Oι σημαντικότερες βιταμίνες και πού θα τις βρεις!!!!!

Βοηθούν σημαντικά σε ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού μας και μας προστατεύουν από κινδύνους της υγείας μας.

Ιδού οι σημαντικότερες βιταμίνες και οι τροφές από τις οποίες μπορούμε να τις πάρουμε.

Η Βιταμίνη Α βοηθά στην διατήρηση του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού, έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πού την βρίσκουμε: Γάλα, κρόκος αυγού, βούτυρο, συκώτι, λαχανικά και φρούτα με έντονο κίτρινο/ πορτοκαλί χρώμα (π.χ. καρότα, γλυκοπατάτες, πεπόνια) καθώς και σε χυμούς φρούτων.

Οι Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Βιταμίνη Β1/ Θειαμίνη, Βιταμίνη Β2/ Ριβοφλαβίνη, Βιταμίνη Β3/ Νιασίνη, Βιταμίνη Β5/ Παντοθενικό οξύ, Βιταμίνη Β6/ Πυριδοξίνη, Βιταμίνη Β7/ Βιοτίνη, Βιταμίνη Β9/ Φυλλικό οξύ, Βιταμίνη Β12/ Κοβαλαμίνες) βοηθούν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, στην παραγωγή κυτταρικής ενέργειας, ορμονών, νευροαισθητήρων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Πού τις βρίσκουμε: Γάλα, ασπράδι, μπύρα, δημητριακά, κρέας, ψάρι.

Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, βοηθά την απορρόφηση του σιδήρου και συμμετέχει στην διατήρηση του συνδετικού ιστού. Επίσης συμβάλλει και στην βελτίωση της συναισθηματικής και ψυχικής μας υγείας συνθέτοντας ορμόνες που ρυθμίζουν την διάθεση.

Πού τη βρίσκουμε: Ακτινίδια, φράουλες, παπάγια, μάνγκο, πεπόνι, μπρόκολο, κόκκινη πιπεριά, κουνουπίδι, μοσχαρίσιο συκώτι και στρείδια.

Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Πού τη βρίσκουμε: Ο οργανισμός μπορεί και την συνθέτει μέσω της έκθεσης στον ήλιο, επομένως η βιταμίνη D δεν είναι απαραίτητο να λαμβάνεται από την τροφή. Παρ’ όλα αυτά, περιλαμβάνεται στο ενισχυμένο με βιταμίνη D γάλα, στα λιπαρά ψάρια, στο μουρουνέλαιο και, σε μικρότερο βαθμό, στα αβγά.

Η βιταμίνη Ε θεωρείται η βιταμίνη της νεότητας, επειδή είναι αντιοξειδωτική και θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πού τη βρίσκουμε: Φυτικά έλαια, καρύδια, αμύγδαλα αλλά και πράσινα λαχανικά.

Η Βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος, παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών και στη νεφρική λειτουργία.

Πού τη βρίσκουμε: Σε σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο), στο σογιέλαιο και στο ελαιόλαδο.