22 Σεπτεμβρίου: Μια αλλιώτικη μέρα-Μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Στον εορτασμό συμμετέχουν 1500 πόλεις της Ευρώπης και 4 του Καναδά.

Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους.

H Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, η παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας και τις καθημερινές μας συνήθειες.

  • Είναι μία ευκαιρία να σχεδιάσουμε πόλεις φιλικές στον πολίτη.
  • Να χρησιμοποιήσουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – που προϋποθέτει αξιόπιστα και γρήγορα μέσα μεταφοράς, εύκολα προσβάσιμα από κάθε γειτονιά της πόλης.
  • Να πάμε με τα πόδια και το ποδήλατο στις μικρές αποστάσεις – που προϋποθέτει πεζοδρόμια χωρίς εμπόδια, ασφαλείς μετακινήσεις και ακόμη περισσότερο όμορφες πόλεις.
  • Να δώσουμε τη δυνατότητα στις πόλεις μας, ώστε κάθε μέρα οι πόλεις μας να μπορούν να είναι πόλεις χωρίς αυτοκίνητο.

Ας αφήσουμε όλοι, έστω για μια μέρα, το αυτοκίνητο στο σπίτι.

Στο χέρι μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στην πόλη μας (και κατ’ επέκταση  της χώρας μας) ώστε κάθε μέρα να είναι πόλη χωρίς αυτοκίνητο.

Ας αφήσουμε όλοι μας έστω και για μία ημέρα το αυτοκίνητο στο σπίτι μας. Και ίσως να μας γίνει και συνήθεια.