πολλά σκυλιά, θέλησαν να δημιουργήσουν ένα ασφαλές μέρος για αυτά, στα οποίο θα μπορούν να απολαμβάνουν περίθαλψη, αλλά και αγάπη. Άρχισαν να φροντίζουν μερικά σκυλάκια στο παλιό σπίτι της Κατερίνας στη Βελίκα, αλλά ο αριθμός εκείνων που χρειάζονταν βοήθεια αυξανόταν καθημερινά, έπρεπε να βρουν έναν χώρο μεγαλύτερο και καταλληλότερο. Τον βρήκαν στη Μεσσήνη.

Το καταφύγιο Dash (Dream of a Safe Haven) υποστηρίζουν έμπρακτα ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας της οποίας η Κατερίνα είναι Πρόεδρος, αλλά και δύο φιλοζωικές ομάδες από τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο με τις οποίες συνεργάζεται. Όταν οι πόροι το επιτρέπουν, το καταφύγιο ενισχύουν και 2 βρετανικές φιλανθρωπικές ομάδες, η Greek Animal Rescue και η Friends of the Strays of Greece.

© DASH
Αυτή τη στιγμή στο DASH φιλοξενούνται 200 σκυλιά, © DASH

Στο τιμόνι του DASH βρίσκεται μια ευγενική φιγούρα, η Βρετανίδα Julie Wilkinson, πλέον Διευθύντρια και υπεύθυνη επικοινωνίας του καταφυγίου. Μπήκε στον κόσμο των αδέσποτων πριν από περίπου 2 χρόνια, όταν ένας φίλος την έπεισε να επισκεφθεί το καταφύγιο. «Συμφώνησα, γιατί δεν μπορούσα να πιστέψω πως ήταν αληθινές οι ιστορίες κακοποίησης, αδιαφορίας και παραμέλησης των σκυλιών, αλλά ούτε και η απίστευτη αντιμετώπιση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα. Τίποτα όμως δεν με είχε προετοιμάσει για αυτό που επρόκειτο να αντικρίσω, ήταν για μένα ειλικρινά, ό,τι πιο φρικιαστικό έχω αντιμετωπίσει. Λίγο πριν φύγω εκείνη την ημέρα είπα στην Κατερίνα “Είσαι μια υπέροχη γυναίκα, αυτό που κάνεις εδώ είναι συγκλονιστικό, αλλά λυπάμαι, δεν θα επιστρέψω ξανά”». Έκανε λάθος. Όταν επέστρεψε στο σπίτι της στη Βρετανία ένιωσε σαν κάτι να είχε συμβεί μέσα της, «τα σκυλιά είχαν κλέψει την ψυχή μου και η ζωή μου είχε αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα».

© DASH

Αυτή τη στιγμή στο DASH φιλοξενούνται 200 σκυλιά. Κάθε σκύλος έχει τον δικό του φάκελο υγείας στον οποίο αναγράφονται τα εμβόλια και οι θεραπείες που έχει κάνει ή ενδεχομένως οι ασθένειες που έχει περάσει. Αυτό για να γνωρίζουν τα πάντα για κάθε σκύλο όταν αυτός θα έχει την καλή τύχη κάποια μέρα να υιοθετηθεί. Πόσο εύκολα ωστόσο υιοθετεί κάποιος ένα σκύλο που δεν είναι πια κουτάβι και ίσως έχει βιώσει κακοποίηση; Επίσης, οι ίδιοι οι σκύλοι πόσο εύκολα μπορούν να προσαρμοστούν στη νέα συνθήκη μιας οικογένειας; Η Juile πιστεύει πως τα μεγάλα σκυλιά είναι ό,τι πρέπει για υιοθεσία, καθώς είναι «πιο σοφά και, αν έχουν υποφέρει, ξέρουν ότι έχουν σωθεί, άρα θα εκφράζουν συνεχώς τη χαρά και την ευγνωμοσύνη τους».

Την Κατερίνα Πεζώνη που τρέχει τώρα μόνη της το καταφύγιο – αφού ο Donnely απασχολείται σε άλλους τομείς για την προστασία των αδέσποτων – βοηθούν δυο τακτικοί εθελοντές από την τοπική κοινωνία, αλλά και εθελοντές της Workaway, που ταξιδεύουν στην Ελλάδα από όλο τον κόσμο. Όμως, αν και αυτό είναι αξιοζήλευτο, δυστυχώς το βάρος της δουλειάς εξακολουθεί να πέφτει στους ώμους της Κατερίνας και στους 2 part time εθελοντές της, αφού οι ξένοι εθελοντές μπορούν να μείνουν για μόλις 1 με 2 εβδομάδες τη φορά, καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να τους προσφέρουν διαμονή για περισσότερο καιρό.

© DASH
Το καταφύγιο DASH στηρίζεται κυρίως στις δωρεές, τον χρόνο και την διάθεση όσων θέλουν να βοηθήσουν να συνεχίσει να υπάρχει, © DASH

Για αυτό το λόγο και η Julie, που επισκέπτεται το καταφύγιο τουλάχιστον 3 με 4 φορές το χρόνο και εξακολουθεί να διαχειρίζεται το διοικητικό κομμάτι από τη βάση της στη Μ. Βρετανία, αγόρασε ένα τροχόσπιτο. «Το παρκάρω έξω από το καταφύγιο για να μειώσω τα έξοδά μου από τα ξενοδοχεία, κάτι που φυσικά με ενθαρρύνει να το επισκέπτομαι και πιο συχνά. Αυτό το όχημα γίνεται το δικό μας προσωπικό καταφύγιο, όταν νυχτώνει».

Το καταφύγιο DASH στηρίζεται κυρίως στις δωρεές, τον χρόνο και τη διάθεση όσων θέλουν να βοηθήσουν να συνεχίσει να υπάρχει και να προσφέρει το συγκινητικό έργο του, ενώ εκδίδουν και ένα τετραμηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό αναζητώντας περισσότερους υποστηρικτές. Η Μαρία Νικολουλέα, που γνώρισε τυχαία τη δουλειά που γίνεται στο καταφύγιο της Μεσσήνης, είναι ένας από τους ανθρώπους που αποφάσισε να προσφέρει τη βοήθειά της και μάλιστα με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, τη δημιουργία του The Company Of Woofs.

Μαρία και Ozzy, οι ιδρυτές του The Company of Woofs

Η Μαρία, μέλος της ομάδας των The Real Intellectuals, είχε πάντα στο πίσω του μυαλού της να φτιάξει ένα brand με είδη για τους τετράποδους φίλους μας, αλλά όλο το ανέβαλλε. Μέχρι που πριν από ένα μήνα βρέθηκε για διακοπές στην Καλαμάτα και είδε κάποιον να πετάει πέτρες σε ένα σκύλο. Σταμάτησε αμέσως να τον μαζέψει, αλλά έχοντας ήδη τρία ζώα στο σπίτι, άρχισε να ψάχνει ένα μέρος που να είναι σίγουρη ότι θα τον αφήσει σε καλά χέρια. Έτσι έμαθε για το DASH.  «Τους επισκεφτήκαμε. Τα δάκρυα, ζουμιά. Τόσα όμορφα σκυλάκια, μικρά και μεγάλα, να λαχταρούν ένα χάδι. Μετά απ’ αυτό γεννήθηκε η ιδέα για το Company Of Woofs. Να φτιάχνω πράγματα για σκύλους αλλά και τσάντες και t-shirt και το 70 % των εσόδων να πηγαίνει στο DASH και το 30% να χρησιμοποιείται για την παραγωγή καινούργιων προϊόντων. Έτσι θα μπορώ να δίνω χρήματα στο καταφύγιο για καιρό. Ήδη έχουμε φτιάξει τα πρώτα μπλουζάκια και έχουν πουληθεί σχεδόν όλα. Αυτό με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη!».

Εάν θέλετε κι εσείς να βοηθήσετε με τον οποιονδήποτε τρόπο, είτε ως εθελοντές ή να κάνετε μια δωρεά, μπορείτε να γραφτείτε στο περιοδικό του DASH στο julie_wilkinson69@hotmail.com.  

Athens voice