Γίνε εθελοντής στο Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών Καστοριάς (E.T.A.K.)

Το Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών Καστοριάς λειτουργεί εδώ 17 χρόνια (έτος ίδρυσης 2002), εντασσόμενο στην Πολιτική Προστασία (20η Μονάδα Πολιτικής Προστασίας), με σκοπό να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, μαζικών καταστροφών κ.τ.λ. Η ιδέα της ίδρυσης μίας τέτοιας ομάδας προέκυψε από την ανάγκη ύπαρξης εθελοντικής δράσης σε περιπτώσεις, όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Πολιτική Προστασία) είχαν ανάγκη από βοήθεια και υποστήριξη για την αντιμετώπιση προβλημάτων και εκτάκτων αναγκών.

Τα ενεργά μέλη που  απαρτίζουν αυτή τη στιγμή, το Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών Καστοριάς μπορούν να ανταποκριθούν ανά πάσα στιγμή στο πρώτο κάλεσμα της ομάδας

Το Ε.Τ.Α.Κ. χωρίζεται σε διάφορες υποομάδες, ανάλογα με τις γνώσεις και την εκπαίδευση των διασωστών, π.χ. ναυαγοσώστες, αναρριχητές (ειδικευμένοι σε διάσωση σε ορεινό πεδίο με χρήση σχοινιών), μέλη τμήματος δημιουργίας καταυλισμού και τμήματος πυρόσβεσης. Όλα τα μέλη της ομάδας, ωστόσο, είναι σε θέση να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε θύματα, καθώς και να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στους αρμόδιους φορείς σε περιπτώσεις καταστροφών.

Τι είναι ο εθελοντισμός;

Εθελοντισμός είναι η αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά της ανθρώπινης ενέργειας για τη θεραπεία της ανάγκης του πλησίον. Η έννοια του εθελοντισμού βασίζεται στην ιδέα της ανθρώπινης αλληλοβοήθειας πού ο καθένας μας προσφέρει τον εαυτό του, αλλά και όλες του τις δυνάμεις στην υπηρεσία του πάσχοντα συνανθρώπου του χωρίς να ζητάει αμοιβή. Οι ρίζες του εθελοντισμού είναι βαθιές μέσα στην ιστορία και τη διαχρονική εξέλιξη της κοινωνίας.

Ο εθελοντισμός ταυτίζεται με τη φιλανθρωπία, όπως χρησιμοποιήθηκε κατά την κλασική εποχή κυρίως για να αποδώσει μια καινούργια αρετή, την αγάπη για το συνάνθρωπο. Όσο όμως και αν επιδιώχθηκε από όλους να ταυτιστούν οι δύο έννοιες, ο εθελοντισμός συνεχίζει να εμπνέει περισσότερο, ειδικά στη σημερινή εποχή που κυριαρχεί ο ατομικισμός.

Ο εθελοντισμός συνδέεται με την ανιδιοτελή προσφορά για την κοινή ευημερία. Συνδυάζει τα στοιχεία της ελεύθερης βούλησης και επιλογής με την ένταξη σε ένα πρόγραμμα δράσης. Ως ελεύθερη απόφαση είναι προσωπική υπόθεση, είναι τρόπος ζωής και ατομική πειθαρχία. Είναι ο έρωτας για τη βοήθεια και τη στήριξη της ανάγκης των άλλων. Ο Εθελοντισμός είναι ο δείκτης τού πολιτισμού μιας κοινωνίας. Μέσω του εθελοντισμού επιτυγχάνονται τα εξής:

Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και βοηθάει να διευθετηθούν τα κοινωνικά προβλήματα στη βάση.
Eνισχύει την απόκτηση κοινωνικών, επικοινωνιακών και επαγγελματικών δεξιοτήτων και αναπτύσσει νέες ικανότητες.
Eνδυναμώνει και δίνει νέο περιεχόμενο στη ζωή των ενηλίκων.
Aυξάνει τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής των νέων στη ζωή και την εργασία.
Aποτελεί εν δυνάμει χώρο ανάπτυξης νέων κοινωνικών υπηρεσιών αυξάνοντας την απασχόληση.
Οδηγεί στη εσωτερική ολοκλήρωση του πολίτη-εθελοντή και στη συνολική μετεξέλιξη της κοινωνίας από άκρως ατομικιστικής σε κοινωνία αλληλεγγύης.

Στη σημερινή εποχή, η συνεχώς αυξανόμενη τάση δραστηριοποίησης εθελοντικών οργανώσεων, είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας τόσο του κράτους όσο και των μηχανισμών της αγοράς, να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά τα ολοένα και πιο σύνθετα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Έτσι οι εθελοντικές οργανώσεις ουσιαστικά δραστηριοποιούνται στην παραγωγή των «δημοσίων αγαθών». Αγαθά που το Κράτος αδυνατεί να προσφέρει σε επαρκή ποσότητα και ποιότητα, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας δεν επιθυμεί να τα προσφέρει, εφόσον τα περιθώρια κέρδους δεν είναι ικανοποιητικά. Για τον λόγο αυτό οι προνοιακές και κοινωνικές υπηρεσίες, ο πολιτισμός, το περιβάλλον κ.λ.π. αποτελούν τα προνομιακά εκείνα πεδία στα οποία οι εθελοντικές οργανώσεις καλούνται να δραστηριοποιηθούν.

Στη χώρα μας, ο εθελοντισμός σαν θεσμός δεν είχε, μέχρι πρόσφατα ανάλογη ανάπτυξη με αυτή των άλλων χωρών της Δύσης. O εθελοντισμός έχει μια σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον OHE, το 8% του AEΠ των κρατών (και σε ορισμένα κράτη μέχρι 15%), είναι αποτέλεσμα της εθελοντικής δράσης.

Tο συμπέρασμα είναι ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τη συνεισφορά των εθελοντών, ατομικά ή συλλογικά, με τυπικές ή άτυπες μορφές. O εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας.

Υποστηρίζουμε & ενισχύουμε τον εθελοντισμό ως στάση ζωής…

(στοιχεία – περισσότερες πληροφορίες στο etak-kastorias.gr)

Στις 8 Οκτωβρίου η πρώτη συνάντηση και ώρα 20:00 στο κτήριο της αντιδημαρχίας (στην πιάτσα ταξί)

Η ΕΤΑΚ είναι μία από τις πιο δραστήριες ομάδες της περιοχής μας!

Άνθρωποι που αγαπούν την προσφορά στον συνάνθρωπο, επιτελούν κοινωνικό έργο με εμφανή την αξία του.

Αν η ιδέα της διάσωσης σας εξιτάρει, φέτος αξιοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο σας προσφέροντας στον συνάνθρωπο και την κοινωνία μας …