Με μικρές και εύκολες κινήσεις μπορούμε να αναβαθμίσουμε τουριστικά την πόλη μας.

Είναι πραγματικά χρήσιμο να σχολιάζονται ειδήσεις όπως αυτή, γιατί γίνονται γνωστές πολλές παράμετροι του θέματος.

Μια παράμετρος σοβαρή και πραγματική είναι η απώλεια, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, πελατών που προτιμούσαν να ψωνίζουν από τα εμπορικά καταστήματα του συγκεκριμένου τμήματος της Ορεστείων, αφήνοντας τα αυτοκίνητα τους έξω ακριβώς από τα καταστήματα. Η συμπεριφορά των πελατών είναι απολύτως απαράδεκτη και δείγμα ακραίου εγωκεντρισμού.

Ή πτώση του τζίρου όμως είναι υπαρκτή. Επαναλαμβάνω, σε πρώτη φάση αυτό, γιατί αν ο πελάτης προτιμά το συγκεκριμένο μαγαζί, θα παρκάρει 10; 20; 150; μέτρα από αυτό για να το προτιμήσει.

Εγώ θέλω να δώσω μια άλλη παράμετρο στο θέμα. Στις 20/09, διάβασα την είδηση. Στις 22/09 συνόδευσα ένα γκρουπ Τουριστών με λεωφορείο 60 θέσεων.  Άλλαξα το πρόγραμμα της ξενάγησης με βάση την είδηση για τα κολωνάκια.

Έπεισα τον οδηγό του τουριστικού  λεωφορείου (που ακούνε Καστοριά και τους λούζει κρύος ιδρώτας…) πως μπορεί να πάρει τη στροφή, την πήρε πράγματι και ξεκινήσαμε τη γνωριμία μας με τη Καστοριά από το Απόζαρι. Επίσκεψη στο αρχοντικό Τσιατσιαπα, καφές, βόλτα στα καλντερίμια και επίσκεψη σε Αγίους Αναργύρους, Άγιο Στέφανο και κατάληξη στο Ντολτσό, όπου είχε φτάσει ο οδηγός με το Λεωφορείο.

Αυτό που θέλω να πω, είναι πως αυτά τα κολωνάκια αλλάζουν το τοπίο της Τουριστικής περιήγησης μεγάλων γκρουπ στην πόλη. Αφετηρία ή τερματισμός μπορούν να είναι και οι δύο παραδοσιακές γειτονιές της πόλης με όφελος για τους επαγγελματίες των δύο αυτών περιοχών και του κράτους από εισιτήρια στο αρχοντικό.

Με ενδιαφέρον θα θέλαμε να δούμε τα αντίστοιχα κολωνάκια στη Μητροπόλεως, την απομάκρυνση των αυτοκινήτων από την Κουμπελιδικη. Μετά από αυτά τα μικρά και εύκολα θα πρέπει να προγραμματιστούν τα μεγάλα και δύσκολα.

Ρωμύλος Μαντζούρας

Διαβάστε το άρθρο στο οποίο αναφέρεται το σχόλιο του κ. Μαντζούρα ΕΔΩ