5 ταινίες για να δεις απόψε στην τηλεόραση

Η μέρα που όλοι περιμέναμε έφτασε, λέγεται «Παρασκευή» και αν θέλεις να χαλαρώσεις στο σπίτι με την παρέα σου δες μια από τις παρακάτω ταινίες:

«Άι Γουεϊγουέι: Πάντα μαχητής» (2012) σε σκηνοθεσία Άλισον Κλέιμαν-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Το ντοκιμαντέρ-καταπέλτης ακολουθεί κατά πόδας τον Άι Γουεϊγουέι, τον μεγαλύτερο σύγχρονο Κινέζο καλλιτέχνη, στην πολυετή προσπάθειά του να ξεσκεπάσει τη βαρβαρότητα που κρύβεται κάτω από το δημοκρατικό πέπλο της κινεζικής εξουσίας. Ο άνθρωπος, που είναι υπεύθυνος για το αρχιτεκτονικό θαύμα του Ολυμπιακού Σταδίου του Πεκίνου το 2008, γυρίζει την πλάτη στο ίδιο του το έργο, κατακεραυνώνοντας την υποκρισία των κινεζικών Αρχών και αναλαμβάνοντας ακτιβιστική δράση σ’ ένα εντελώς εχθρικό περιβάλλον. Στα χρόνια που γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ, οι κυβερνητικές Αρχές έκλεισαν το blog του Άι, τον χτύπησαν, ισοπέδωσαν το νεόδμητο στούντιό του και τον κρατούσαν σε μυστική προφυλάκιση, ενώ το περιοδικό «Time» τον ονόμασε πρώτο επιλαχόντα για το Πρόσωπο της Χρονιάς του 2011.

*ΕΡΤ1,Παρασκευή 4/10, στις 22:35

«Το πείραμα»(2010) σε σκηνοθεσία Πωλ Σούρινγκ – Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ 

26 άντρες επιλέγονται για να συμμετάσχουν σε ένα πείραμα κοινωνικής συμπεριφοράς, στο περιβάλλον μιας φυλακής. Σιγά σιγά, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο “πείραμα” και την πραγματικότητα σβήνει και τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Η ταινία βασίζεται σε ένα πραγματικό αντίστοιχο πείραμα, το «Πείραμα της Φυλακής Στάνφορντ», που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ το 1971.

Παίζουν: Άντριεν Μπρόντι, Φόρεστ Ουίτακερ, Καμ Γκιγκάντεντ, Φίσερ Στίβενς, Μάγκι Γκρέις.

*ΕΡΤ2, Παρασκευή 4/10, στις 23:00

«Σκληρή δουλειά, σκληρό παιχνίδι»(2012) σε σκηνοθεσία Κάρμεν Λόσμαν- ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Ένα ντοκιμαντέρ για την αφαίρεση των ορίων στο χώρο εργασίας. Στον υψηλών απαιτήσεων κόσμο της παροχής υπηρεσιών του Δυτικού Κόσμου ο άνθρωπος είναι η πιο σημαντική μηχανή ανάπτυξης στον πυρήνα των σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης. Η ταινία εξερευνά τις προσπάθειες εταιρειών να παρακινήσουν το εργατικό δυναμικό τους σε διάφορους σταθμούς: Ξεκινώντας από τη νέα αρχιτεκτονική γραφείου, η οποία θέλει να δημιουργήσει ένα νέο συναισθηματικό κόσμο για το εργατικό δυναμικό και φτάνοντας στη συνολική ψηφιακή καταγραφή χαρακτηριστικών προσωπικότητας, το εργαζόμενο άτομο καταλήγει σε ένα μάτριξ καθολικού κόσμου εργασίας.

*ΕΡΤ3, Παρασκευή 4/10, στις 23:00

«Ναυμαχία» (2012) σε σκηνοθεσία Πίτερ Μπεργκ

Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποιούν μία συνηθισμένη άσκηση στα ανοικτά του Ειρηνικού Ωκεανού. Εκείνο όμως που αγνοούν είναι πως μία προηγμένη τεχνολογικά εξωγήινη φυλή καιροφυλακτεί κάτω από την επιφάνεια του νερού. Τα σχέδια των εισβολέων δεν αργούν να αποκαλυφθούν και η μάχη προμηνύεται σφοδρή, τόσο στον αέρα, όσο και στη στεριά. Αυτό όμως, που θα καθορίσει την έκβαση του πολέμου θα είναι μία ναυμαχία, η πιο κρίσιμη και δυνατή, που γνώρισε ποτέ η ανθρώπινη ιστορία…

Παίζουν: Λίαμ Νίσον, Μπρούκλιν Ντέκερ, Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Τέιλορ Κιτς, Ριάνα, Ταντανόμπου Ασάνο.

*STAR, Παρασκευή 4/10, στις 21:00

The Double (2011) σε σκηνοθεσία Μάικλ Μπραντ

Ένας εν αποστρατεία πράκτορας της CIA, καλείται να επιστρέψει στην ενεργό δράση μετά την δολοφονία ενός γερουσιαστή. Το έγκλημα μοιάζει να φέρει την «υπογραφή» του Κάσιους, ενός Σοβιετικού επαγγελματία εκτελεστή, που θεωρούνταν νεκρός από τους Αμερικανούς εδώ και χρόνια. Ο Σέπαρντσον αναγκάζεται να συνεργαστεί με το νεαρό πράκτορα του FBI Μπεν Γκίρι για να διαλευκάνουν μαζί το έγκλημα. Κι ενώ έχουν τελείως διαφορετική τοποθέτηση απέναντι στην αποστολή τους, οι έρευνες και τα στοιχεία που έρχονται σταδιακά στο φως, θα οδηγήσουν σε αποκαλύψεις, ικανές να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Παίζουν: Richard Gere(Paul Shepherdson), Topher Grace(Ben Geary), Martin Sheen(Highland), Tamer Hassan(Bozlovski)

*OPEN, Παρασκευή 4/10, στις 21:00